Jak vyčistit sedačku: Pomůže jedlá soda i saponát

Skrvny na sedací soupravě. Nezoufejte, víme, jak si s nimi poradit. Prozradíme, jak pečovat o různé druhy materiálů a co dělat v případě, že máte co dočinění s odolnými skvrnami jako je moč či krev.

Jak vyčistit sedačku?

Na znečištěnou sedačku existuje spousta fíglů. Na většinu menších skvrn si vystačíte sami, bez parního čističe. Někdo využívá jedlou sodu, jiní zase nedají dopustit na klasické saponáty. Pokud se rozhodnete pro silnější chemii, vždy si ověřte, že je na daný typ látky vhodný a že ji nijak nepoškodí.

Znečištění lze předcházet i preventivně. Ošetřete povrch sedačky impregnačními spreji, které jsou podobné těm na obuv a oblečení. Nejúčinnější je tzv. nanoimpregnace. Takové spreje jsou sice dražší, ale zároveň šetrnější k životnímu prostředí.

Hloubkové čištění

Pokud má vaše sedačka odnímatelné potahy, není nic jednoduššího, než je sejmout a vyprat je v pračce. Měly by se prát nejen, když jsou výrazně opravdu špinavé, ale i v rámci pravidelného úklidu, a to dvakrát ročně. Teplotu praní určitě podle štítku výrobce. Pozor na sušení na slunci, tkanina by se mohla vyšisovat.

V případě, že sedací souprava odnímatelné potahy nemá, doporučujeme alespoň jednou ročně pozvat profesionála, který vám je parním strojem vyčistí. Takový stroj se dá i zapůjčit, například na den. Nejspíš však nemáte zkušenosti odborníka, a tak byste si akorát přidělali práci. S běžnými, lokálními skvrnami si poradíte sami. My vám nyní řekneme, jak na to.

Jak vyčistit sedačku sodou

Jedlá soda v domácnosti, to je všestranný, levný a ekologický pomocník, který si poradí se špínou, zápachem, plísněmi ale i vodním kamenem. Takže když ji použijete na sedací soupravu, nejen, že se zbavíte špíny, ale i nepříjemného zápachu.

Proto je skvělá zejména při odstraňování skvrn od moči či čištění od domácích mazlíčků. Kromě sedací soupravy jedlou sodu využijete i na čištění koberců, odpadů, kuchyně a koupelny.

jak vyčistit sedačku jedlou sodou

Jak ale vyčistit sedačku sodou? Postup je podobný jako při čištění matrace. Tento trik tedy můžete z rukávu vytasit nejen v obývacím pokoji, ale i v ložnici.

  1. Nasypejte prášek na špinavé místo a nechte působit cca půl hodiny. Pokud je špína odolná, vezměte navlhčený hadřík a jedlou sodu vmasírujte do látky.
  2. V místnosti nechte větrat a vyčkejte, až prášek opět uschne do suchého stavu.
  3. Na závěr vše vyluxujte z pohovky pomocí vysavače.

Jak vyčistit sedačku z mikroplyše

Při čištění mikroplyše a dalších umělých vláken je na místě opatrnost. Jsou syntetické, a ne zrovna dvakrát odolné. Můžete využít buď jedlou sodu, jemný saponát nebo šampon na čalounění. Vždy je klíčové skvrnu odstranit co nejrychleji.

Jak vyčistit látkovou sedačku

Na látkovou sedačku z klasické tkaniny postačí hadřík s jemným saponátem. Po čištění ale nezapomeňte vlhká místa otřít znovu, tentokrát hadříkem s čistou vodou. Na zbytkové mýdlo totiž sedá prach.

sedací souprava

Jak vyčistit koženou sedačku

Kožené sedačky patří ke skutečnému luxus. Čistí se terpentýnem, mastnota se z nich zase stírá pomocí hadříku s jemným saponátem. Pokud potřebujete oživit starou koženou sedačku, vezměte si na pomoc ocet a technický líh.

Stejně jako jedlá soda, i ocet je skvělým pomocníkem v domácnosti. Z octa, lihu a vody (poměr 1:1:3) smíchejte roztok. Namočte do něj čistý hadřík a krouživými pohyby tekutinu natřete všude po kůži. Nakonec vysušte utěrkou z mikrovlákna a kůži ošetřete dětským olejíčkem. Nechte vsáknout přes noc.

Jak si poradit s odolnými skvrnami

  • Jak vyčistit sedačku od moči: Vyzkoušejte jedlou sodu nebo vanish v kombinaci s odstraňovačem pachů.
  • Jak vyčistit krev ze sedačky: Babské rady, jak vyčistit sedačku, pro tento případ opět radí jedlou sodu. Nebo sáhněte po vanishi.
  • Jak vyčistit čokoládu ze sedačky: Vystačíte si s vlažnou vodou. A pokud se nedaří, přizvěte si na pomoc jemný saponát.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat