5 spolehlivých rad, jak rychle usnout

Máte v noci potíže se spánkem a rádi byste s tím něco udělali? Vyzkoušejte následujících 5 rad, jak rychle usnout. Společně zapracujeme na vhodném prostředí, stresu a pohodě. A večer budete odpočívat jako na obláčku.

Problémy se spánkem má 6 z 10 Čechů. Kvalitní spánek je přitom klíčový nejen pro produktivitu, krásudobrou náladu, ale i celkové zdraví či růst svalů. U lidí, kteří pracují na noční směny a v noci nespí, je vyšší riziko vzniku nádorových onemocnění.

Vědci tento fakt dávají do souvislosti s nedostatkem spánkového hormonu melatoninu, který blokuje rakovinné bujení. Melatonin se totiž vytváří hlavně v noci za tmy. Druhou podmínkou je, aby tělo spalo. Zapracujte na kvalitně vašeho spánku a zdraví pomocí 5 jednoduchých rad, jak usnout.

Nedostatek spánku může způsobovat obezitu. Často totiž zapříčiní přejídání. Když jsme nevyspalí, mozek nás ponouká k příjmu potravin s vysokou kalorickou hodnotou. Těmi se totiž snaží dohnat energetický deficit.

Okolní prostřední je klíčem

Naprostým základem je mít ke spaní vhodné prostřední. Čím dál tím víc lidí zařizuje ložnici podle Feng Shui. Pokud si totiž z ložnice vytvoříte oázu klidu a pohody, bude se vám usínat mnohem snadněji. K lepší atmosféře přispěje nejen čistý a uklizený prostor, ale například i rostliny, které do místnosti vnesou pozitivní energii.

Dále věnujte pozornost barevným kombinacím. Pokud váháte, jak vymalovat ložnici, pak pro vás máme pár tipů. Jako barvu stěn, ložního povlečení a dekorací doporučujeme zejména modrou. Má totiž uklidňující účinek. A to dokonce v takové míře, že dokáže zpomalit srdeční tep. Perfektně vás tak připraví na spánek.

V ložnici by mělo být dostatečně vyvětráno. S topením to nepřehánějte, podle vědců je ideální teplota 19 až 21 °C, ale každý to máme nastavené trochu jinak. Pokud máte problémy s dýchám zvažte pořízení zvlhčovače nebo čističky vzduchu. V horkých letních měsících zase pomůže mobilní klimatizace.

Hlídejte si jídelníček a nepijte alkohol

Pozor na to, co před spaním jíte. Poslední jídlo dne byste si měli dát zhruba 2 až 3 hodiny před spaním. To proto, abyste stihli dostatečně vytrávit, ale zároveň jste neměli hlad. Ve finále je však na vás, kdy se navečeříte. Poslouchejte své tělo. Nejezte tučná a výrazně kořeněná jídla, a ani potraviny plné cukru. Zkuste něco odlehčenějšího s vyšším obsahem bílkovin, které vás dobře zasytí.

Za problémy se spánkem může stát i nadměrná konzumace kofeinu. Poslední kávu byste měli pít zhruba 6 hodin před spaním. To samé platí o černém a zeleném čaji. I ty totiž mají povzbuzující účinky.

Pozor na alkohol. Může se sice zdát, že se spánkem vlastně pomáhá. Přeci po něm usnete, jako když vás do vody hodí. Jenže opak je pravdou. Alkohol narušuje spánkový cyklus a dehydratuje organismus. V noci si tedy vlastně vůbec neodpočinete a ráno se budete cítit na nic.

Pravidelně se hýbejte

Pravidelný pohyb dokáže zázraky. Získáte díky němu lepší náladu, silnější imunitu, a navíc se poctivě unavíte. V noci se vám proto bude usínat o poznání lépe. Nemusíte hned chodit do posilovny a na skupinové lekce. Každému vyhovuje něco jiného. Začněte klidně s dlouhými procházkami. Nebo cvičte podle YouTube či fitness aplikací v mobilu. Vše se dá zvládnout z pohodlí domova!

pravidelný sport pomáhá se spánkem

Zkuste jógu a meditace

Jóga a meditace mají skvělý vliv na psychiku. Lépe poznáte své tělo. Uklidníte se a hodíte stres za hlavu. Potrénujete koncentraci. Krásně se protáhnete. A především, získáte nadhled. Díky tomu zjistíte, že už si vlastně nemusíte vůbec dělat hlavu s věcmi, které vás předtím okrádali o poklidný spánek.

Doplňky stravy a bylinné čaje

Přírodní doplňky stravy na bylinné bázi pomohou s uklidněním. Pokud vás tedy před spaním trápí rozbouřená mysl, stojí za to je vyzkoušet. Oblíbené jsou zejména bylinné čaje, například z máty, meduňky atd. Pozor aby čaj nebyl na bázi černého nebo zeleného, to byste společně s bylinkami přijímali i kofein.

Dále pomáhá extrakt z višně v tabletách. Ten totiž podporuje přirozenou produkci spánkového hormonu, melatoninu. Právě jeho nedostatek může stát za problémy s usínáním a nespavostí. Ale pozor. Doplňkům stravy se syntetickým melatoninem se raději vyhněte.

Ač slibují stejný účinek, některé studie prokázaly, že konzumace syntetického melatoninu snižuje jeho přirozenou produkci v těle. V dlouhodobém horizontu je to tedy škodlivé a nic se tím nevyřeší.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat