Výroba domácí šumivé bomby do koupele – DIY

Říká vám něco pojem šumivé tablety nebo bomby do koupele? Jsou to tzv. bomby, které vhodíte do vany plné vody a po vhození začne bomba okamžitě šumět. Umí hydratovat pokožku a vodu vám zbarví do barevné duhy.

Můžete si je zakoupit v obchodě nebo si je vyrobit sami doma. Ty vyrobené mají tu výhodu, že budete mít ponětí, co jste do nich dali a můžete si je vyrobit bez jakýchkoliv chemikálií a podle svých představ. Vyrobte si barevné šumivé koule pro sebe nebo pro své blízké. Budou velmi originálním dárkem pro maminku jak na svátek, narozeniny nebo pro jinou zajímavou příležitost. Zkuste zaexperimentovat a dopřejte sobě a svým blízkým osvěžující a zároveň relaxační koupele společně s těmito šumivkami.

Jaké ingredience budeme potřebovat?

Výroba šumivých bomb není vůbec finančně nákladná. Dá se pohodlně a vcelku velmi rychle vyrobit z klasických surovin a potravin, co máte doma v kuchyni nebo ve spíži. Fantazii se meze nekladou. Máte na výběr obrovských možností kombinací vůní a barev. 

Hlavní ingredience

  • 1 hrnek kyseliny citronové 
  • 2 hrnky jedlé sody neboli hydrogenuhličitan sodný
  • 1 hrnek mořské soli do koupele (může být hrubozrnná, ajurvédská, epsomská nebo jakákoliv jiná)
  • pár kapek nebo jedna polévková lžíce vody (můžete ji nahradit různými druhy květinových vod – růžová, levandulová, mátová či jakákoliv jiná)
  • pár kapek nebo jedna polévková lžíce esenciálního oleje, které jsou vhodné na pleť a lze je přidat do kosmetiky (heřmánek, máta, citron, levandule nebo jakýkoliv váš oblíbený olej)
  • 5-8 polévkových lžic rostlinného oleje (kokosový, mandlový, arganový, avokádový, ricinový nebo můžete nahradit klasickým bambuckým máslem).

Další ingredience pro obměnu

  • přírodní potravinářské barvivo 
  • různé sušené květy, lístky růže, bylinky, skořice, plátky pomeranče nebo citronu, kávová zrna, koření nebo jiné suroviny 
  • ozdoby pro děti – třpytky, glitry a podobně.

Ostatní pomůcky a vybavení

  • 2 středně velké mísy, nejlépe skleněné
  • 1 velká skleněná mísa
  • hrnek pro odměřování surovin
  • polévková lžíce a metlička
  • formy na muffiny, formičky na cukroví, silikonové formy, formičky na led a podobně.

Šumivé bomby je možné sehnat i v obchodech. Pokud si ale chcete být jistí složením šumivek, vytvořte si je sami, bez jakýchkoliv chemikálií, umělých barviv a dalších zbytečných nezdravých ingrediencí. Lze to i přírodně!

Výroba šumivé bomby do koupele krok za krokem

Vyrobit šumivé bomby do vody není nijak náročné. Chce se jen pevně držet postupu a být precizní. My jsme pro vás připravili jednoduchý návod, podle kterého to hravě zvládne každý.

  1. Nejprve si vezměte jednu středně velkou mísu a v ní postupně smíchejte všechny suché ingredience, jako jsou kyselina citronová, sůl do koupele a jedlá soda. Pokud se rozhodnete může přimíchat i další suché ingredience jako jsou sušené bylinky, květy a další.
  2. V druhé skleněné misce smíchejte dohromady všechny mokré ingredience, jako jsou esenciální oleje a rostlinný olej, bambucké máslo, zkrátka to, pro co jste se rozhodli.
  3. Dále si vezměte velkou skleněnou mísu a v ní smíchejte dohromady jak suché, tak i mokré ingredience. Mokré ingredience do suchých vmíchávejte velmi opatrně metličkou nebo lžící
  4. Poté přidejte vodu a tu opatrně přimíchejte do směsi. Ovšem je nutné s ní pracovat opravdu opatrně. Mohla by nastat reakce a směs by začala šumět. 
  5. V dalším kroku můžete přidat potravinářské barvivo. Opět důkladně, ale opatrně směs promíchejte.
  6. Hotová směs by měla po důkladném promíchání připomínat mokrý písek. To znamená, že pokud směs zmáčknete v rukách, tak by se neměla moc drolit ani rozpadat. Pokud se vám bude zdát, že je směs suchá, můžete přidat pár kapek rostlinného oleje, pokud se vám zdá směs mokrá, přidejte trochu jedlé sody. Buďte trpělivý, až získáte tu správnou konzistenci, ze které se budou hezky tvarovat koule.
  7. Teď přichází na řadu plnění výsledné směsi do formiček. Je zcela na vás, co použijete. Můžete použít klasické formičky na muffiny, silikonové formičky různých tvarů, co jsou na led nebo plastové koule, které vypadají jako vánoční baňky. Vámi zvolenou formičku nejprve vymažte lehce rostlinným olejem a poté směs můžete plnit, tzv. namačkejte směs do formičky. Pokud se rozhodnete ještě nějak směs obohatit a vylepšit, můžete na dno formičky dát sedmikrásky, plátky pomeranče, sušené květy nebo další ozdoby.
  8. Směs ve formě nechejte minimálně 10-60 minut odpočinout. Musí ztuhnout tak, aby výsledné koule šly dobře a jednoduše vyklopit. Tyto výsledné šumivky nechte ještě minimálně 24 hodin odpočívat a pořádně vyschnout. Některé potřebují až 2 dny na celkové vyschnutí. 
  9. Pokud spěcháte a 2 dny sušení je pro vás moc. Můžete výsledné šumivky dát do klasické trouby a tam je vysušit. Stačí 50 °C na pár minut a máte hotovo.
  10. Pro šumivé bomby je nejlepší, když je budete skladovat na suchém místě, ideálně v nějaké zavírací dóze nebo sklenici. 
  11. Bez starostí vám bomby vydrží cca 1 rok.

Šumivé tablety jsou vhodné pro všechny. Pokud chcete vyrábět i pro ty, co mají zdravotní problémy, jako jsou ekzémy nebo jiné různé kožní problémy, vyzkoušejte přírodní produkty, které jsou vhodné pro ekzematiky, atopiky. Například bambucké máslo chrání před ztrátou potřebné vody a lipidů v pokožce, a tudíž je vhodné pro ekzematiky.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat