Mléčná voda v bazénu: 3 příčiny, 3 okamžitá řešení

Chcete se vykoupat, ale při pohledu do bazénu vás to zrovna dvakrát neláká? A to jste se tak těšili! Poradíme, jak se mléčné vody v bazénu zbavit rychle, tak abyste si zase mohli užívat zasloužené osvěžení.  

Kalná až mléčná voda v bazénu je sice problém, ale rozhodně to neznamená, že ji budete muset všechnu vypustit. Stejně jako zelená voda v bazénu, i tato vada na kvalitě se dá odstranit. Nejlépe s ní zatočíte tak, když zjistíte, proč k tomu vlastně došlo. Jinak hrozí, že investujete peníze i energii do něčeho, co se vás vůbec netýká.

V následujícím textu se proto podíváme na to, co mléčnou vodu v bazénu způsobuje. Dopodrobna si probereme nejčastější příčiny a také doporučíme, jak v jednotlivých případech postupovat. Stačí zvolit správnou strategii a voda bude za chvíli opět průzračně čistá.

Voda v bazénu je mléčná, proč?

Základem je vodu v bazénu pravidelně čistit. Je potřeba pečovat nejen o filtraci a užívat správnou chemii, ale zbavovat se i větších, mechanických nečistot. Jak se starat o bazén jsme pro vás shrnuli v článku Jak vyčistit bazén.

Někdo volí klasický vysavač do bazénu nebo nečistoty vysává ze dna trubkou pomocí podtlaku a dalšími podomácku vyrobenými vychytávkami. Nejúčinnější jsou automatické vysavače. Tyto přeborníky na úklid bazénů žádný přístroj nepřekoná. Poradí si totiž i se stěnami a schody. Navíc to zvládnou úplně sami, bez vaší pomoci.

Pokud se někde stala chyba a u některého z rutinních úkolů trochu pokulháváte, může se objevit mléčná voda v bazénu. Jaké jsou konkrétní příčiny?

pH je příliš vysoké, nebo příliš nízké

Špatná hodnota pH v bazénu většinou stojí za tím, proč jste jednoho rána v bazénu objevili mléčnou vodu. Jak si ověřit, jestli je to zrovna váš případ? Vezměte si k ruce tester hodnoty pH a změřte, jak na tom voda je. Ideální je udržovat pH v bazénu okolo neutrálního bodu 7. Hodnoty 6,8 až 7,2 jsou stále dobré.

  • V případě, že jste naměřili pod 6,8, znamená to, že je vaše voda kyselá. Pozor, příliš vysoká kyselost je škodlivá, v takové vodě se totiž objevuje vázaný chlor.
  • Hodnoty nad 7,2 zase ukazují na zásaditost vody. Okolo 8 se voda začíná zakalovat, dráždí oči a ve vodě se objeví minerály. Nejde jen o nevzhlednou vodu. Minerální zákaly mohou poškodit i technické vybavení bazénu.

pH měřte pravidelně. Stačí špatné počasí. Nebo když se ve vodě vykoupe více lidí. A vodu to okamžitě poznamená.

mléčná voda v bazénu

Filtrace nestíhá

I u té nejlepší pískové filtrace se může stát, že přestane stíhat. To proto, že je příliš zanesená a má špatnou propustnost. Tuto závadu odhalíte jednoduše podle vyššího tlaku v systému. Vyšší tlak uvidíte na manometru na filtračním zařízení. Pokud máte kartušovou filtraci, rovněž zkontrolujte její stav a výkonnost.

(Ne)používáte vločkovač

Mléčnou vodu v bazénu může způsobit i chemie. A to jak její nadměrné používání, tak to, že nepoužíváte ty správné přípravky. Řeč je o vločkovači. Jak na tom jste? Jestli vločkovač nepoužíváte vůbec, ale chlor nebo modrou skalici ano, je vaše voda kalná kvůli mrtvým částečkám, které jsou ale tak drobné, že je filtrace nepobere.

Vločkovač se používá kvůli tomu, aby na sebe navázal mrtvé částice. Odpad je potom natolik velký, že ho zachytí i filtrace. Bez vločkovače drobné mrtvé částečky zůstávají ve vodě, jelikož jsou příliš miniaturní na to, aby je filtr dokázal zachytit. 

Pokud vločkovač používáte, možná jste to s ním přehnali. Objevila se mléčná voda potom, co jste do vody nasypali poctivou dávku? Patrně se nemá na vločkovač co navázat, a tak zůstává v bazénu a pokazil vám vodu.

Jak vyřešit mléčně zbarvenou vodu v bazénu

  • Pokud je důvodem mléčné vody pH v nerovnováze, kupte si přípravek, který vám ho pomůže dorovnat k pH hodnotě 7. Na trhu jsou produkty jak pH plus, tak pH mínus. Většinou pár dní potrvá, než zapůsobí. Postupujte podle pokynů výrobce.
  • Filtraci je potřeba pravidelně kontrolovat a v případě potřeby očistit. Písek byste měli jednou za pět let vyměnit.
  • Vločkovač nepoužíváte: Začněte s ním.
  • S vločkovačem jste to přehnali: Buď počkejte, až na sebe bude mít co navázat a voda se projasní. Nebo odpusťte cca čtvrtinu bazénu a dopusťte čistou.

Mléčná voda ve vířivce

Mléčná voda se může objevit i ve vířivkách, jak pevných, tak nafukovacích vířivých vanách. Postupujte stejně jako u bazénu. Zjistěte příčinu a potom se s ní vypořádejte podle našeho návodu.  

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat