Umělá inteligence plná otazníků

Definice umělé inteligence se velmi různí. Všechny se však shodují v tom, že jde o program, který simuluje lidské myšlení a akce. Pojem umělá inteligence se také často používá pro stroje a programy vykazující činnosti spojované s inteligencí, jako je například učení se a řešení různých problémů.

Umělá inteligence všude kolem nás 

Umělá inteligence je dnes i na místech, na kterých si ji ani neuvědomujeme. Vyhledávátřídí informace, opravuje nám pravopis a gramatiku při psaní textů, doporučuje nám zboží k nákupu, vyhledá nejbližší supermarket, parkoviště či dopravní spojení, nebo nám třeba diagnostikuje nemoci. 

Umělá inteligence v mnoha formách

Umělá inteligence má obvykle formu počítačového programu. Slouží k řešení úloh, ke kterým byl dříve nutný značný lidský intelekt.  Systémy umělé inteligence často napodobují chování člověka a dalších inteligentních živočichů. Běžně disponují schopností vnímat, učit se a přizpůsobovat. Nemusí vždy jít jen o roboty. Systémy umělé inteligence si k fungování většinou vystačí s běžným počítačem.

Realita, vědomí a umělá inteligence

Podle posledních vědeckých výzkumů si každý pozorovatel nějakým způsobem realitu tvoří sám, pak interpretuje své pozorování a vytváří si model reality. Nejlépe si umí realitu pochopitelně definovat fyziciajťáci. Na digitálních technologiích se podařilo vytvořit model, jak by naše realita mohla fungovat ve smyslu počítačových her, umělé inteligence či virtuální reality. Spekuluje se o tom, zda bude mít počítač lidské vědomí a zda bude umělá inteligence schopna prožívat to samé co my. 

Umělá inteligence jako model lidského chování

Kvantová fyzika už před 100 lety ukázala, že ve formování reality je klíčové vědomí. Pozorovatel interaguje s okolním světem, který se mu zobrazuje ve vlnových funkcích zvaných vibrace potenciáluinterakce vědomí s potenciálem vytváří informace, které si interpretuje jako realitu. Mentální vjem reality vědomí způsobují informace. Při interpretaci informačních dat se vytvářejí vibrace v mozku, které vědomí pozoruje a následně interpretuje jako viditelnou realitu.

Využijte potenciál umělé inteligence naplno 

Mnozí odborníci kvantové fyziky s úsměvem říkají, že pokud vás kvantová fyzika ještě dostatečně nevyděsila, je to jen proto, že jste ji dosud nepochopili. Jde o úžasný model lidského chování, na kterém lze lépe pochopit funkce mozku, sami sebe i chování lidstva. S umělou inteligencí je to stejné. Pokud máte obavu, že se „Artificial intelligence“ (AI) může vymknout kontrole, měnit chování lidí díky posbíraným datům a ohrozit svobodnou vůli člověka, je nejvyšší čas se s pomyslným protivníkem seznámit. Využít jej ku prospěchu, udělat z něj skvělého sluhu a nedopustit, aby se stal zlým pánem. 

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat