Startovací kabely: Jaké vybrat a jak je zapojit?

Nestartuje auto. Většinou se to stane, když je venku pěkná zima, tma a vy spěcháte do práce. Pokud je příčinou vybitá baterie u auta, může vám pomoct řidič s nabitým akumulátorem a startovacími kabely. Jak na to, se dozvíte v článku.

Nestartuje auto. Co teď?

Pokud je venku pod nulou a auto několik týdnů stálo, je pravděpodobné, že jste nenastartovali proto, že máte vybitou baterii. Hledejte proto pomoc u řidiče auta s nabitým akumulátorem a startovacími kabely. Po nastartování však však stejně bude lepší autobaterii nabít a zkontrolovat. 

Vybitá baterie u auta. Jak ji poznám?

Důvodů, proč se vám nepodařilo nastartovat, může být víc, než jen vybitá baterka. Uměli byste je poznat a vyřešit?

Motor se pomalu otáčí

To je signál, že baterie ztrácí svou kapacitu. U starších aut se vám podaří nastartovat i se slabší baterkou. Ale novější auta potřebují ke startu dané množství energie a pokud dostanou méně, vyhodnotí to jako chybu a nenastartují vůbec. 

V tom případě vám mohou pomoct startovací kabely. Jakmile nastartujete, nevypínejte motor a jeďte alespoň na 20km vyjížďku. Nezapínejte spotřebiče, které nejsou nutné jako topení, vyhřívání oken a sedaček.

Cvakání z motoru, motor se netočí

Zkuste nastartovat přes kabely. Pokud se to nepodaří, závada bude ve startéru nebo elektroinstalaci.

Nefunguje nic

Přišli jste k autu a nefunguje ani zámek ani světla. Když vyloučíte vybité dálkové ovládání, bude to pravděpodobně způsobeno tím, že autobaterie je úplně vybitá.

Zkuste nastartovat pomocí kabelů. Avšak počítejte s tím, že mohlo dojít k nevratnému poškození autobaterie a už ji nepůjde nikdy plně nabít. 

Jestli se vám baterie vybíjí opakovaně, hledejte chybu u alternátoru. Možná kvůli poruše baterii při jízdě nedobíjí. Případně se jedná o poruchu elektroinstalace.

Motor dlouho točí, ale nenaskočí

Startování přes kabely nepomůže. Tohle nebude problém autobaterie, ale spíše v zapalování nebo přívodu paliva. Nejčastěji k „zamrznutí nafty“ dojde u dieselových motorů, kterým parafín z nekvalitní nafty zanese palivový filtr. Také může jít o závadu vstřikování.

Vybitá baterie se sice projeví v zimě, kdy se spotřebovává více energie na samotné startování i během jízdy na topení. Příčinu je však třeba hledat v létě. Baterii nesvědčí vysoké teploty. Nedoporučuje se ji skladovat při teplotě vyšší než 20 stupňů. Pokud třeba jezdíte autem k moři, kde stojí týden na sluníčku, dojde pravděpodobně k degradaci. Baterii můžete v takovém případě vypojit a umístit na udržovací nabíječku

Před použitím startovacích kabelů zkontrolujte, zda autobaterie není poškozená.

Jak zapojit startovací kabely  

Než se pustíte do startování přes kabely, zkontrolujte, jestli baterie není poškozená. Auto, ze kterého budete energii brát, by mělo mít motor o podobném objemu a síle jako máte vy. Během startování především myslete na svou bezpečnost. Pokud jste na silnici, označte místo trojúhelníkem a oblečte si reflexní vesty. 

Dodržujte následující postup zapojení, který minimalizuje rizika

  1. Jeden konec kladného (označeného +) startovacího kabelu (většinou červeného) připojte ke kladnému pólu (+)  vybité baterie. 
  2. Druhý konec kladného kabelu (+) připojte ke kladnému pólu (+) pomocné nabité baterie.
  3. Jeden konec záporného (−) startovacího kabelu (většinou černý nebo modrý) připojte k zápornému (−) pólu pomocné baterie. 
  4. Druhý konec záporného (−) kabelu připojte ke kostře motoru vozidla (kovové části).

Dříve se radilo druhý konec záporného kabelu připojit k zápornému pólu vybité baterie. To ale nedělejte! Zejména pokud máte novější auto a funkci motoru Start-Stop. Jinak hrozí poškození a jiskření.

  • Ujistěte se, že kabely jsou mimo dosah pohyblivých částí motoru jako vrtule ventilátoru, řemen apod., aby nedošlo k jejich zachycení a následnému zkratu.
  • Nastartujte „dárcovský vůz“ s pomocnou baterií. 
  • Po chvíli zkuste nastartujte vůz s vybitou baterií. Pokud se nedaří, chvíli počkejte, ať kabely nepřepálíte, a zkuste to znovu. Pokud nevyjde ani druhý, maximálně třetí pokus, ukončete to a raději zavolejte odtah.
  • Nechte motor chvíli běžet a vypněte všechny elektrické spotřebiče (světla, rádio, ventilaci…)
  • Odpojte kabely v opačném pořadí, než jste je zapojovali. Pozor, ať se nedotknete plusovým kabelem pod proudem konstrukce vozu. Mohlo by dojít k poškození vozu. 
  • Nevypínejte nastartovaný motor a zapněte nutné spotřebiče jako světla. Nezapínejte funkce zvyšující komfort jako topení, rádio apod.
  • Nevypínejte motor a vyrazte na projížďku alespoň 50 km dlouhou, aby se baterie dobila alternátorem.

Jak vybrat startovací kabely

Startovací kabely se dají pořídit za pár stovek nebo taky za několik tisíc. Pokud máte trochu silnější motor, rozhodně bude lepší si připlatit. Levné kabely jsou jednak tenké, takže nepřenesou dostatek proudu, jednak krátké, takže vám nemusí stačit pro pohodlnou manipulaci.

  • Hledejte spíše kabely s průřezem 25 mm, zejména pro velkoobjemové motory a diesely. Nenechte se zmást viditelnou tloušťkou, která může být daná tloušťkou izolace a ne samotného drátu. 
  • Délku zvolte alespoň 5 m, protože se může stát, že pomocné auto nebude moct zastavit hned u vašeho a kratší kabel by nedosáhl. Když už si kabely pořídíte, vozte je v autě, abyste je měli v případě potřeby k dispozici. 

Pokud chcete ušetřit a jste zdatní kutilové, můžete si startovací kabely vyrobit sami pomocí vodivých drátů a svorek.

 

Jak roztlačit auto

Možná vás napadlo, že nebudete čekat, až vám někdo pomůže se startovacími kabely a že auto prostě roztlačíte. Nejjednodušší rada zní, nedělejte to!

Roztlačení na rovině

Pokud jste sami, moderní auto ani neroztlačíte, protože je těžké. To bylo reálné možná naposledy u Formana. Pokud je vás více, asi byste to zvládli. Nicméně u aut s katalyzátorem, což jsou dnes všechny, hrozí jeho poškození kvůli vnikání nespáleného paliva. Stejně tak hrozí, že nastartujete v době, kdy nebude klínový řemen ve správné pozici, a zničíte ho. 

Roztlačení s kopce

Sice byste ho zvládli sami, ale přetrvávají ostatní rizika uvedená výše. Navíc hrozí další problém. Pokud se vám nastartovat nepovede, nenaběhnou ani posilovače brzd a řízení, takže budete mít problém s autem manipulovat a hrozí havárie.  

Nabíječka autobaterií zmírní vaše trápení

Pokud jezdíte jen krátké trasy, kdy se baterie nestihne pořádně dobít, mohla by být řešením nabíječka autobaterií. Udržovací pořídíte kolem tisícikoruny. S větším rozpočtem seženete i inteligentní nabíječku, která sama rozpozná potřebou hodnotu proudu a sama se vypne, když je baterie nabitá.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat