Zodpovědné půjčování: Poznejte těchto 7 zásad a vyhnete se problémům

V životě každého může nastat situace, kdy náhle potřebuje peníze. Od toho tu jsou bankovní a nebankovní společnosti, které poskytnou úvěr. Jenže jak nenaletět? Stačí, když budete postupovat podle sedmi zásad zodpovědného půjčování.

Nerozhodujte se pouze podle úroku

Některé společnosti nabízejí nulový úrok. Možná jste si řekli, že právě to je skvělá nabídka. Pouze na základě úroku byste se ale rozhodovat neměli. To, kolik bude půjčka ve finále opravdu stát, vám řekne RPSN neboli roční procentuální sazba nákladů.

Čím nižší RPSN je, tím výhodnější půjčka bude a tím méně za ní poskytovateli zaplatíte. V RPSN je zahrnutý nejen úrok, ale i další poplatky, doplňující extra platby a další.  

Půjčujte si u ověřené společnosti

Na finančním trhu půjčky poskytují bankovní a nebankovní společnosti. Bankovní půjčky platí za solidnější a jistější. Nevýhodou ovšem je delší lhůta na vyřízení žádosti a také přísnější schvalovací proces. Ne každému totiž banka půjčku poskytne.

Nebankovní půjčky jsou známé volnějšími podmínkami a rychlým vyřízením. Nebankovní společnosti půjčí většinou i lidem, kteří by u klasické banky neprošli. Lze zažádat o menší obnosy. Pokud se rozhodnete pro nebankovní společnost, věnujte dostatek času pročtení recenzí a srovnávačů půjček.

Některé společnosti z tohoto segmentu totiž prosluly nekalými praktikami. To samozřejmě neznamená, že všechny nebankovní společnosti jsou zlo. Některé naopak nabízí velice férové podmínky, a dokonce vám při opakovaném čerpání odpustí některé poplatky.

Nejlepší reputaci mezi nebankovními společnostmi má Kamali, Cofidis, Zonky a Home Credit. Podle průzkumu Člověka v tísni byste si naopak měli dát pozor zejména na společnost Půjčkomat, která měla ve zvyku před klienty zatajovat informace a nabízet extrémně drahé úvěry.

Nepůjčujte si na zbytečnosti

Chcete si půjčit na drahý nový telefon, dovolenou, nový foťák nebo dárky na Vánoce? Přesně tak vypadá nezodpovědné půjčování. O peníze žádejte pouze v případě, že je potřebujete na životně důležité věci jako například rekonstrukce, automobil na ježdění do práce či vybavení domácnosti.

Nepůjčujte si na splacení jiných finančních závazků

Pokud jste se dostali do problémů a nejste schopní splácet předchozí půjčku, rozhodně si neberte úvěr nový. Tento postup vás snadno přivede do dluhové pasti a váš majetek do exekuce. Kontaktujte co nejdříve věřitele a zkuste se s ním domluvit na řešení.

Pravděpodobně vám nabídne konsolidaci nebo refinancování. Doporučujeme si dopředu ověřit, zda poskytovatel tyto věci umožňuje. Další možnost je splátky odložit. Za to vám však většinou naúčtují vysoký poplatek.

U většiny mikropůjček konsolidace možná není. Proto ač se tento produkt zdá jako rychlé a snadné peníze, v nejhorším případě vás může dostat i do potíží. 

Výši splátek určujte s rozumem

Je jasné, že úvěr chcete mít co nejrychleji splacený. Pokud však přeceníte své možnosti a nastavíte si splátky příliš vysoké, dostanete se do potíží. Těm byste se přitom mohli vyhnout, pokud byste stanovili o něco nižší hranici. Pečlivě rozvažte, jaké jsou vaše měsíční výdaje a raději si nechte nějaké místo na rezervu.

Nabídku si pečlivě rozvažte

Poskytovatel vám udělal nabídku, se kterou jste spokojení? I tak si nechte chvilku na rozmyšlenou. Nejlepší bude, když sednete za počítač a vyhledáte si srovnávač půjček. Podívejte se na finanční produkty a jejich podmínky i u jiných společností. Nekývejte hned na všechno. Možná při bližším průzkumu zjistíte, že jste se málem nechali napálit.

zodpovědné půjčování bez rizik

Na co se zaměřit? Tak například na to, aby RPSN nebyla v tisících procentech. Dále na možnost splacení zdarma. A také na již zmíněné možnosti refinancování nebo konsolidace. Vždy se vyplatí počítat s nejhorším, a tak si raději ověřte i to, jak se postupuje v případě, že byste nedokázali splácet včas.

Přečtěte si smlouvu

Ať už si půjčujete online nebo osobně, vždy si přečtěte smlouvu od finančního produktu. Pokud se ve věci nevyznáte, požádejte poskytovatele, aby počkal a klidně se doptejte odborníka. Jakmile jednou něco podepíšete, už se s tím dá těžko něco udělat. Tím spíš, pokud poskytovatel úmyslně do smlouvy zapsal něco, na čem jste se vůbec nedomluvili.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat