Jak sušit pomeranče v troubě a sušičce ovoce

Sušené pomeranče patří k Vánocům, ale užijete je i kdykoliv jindy během roku. Nejčastěji se s nimi setkáme v podobě bytových dekorací, ale proč je nevyužít i v kuchyni? Sušené pomeranče vydrží ve spíži dlouhé měsíce, aniž by se zkazily, navíc si uchovají pořádnou dávku vitamínu C. Ten přijde vhod právě v zimě, kdy na nás útočí viry a bakterie, a imunita je oslabená. Víte, jak je připravit a usušit?

Jak připravit pomeranče na sušení

Díky sušení můžete dlouhodobě uchovat téměř jakoukoliv potravinu. Na přípravu pomerančů na sušení si připravte:

  • kuchyňské prkénko,
  • ostrý nůž.

Pomeranč doporučujeme před přípravou opláchnout pod tekoucí vodou, abyste ze slupky odstranili nečistoty. Můžete ho lehce očistit i houbičkou. Nechte oschnout. A můžete se dát do krájení.

Plod krájejte na tenké plátky. Nedoporučujeme tenčí než 4 mm – začne se trhat. Ideálně tak 5 mm. Abyste usušili pěkná a pravidelná kolečka, musíte najít balanc mezi příliš tenký a příliš tlustý. Uvidíte, že po pár pokusech na to přijdete.

Kromě vitamínu C obsahuje pomeranč i další důležité látky, které udrží vaše tělo ve formě. Například vlákninu. Ta podporuje zdravé trávení a správnou hladinu cukru v krvi. Zároveň snižuje vysokou hladinu cholesterolu, takže prospívá také srdíčku. Nesmíme zapomenout na vápník pro silné kosti! Jeden kus tohoto ovoce ho v sobě má 55 miligramů vápníku, což je 6 % doporučené denní dávky.

Jak sušit pomeranče

Jak sušit pomeranče v sušičce

Připravené pomeranče naskládejte v jedné vrstvě na plata v sušičce. Zapněte ji na 50 až 55 °C. Proces bude trvat poměrně dlouho, protože toto ovoce je plné vody. Počítejte tedy s delším časovým intervalem, než je tomu třeba u sušení hub nebo sušení šípků. Než budou pomeranče hotové, potrvá to 10 až 12 hodin.

Jak sušit pomeranče v troubě

Plech vyložte pečícím papírem a v jedné vrstvě na něj vyskládejte plátky pomeranče. Možná budete potřebovat plechů víc. Další variantou je napíchat plátky pomerančů a sušit je např. na dřevěné konstrukci. Podobně, jako se dá sušit maso v troubě.

Pomeranče sušte při teplotě 50 až 55 °C a jednou za čas je otočte. Docílíte tak toho, že se neohnou na jednu stranu. To je důležité hlavně tehdy, jestli chcete z plodů vytvářet bytové dekorace. Je možné dát troubu na vyšší výkon a sušit při vyšších teplotách. Ty ale ničí důležité živiny. Jestli je nechcete jíst, tak to nevadí. Při vyšších teplotách plátky častěji otáčejte.

Pokud nemáte v troubě výkonný větrák, je nejlepší pomeranče sušit s pootevřenými dveřmi u trouby. To proto, aby měla vlhkost kudy odcházet a nehromadila se uvnitř. Jinak riskujete, že se pomeranče dostatečně neprosuší a časem vám zplesniví.

TIP: Jestli chcete, aby pomeranč získal speciální vůni, přidejte na plech také koření jako kardamom, hřebíček nebo skořici.

Jak je skladovat

Pomeranče skladujte v nádobě, která se dá vzduchotěsně uzavřít. Je důležité, aby se k nim nedostal vzduch. Jinak navlhnou a začnou plesnivět. Nedávejte je proto do papírových pytlíků atd. Nejlepší je skleněná dóza nebo plastová krabička. Sušené pomeranče vám při správném skladování vydrží až dva roky!

jak sušit pomeranče

K čemu sušené pomeranče využít

  • Bytové dekorace a potřeby pro domácnost: vánoční ozdoby ­– adventní věnec, ozdoby na stromeček, řetězy a další, ale i voňavá podzimní dekorace, sušené pomeranče lze použít i při výrobě domácí svíčky, mýdla, bytové vůně, pot-pourii atd.
  • V kuchyni: ze sušených pomerančů si připravíte čaj, ochutíte s nimi pečené maso, exotické polévky, nazdobíte s ním dort a další pečení nebo oblíbený koktejl.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat