Otevírací doba na Vánoce, Silvestra a Nový rok v roce 2024

Naplánujte si velké nákupy s předstihem! Nebo jste snad zapomněli na něco důležitého a teď nevíte, jestli má vůbec cenu chodit ven? Poradíme, jaká je otevírací doba obchodů na Vánoce, Silvestra a Nový rok.

Otevírací doba o vánočních svátcích

Vánoční svátky probíhají od 24.12. do 26.12. Volno pak pokračuje 1.1. – tento svátek sice k Vánocům nepatří, ale bavíme se o delší sváteční době, kterou například děti celou tráví mimo školu, a tak jsme Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok uvedli v tabulce také.

Otevírací doba v následující tabulce se týká hlavně větších obchodů, které mají prodejní plochu nad 200 m2. Menší obchody si otevírací dobu smějí upravit podle sebe – tím se budeme zabývat v následujícím textu.

DenZavřeno/otevřeno
24. 12. 2024, Štědrý denOtevřeno do 12:00
25. 12. 2024, 1. svátek vánoční Zavřeno
26. 12. 2024, 2. svátek vánoční Zavřeno
1. 1. 2025, Den obnovy samostatného českého státu a Nový rokZavřeno

O Vánocích je běžné, že obchody mají otevřeno pouze přes poledne. Potom na zbytek dne zavírají. V některých obchodech ale neotevřou vůbec. Doporučujeme se dopředu informovat na internetových stránkách prodejce, případně se podívejte na vchodové dveře obchodu. Vždy vyvěšují cedule se sváteční otevírací dobou.

Otevírací doba na Silvestra

Většina obchodů jako Lidl, Billa, Kaufland, Penny, Albert, Coop či Globus na Silvestra otevírají jen do odpoledních hodin. Mezi 17:00 a 18:00 zavírají. Pokud se tedy chystáte na poslední chvíli nakoupit něco na silvestrovské oslavy, nenechávejte to na pozdní hodiny.

Otevírací doba na Nový rok

Jak už jsme uvedli v první kapitole, na Nový rok je zavřeno. Jedná se zároveň o významný státní svátek Den obnovy samostatného českého státu. Následující den, 2.1., obchody opět otevírají ve standardní pracovní době.

otevírací doba o vánocích

Zákon o prodejní době

Otevírací doba během svátků se řídí zákonem o prodejní době. Blíže jsme se jím zabývali v článku Otevírací doba během svátků. Tento zákon zmiňuje vánoční svátky, ale na Štědrý den povoluje otevření maloobchodů do 12:00.

Zákaz prodeje se vztahuje na větší obchody. Omezená prodejní doby se nevztahuje na prodejny, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2. Co se obchodních center týče, tak záleží na provozovateli. Ne všem se vyplatí otevírat celý obchodní dům kvůli menším obchodům. Obchodní centra proto většinou bývají zavřená.

Co když jsem nestihl nakoupit? Ne všichni mají povinnost zavřít

Jestli jste nestihli nakoupit ve zkrácené otevírací době nebo jste zjistili, že vám chybí něco opravdu důležitého, ještě není vše ztraceno. I když je svátek a zdá se, že všude mají zavřeno, některé provozovny přeci jen otevřeno mít smějí.

Můžete své štěstí zkusit v menší prodejně (do 200 m2), večerce, ale třeba i v pojízdném obchodě nebo na čerpací stanici. Provozovatelé však mají nárok na to upravit si prodejní dobu, jak se hodí jim. Takže se může stát, že i večerka u vás v ulici bude mít o vánočních svátcích nebo na Nový rok zavřeno.

Ze zákazu jsou vyjmuté také lékárnyprodejny zdravotnických zařízení. Nebo obchody na letištích, autobusových zastávkách či vlakových nádražích. Na Googlu často bývá informace, jaká prodejní doba o svátcích je. Případně na webových stránkách obchodu. Jestli obchod webové stránky nemá, nezbyde vám nic jiného než se k prodejně vydat osobně.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat