Sušení potravin: jak sušit ovoce, houby, maso a další pochoutky?

Dobré usušení ovoce, zeleniny, hub a dalších potravin je užitečnou metodou, jak uchovat potraviny na zimní období a často období, kdy potřebujete vitamíny nejvíce. Ideální je mít sušičku potravin, ale při dobrých klimatických podmínkách je možné sušit některé potraviny na slunci nebo v mírně rozehřáté troubě. Které potraviny je možné sušit a jak, si povíme v následujícím článku.

Jak sušit houby?

Sušit houby je možné na novinách, sítu, v troubě nebo sušičce potravin. Ve všech případech je důležité použít zdravé a očištěné houby. Nejlépe se suší houby v nakrájeném tavu (na plátky). Více o jednotlivých postupech sušení hub se dozvíte níže.

Sušení hub na novinách nebo sítu

Použijte zdravé, očištěné, nečervivé kousky hub. Jejich sušení je třeba brát vážně, protože nedůsledné sušení (například na novinách) může způsobit plesnivění či jiné poškození hub. Houby totiž obsahují okolo 90 % vody. Pro sušení hub na papíru poskládejte papír do tvaru harmoniky, aby pod sebou houby měly prostor pro cirkulaci vzduchu. Lepší volbou je použít síto. Postup je stejný, jako u sušení na poskládaném papíru. Na vzduchu trvá sušení hub obvykle 3 dny.

Sušení hub v troubě

Nakrájené houby vložte na plechu s pečícím papírem do trouby a vyhřejte ji na 20-30 °C a po dvou hodinách nahřívání (aby se houby nezapařily) zvyšte teplotu na 50-70 °C. Ideální je sušení na horkovzdušný režim (tedy s větrákem), který simuluje práci sušičky a odvádí plynule vlhkost. Pokud nemáte horkovzdušnou troubu, nechte dvířka trouby pootevřená. Houby po cca třech hodinách obracejte. Sušení trvá asi 12 hodin.

Sušení hub v sušičce potravin

Pro sušení v sušičce nakrájejte kloboučky (i nožky, chcete-li) na cca 4 mm tenké plátky. Houby v sušičce sušte při teplotě mezi 40 až 50 °C. Trvání procesu bývá okolo 5-8 hodin. Ve kvalitní sušičce nemusíte houby otáčet, poradí si s nimi sama. Správně usušené houby budou po zatřesení sítem chrastit. Sušené houby neztrácí minerály, ani svou kvalitu, jsou-li správně uskladněny. Perfektně usušené houby vydrží zavřené v zavařovací sklenici, která musí být dobře utěsněná, protože do sklenic se sušenými houbami zvlášť rádi pronikají potravinoví moli a páchají neplechu.

Sušené houby v zimě využijete do polévek, omáček nebo jako vánočního kubu s kroupami.

Jak sušit ovoce?

Podobným způsobem můžete připravit i ostatní druhy ovoce. Řekněme si nejčastější druhy a jejich způsob zpracování.

Jak sušit banány

Banány sušíme ve chvíli, kdy mají na slupce už několik hnědých skvrnek (tedy zcela zralé banány). Nakrájejte je na plátky přibližně 3 mm tlusté. Při teplotě 57 °C je sušte mezi 7 a 11 hodinami. 

Jak sušit broskve

Omyté, vypeckované broskve sušte krájené na 8mm kousky při stejné teplotě 8 – 16 hodin. Stejným způsobem sušte i švestky. Při stejné teplotě se suší i jahody, krájené na 8mm plátky, a to po dobu 7 až 15 hodin. 

Jak sušit meruňky

Nevíte jak sušit meruňky? Sušení meruněk začíná vypeckováním a rozpůlením plodů. Sušte je slupkou dolů při teplotě 57 °C, a to 20-28 hodin. 

Jak sušit jablka

Nejčastějším ovocem k sušení jsou jablka, kterých se většinou urodí příliš, takže je sušení nejlepší volbou. Jablka sušte omytá. Rozpulte je a odstraňte jádřinec, poté jablíčka nakrájejte na plátky tlusté 5 mm. Jablka se suší 7-15 hodin při teplotě 57 °C.

Jak sušit ovoce v troubě?

Postup je podobný jako u hub: nakrájejte ovoce a položte na plech nebo rošt obložené pečícím papírem. Plech vložte do trouby a zahřívejte na 20 °C. Teplotu zvyšte na 30 °C, až budete mít pocit, že je ovoce polosuché. Teplotu můžete postupně zvyšovat až na 70 °C (pro zachování některých vitamínů tuto teplotu nepřevyšujte). Před ukončením sušení teplotu zase postupně stahujte. Většinu ovoce trvá usušit 6-12 hodin v závislosti na druhu a objemu vody.

Jak sušit šípky?

Jedním z největších klenotů podzimu jsou šípky, které se sklízí nejlépe po prvních mrazíkách, kdy se toto ovoce promění v sladké kuličky plné džemovité dužiny. Šípky se mohou sušit celé i nakrájené. Pokud z nich připravujete čaj, je lepší je začerstva nakrájet, aby se v budoucnosti z tvrdého suchého ovoce dala dostat šťáva a dužina.

Častý způsob sušení šípků je v pootevřené troubě při teplotě 60-70 °C. Šípky je potřeba důkladně omýt a zbavit stopek i kališních listů. Celé šípky suště na plechu vyloženém pečicím papíru.

Při teplotě 60-70 °C můžete šípky sušit i v sušičce, a to do úplného ztvrdnutí. Nepoužívejte na šípky příliš agresivní teploty a ani při přípravě šípkového čaje nepoužívejte vařící vodu, ale raději trochu odstátou, protože vysoké teploty ničí vitamín C, jehož bohatým zdrojem šípek je.

Při velmi pomalém sušení se z šípků dostávají důležité vitamíny a mohou plesnivět. Při teplotách vyšších než 80 °C se mohou šípky připálit nebo zhnědnout. 

Jak sušit maso?

Příprava masa před sušením

K sušení je vhodné syrové libové maso s minimem tuku. Pokud na vámi vybraném kusu masa ještě zbývá nějaký ten tuk, raději jej ořežte. Maso s vysokým obsahem tuku dlouho trvá usušit a jeho trvanlivost po usušení se zkracuje.

Maso nakrájejte na plátky tlusté asi 5 mm a široké 2,5 cm. Délka proužků je na vás. Maso krájené po vlákně bude po usušení křehčí, maso krájené přes vlákno bude tuhé. Trvanlivost i chuť masa bude lepší, pokud jej před usušením posypete slanou kořenící směsí. Před sušením můžete maso namarinovat. Maso polejte marinádou tak, aby bylo úplně ponořené a v uzavíratelné nádobě jej nechte ležet v lednici. 

Sušení masa v sušičce

Před sušením nechte maso trochu okapat a pak jej sušte při teplotě 68 °C po dobu 4-6 hodin (ryby 12-14 hodin). Tuk, který se shromáždí, vysajte. Vychladlé maso by se mělo po ohnutí praskat, ale ne se lámat.

Jak zjistit, že je maso správně usušené?

Když maso zavřete do neprodyšné nádoby, umístíte na tmavé, suché a chladné místo a pokud se nádoba orosí, znamená to, že maso není dobře usušené.

Jaké maso se hodí na sušení?

Použít můžete hovězí bok, kýtu nebo svíčkovou, ze zvěřiny srnčí, jelení nebo dančí maso. Zvěřina je ideální, jelikož její maso nemá tolik tuku, který by překážel sušení. Zvěřinu je ale nutné před sušením zmrazit alespoň na 60 dní na teplotu -18 °C, a to kvůli eliminaci bakterií.

Z ryb použijte ty méně tučné, platýse, okouna, tresku nebo sledě. 

Jak sušit bylinky?

Sušení bylinek bez sušičky potravin

Sušení bylinek je možné i bez sušičky. Pokud máte k dispozici místnost, kde se nepráší a kde je dostatek tepla (ale ne přímé slunce) a přístup vzduchu, můžete je pověsit na provázky nebo na drátky, které připevníte třeba ke garnýži, případně k lustru, nebo si můžete natáhnout v místnosti ke stropu provázek. Rostliny pak pověste květem dolů. Přečtěte si v herbáři vhodnou dobu sběru, některé bylinky se sbírají v plném květu (dobromysl), některé před rozkvětem (meduňka).

Sušení bylinek v sušičce potravin

Pokud nemáte v bytě dispozice k takovému sušení bylinek, můžete i bylinky sušit v sušičce na potraviny. Bylinky můžete předtím nastříhat nebo nařezat na menší kousky, aby bylo možné bylinky rozložit rovnoměrně na tácy. Květy se doporučuje před sušením na dva dny zmrazit, abyste předešli bujení hmyzu, který v nich přebývá. Na druhou stranu hmyzu se dá vesměs zbavit i tím, že bylinky na den rozložíte na noviny a necháte ležet.

Natě a květy sušte 2-4 hodiny při 35 stupních. Vyvarujte se vyšších teplot, bylinky by ztratily chuť. Dávejte pozor i na přesoušení. Není od věci bylinky průběžně kontrolovat a již usušené natě vyjímat ze sušičky. Dobře usušená bylinka je drobivá a při promnutí rukou šustí. Sušené bylinky se skladují v temnu a suchu, ideálně v dobře uzavřené nádobě. 

Jak sušit chilli papričky?

Sušené chilli papričky mají výhodu, že je možné je už usušené zregenerovat ponořením do vody. Kouzlo vlastního sušeného chilli proto nezmizí ani usušením. Směle do toho!

Sušení chilli papriček na slunci

Chilli jde skvěle sušit na slunci. Na poloviny rozkrojené papričky umístěte na slunce, kde budou ležet alespoň tři dny za sebou, kdy bude počasí bez mráčků. Papričky položte na plech slupkou nahoru (tedy vnitřní stranou dolů). Papričky musí ležet na slunci alespoň 8 hodin, během sušení je obraťte. Večer je překryjte utěrkou a další dva dny postup opakujte. Hotovou papričku poznáte podle toho, že je možné ji rozdrolit mezi prsty.

Sušení chilli papriček v troubě

Papričky je možné sušit i v předehřáté troubě na 80 °C (v horkovzdušné troubě stačí 40 °C). Papričky sušte asi 6-8 hodin. Papričky je také možné pověsit jako bylinky a sušit ve větrané místnosti. Papričky pak ale schnou mnohem pomaleji a práší se na ně. Semínka z chilli papriček je možné sušit zvlášť a to stejným způsobem. Semínka můžete vložit do mlýnku na koření a používat je jako čerstvě mleté koření. 

Sušení chilli papriček v sušičce potravin

V sušičce se papričky suší při teplotě okolo 35-40 °C, a to tak dlouho, dokud není papričku možné rozmělnit prsty. Při manipulaci s chilli papričkami používejte gumové rukavice, protože pikantní aroma zůstává na rukách déle i navzdory pečlivému mytí a můžete si nechtěně podráždit sliznice.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat