Jak si doma postavit vlastní saunu. Jednoduchý návod

Už vás nebaví dojíždět do saunových center, kde nikdy nemáte saunovou místnost jen pro sebe? Mačkat se na dřevěných lavicích s cizími lidmi? Chcete mít v sauně soukromí, doopravdy relaxovat a využít tak všech benefitů, které má saunování na naše zdraví? Máme pro vás řešení!

Než se pustíme do stavby…

Pro naši domácí saunu musíme nejprve zvolit vhodné místo. To může být třeba garáž, sklep, část obýváku nebo koupelny. Představivosti se meze nekladou. Musíme se ale držet několika kritérií. Tak například je potřeba zvolit odolnou podlahu a také vhodnou elektroinstalaci v místnosti pro příkon, který bude sauna pro svůj provoz potřebovat. Důležitý je i výběr materiálů, které pro svou stavbu využijeme. Jejich pořízení nemusí být snadné, ani levné. Toto vše je třeba promyslet.

  • Strop a stěny ­– na jejich obklad je vhodné dřevo ze severských oblastí. Severský smrk má větší hustotu než náš smrk, a menší počet suků. Díky své hustotě je odolnější a v sauně nám bude sloužit dlouho.
  • Lavice – na ně budeme potřebovat dřevo lehké a měkké, tak se vyhneme nepříjemnému pálení. Vhodné je dřevo osikové, olšové nebo dřevo z africké abachi, které disponuje nízkou vodivostí tepla.
  • Izolace – poslouží nám například minerální vata, která má stejné vlastnosti jako vata skelná, ale narozdíl od ní není zdraví škodlivá. Je měkká a dobře zpracovatelná. Kvůli sacím vlastnostem ji ale musíme pokrýt ALU folií, aby nám nenasakovala vodu. Pro své izolační vlastnosti se používá v komerčních saunách.

Pokud na saunu nemáte dost místa, nejste na její stavbu svépomocí správně zruční nebo chcete levnější variantu pro domácí relaxaci, řešením pro vás může být třeba nafukovací vířivka.

sauna doma

Realizace

Místo pro saunu je třeba důkladně vyměřitnakreslit plánek, podle kterého budeme saunu stavět. Dále zajistit, aby podlaha byla z neporézního, omyvatelného materiálu, který je snadné udržovat. Už při měření a navrtávání dřevěných přepážek, mezi které poté budeme vkládat izolaci, musíme myslet na prostor pro nasávání čerstvého vzduchu pod saunová kamna, a prostor pro odvětrávání, který umístíme do horního rohu na protější straně sauny.

Než se dáme do izolace, natáhneme napájecí kabely pro kamna a osvětlení. Pozornost musíme věnovat také samotnému výběru kabelů. Vybíráme ty s certifikací SiHF, a to pro kamna i pro osvětlení. Tyto kabely jsou totiž odolné vůči vysokým teplotám.

Pro konstrukci využijeme smrkové hranoly. Ty si buď sami nařežeme, nebo necháme nařezat na pile, podle plánku našeho půdorysu. Pak je navrtáme do zdí a vytvoříme si pevnou kostru. Prostor, kam později umístíme lavice, dveře nebo kamna, je dobré zpevnit dalšími hranoly. Tak předejdeme tomu, že se pod námi lavice při saunování propadnou nebo že se nám kamna ze zdi utrhnou.

  • Izolace – práce s izolační vatou je snadná a půjde nám rychle od ruky. Prostě ji nařežeme na požadovanou velikost a pokládáme ji mezi konstrukční hranoly. Na izolaci nešetříme. Není dobré dávat přednost levnějším variantám, třeba polystyrenu. Užití kvalitní izolační vaty nám prodlouží životnost sauny. Izolační vatu po kompletní instalaci překryjeme ALU folií, aby se nám k ní nedostala vlhkost. Vrstva nesmí mít nikde trhliny a musí mít správnou tloušťku. Spáry mezi překrývajícími se kusy folie poté přelepíme ALU páskou.
  • Interiér – po odizolování sauny zbývá navrtat palubky na stěny a strop a dotvořit tak interiér. Záleží na našem vkusu a materiálu, kratší palubky navrtáme do konstrukčních hranolů vodorovně, pokud máme delší palubky, tak svisle na výšku.
  • Dveře a lavice – nejjednodušší je koupit dveře už smontované. Při jejich instalaci je přivrtáváme beze skla, abychom předešli jejich rozbití. Rám poté umístíme v konstrukci do prostoru pro dveře a přivrtáme. Při vrtání lavic do hranolů v obložení je důležité dodržovat mezery mezi příčkami. Správný rozměr je 1 až 1,5 cm. Když máme dveře zasazené a exteriér i interiér sauny vypalubkovaný, můžete se vrhnout na instalaci kamen.
  • Kamna – obecně platí, že na 1m³ vnitřního prostoru sauny potřebujeme 1kW výkonu kamen. To je tedy hlavní kritérium, podle kterého naše kamna vybíráme. Na místě, kde chceme mít kamna umístěná přišroubujeme držák pro jejich upevnění na zeď.

Kamna poté připojíme k napájecímu kabelu, zavěsíme na držák a zajistíme šroubem. Umístíme je nad nasávací prostor, minimálně 10 cm nad zem. Regulujeme je buď vestavěným termostatem, nebo externí regulací, kterou umístíme na vnější stěnu sauny.

Pro vetší pohodlí a bezpečnost můžeme kolem kamen vyrobit ochrannou zábranu. Třeba zrovna z materiálů, které nám zbyly při stavbě konstrukce nebo při obkládání. Do připevněných kamen můžeme nyní vložit saunové kameny. Nosnost a vhodné množství kamenů najdeme vždy na příbalovém letáku zakoupených kamen. Mezi kameny musí proudit vzduch, neumisťujeme je tedy příliš blízko k sobě.

  • Osvětlení – při výběru dáváme přednost tomu, co se nám líbí. Důležitý je ale kryt osvětlení. Potřebujeme, aby vydržel vysoké teploty. Musí mít tedy označení alespoň IP44.
  • Podlahový rošt – na výběr je velké množství roštů, takže záleží jen na vašem vkusu. Při výběru se držíme toho, aby nám rošt zbytečně neztěžoval úklid a čištění podlahy, a zároveň zabránil uklouznutí a případnému poranění. Rošt také z bezpečnostních důvodů neumisťujeme přímo pod kamna.

A máme hotovo

Nyní je na čase saunu zapnout. Pomalu zvyšujeme teplotu a sledujeme reakce dřeva. Je vše v pořádku? Saunu rovnou sami vyzkoušejte. Pokud se něco pokazilo, perete se s konkrétním problémem, nebo sauna nefunguje, jak má? Podrobnější návod na stavbu sauny svépomocí najdete v následujícím videu:

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat