Jak správně čistit zuby a pečovat o ně?

V dnešní době existuje na trhu nepřeberné množství zubních a mezizubních kartáčků, zubních past, ústních vod, ústní sprch a dalších pomůcek, které jsou vám nápomocné pro provádění správné ústní hygieny.

Pravidelné a pečlivé čištění zubů hraje významnou roli v prevenci zubního kazu, zánětů zubů či výskytu dalších nepříjemných komplikací. Přinášíme vám srozumitelné informace o vhodných pomůckách na čištění zubů včetně praktických zásad správného čištění. Je třeba zmínit, že tento článek nenahradí žádného zubaře, zubního specialistu ani dentálního hygienika. 

Zásady správného čištění zubů

  • Zubní kartáček držte podobně jako tužku, a to mezi ukazováčkem a palcem. Při čištění na kartáček zbytečně netlačte a nemějte ho sevřený v pěsti.
  • Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně, a to ráno po snídani a večer po večeři. S čištěním počkejte vždy minimálně 30 minut po jídle.
  • Při výběru dbejte na to, že příliš tvrdý kartáček může poškodit dásně nebo zuby, a naopak měkký nemusí dostatečně vyčistit zubní plak a nečistoty na zubech. 
  • Samotné čištění by mělo probíhat minimálně 2-3 minuty nebo do té doby až jsou zuby čisté. 
  • Zubní pastu stačí nanášet na kartáček ve velikost hrášku.
  • Při čištění na kartáček netlačte, buďte jemní, provádějte krouživé pohyby.
  • Obecně se doporučuje střídat různé varianty zubních past. Používejte jinou zubní pastu ráno a jinou pastu večer.
  • Kartáčky nebo hlavice kartáčků pravidelně měňte. Stačí cca po 2-3 měsících. Pokud jste byli nemocní nebo má kartáček poničené štětiny neváhejte a vyměňte jej za nový. 
  • Nezapomínejte na mezizubní prostory. Ty lze vyčistit mezizubním kartáčkem, zubní nití či pomocí flosspic.
  • Buďte dětem při čištění zubů dobrými učiteli.
  • Při pochybách vždy všechno konzultujte se svým zubařem.
  • Na preventivní prohlídku byste měli chodit dvakrát do roka.
  • Kartáček a další pomůcky vybírejte vždy dle aktuálního stavu vašeho chrupu.

Pravidelně navštěvujte i dentální hygienu. Naučí vás, jak se o zuby správně starat, jaké pomůcky používat, redukuje bakterie v ústní dutině a snižuje možná rizika infekce a zubního kazu.

Jak poznáte, že jsou vaše zuby čisté? Přejeďte jazykem po zubech. Pokud tam ucítíte hrbolky, drhnutí či zubní plak, čistěte zuby dál. Zuby by měly být hladké.

Pomůcky na čištění zubů

V současnosti je na trhu dostupné obrovské množství pomůcek a doplňků na čištění zubů. Se správným výběrem by vám měl pomoci, jak váš zubař či dentální hygienista. My vám v krátkosti představíme ty základní a nejčastěji využívané pomůcky, které jsou vhodné k čištění zubů.

Pravidelné a správné čištění zubů jsou nejdůležitějšími faktory v boji proti zubnímu kazu.

Klasické zubní kartáčky

Nabídka klasických zubních kartáčků je tak široká, že si vybere každý ten svůj správný. Kartáčky jsou nejčastěji používané a vyrábí se jak pro dospělé, tak i pro děti. Klasické zubní kartáčky jsou vhodné pro ty, kteří se správnou techniku čištění zubů právě učí nebo ji perfektně ovládají.

Klasický kartáče

Kartáčky vybírejte vždy podle velikosti, materiálu zpracování (plastové, dřevěné), tvaru čistící hlavy, udávané tvrdosti (tvrdé, středně tvrdé, měkké, extra měkké) a také podle množství štětin. Obecně se doporučuje vybrat kartáček s malou hlavou, měkkými, rovnými a hustými štětinami. Tvrdost kartáčku vybírejte dle aktuálního stavu vašich zubů a dásní. Tvrdý kartáček se používá na protézy, středně tvrdý a měkký je zase vhodný pro zdravý chrup. Extra měkký se používá na citlivé zuby a dásně, záněty dásní nebo pokud vám hrozí nebo máte paradentózu.

Výhodou klasických kartáčků je nízká pořizovací cena a snadné používání. Kartáčky není potřeba nabíjet nebo se o ně nějak speciálně starat. Nevýhodou je někdy možná náročnější manipulace při čištění než s kartáčky elektrickými. 

Správná technika čištění klasickým kartáčkem

Klasický kartáček vložte půl na zub a půl na dáseň. Postupně pomocí krouživých, jemných a malých pohybů čistěte své zuby. Na kartáček netlačte, abyste si nezpůsobili nějaká zranění. Doporučuje se na každém zubu provést asi 10 jemných krouživých pohybů. Dodržujte tento pohyb a nevynechejte žádné místo. Obecně se začíná vnější stranou, poté pokračujeme vnitřní, a nakonec nezapomeňte na kousací plochy zubů

Na trhu existují klasické dřevěné a bambusové kartáčky, které jsou 100 % ekologicky rozložitelné.

Elektrické kartáčky 

Elektrické typy kartáčků začínají pomalu, ale jistě vytěsňovat ty klasické. Vyrábí se především ve dvou variantách – oscilačně rotační nebo sonické. Elektrické kartáčky jsou vhodné pro dospělé nebo pro děti. Doporučují se pro ty, kteří chtějí mít perfektně vyčištěný chrup nebo pro ty, kteří nemají správně zvládnutou techniku čištění zubů.

Elektrické kartáčky čistí zuby pomocí vysokého počtu čistících pohybů. Ty se pohybují okolo 30 000 pohybů za jednu minutu, naopak manuálním kartáčkem dosáhnete pouze okolo 650-750 pohybů. Doporučujeme věnovat pozornost tlaku čištění. Vibrační, tj. sonické kartáčky čistí zuby šetrněji, naopak rotačními kartáčky je potřeba čistit zuby opatrně a na kartáček nijak netlačit.

Výhodou kartáčků je, že jsou šetrné a bezpečné k vašim zubům a dásním, vyměňují se pouze hlavice a je snadná manipulace při čištění. Kartáčky nabízí různé zajímavé funkce a intenzity čištění. Některé modely lze propojit s chytrém telefonem a sledovat tak, jak si správně zuby čistíte. Nevýhodou bývá vyšší pořizovací cena, některé modely jsou hlučnější, kartáčky se musí nabíjet. Kartáčky, které disponují vysokou intenzitou čištění nejsou příliš vhodné pro ty, kteří mají citlivé zuby, paradontózu a jiné podobné problémy.

Správná technika čištění elektrickými kartáčky

Ač je to elektrický kartáček je nutné i zde dodržet správnou čistící techniku a postup. Hlavici elektrického kartáčku přiložte k zubům pod úhlem 45 stupňů. Štětiny čistí, jak zub, tak se dostanou i k dásním a odstraní zubní plak. Při čištění je nutné kartáčkem pohybovat směrem od shora dolů. Na každém místě nechte kartáček chvíli pracovat a poté postupujte dále. Začínáme vnějšími zuby, poté vnitřními, a nakonec nesmíme nezapomenout na kousací plochy zubů

Jednosvazkové kartáčky

Jednosvazkový kartáček má zahnutý štěteček, tak, aby dokázal vyčistit i ty nejvzdálenější zuby. Používá se k dočištění a čištění hůře dostupných míst, jako jsou dolní zuby, kolem rovnátek nebo u zubů, které jsou přes sebe. Čištění provádíme pomocí jemných krouživých pohybů.

Kartáček přiložíme mezi zub a dáseň, zatlačíme tak, aby se vlákno kartáčku rozprostřelo po celé své velikosti. Jednosvazkové kartáčky používáme ráno a večer, to znamená při klasické údržbě chrupu. Výhodou je čištění hůře dostupných míst, jednoduché a snadné používání. Nevýhodou je nutné celý kartáček vyhodit a koupit nový. Není jej možné nahradit klasickým kartáčkem.

Mezizubní kartáčky 

Mezizubní kartáček je vhodný pro čištění mezizubních prostor. Je to kartáček, který má součástí drátek, kterým tyto mezizubní prostory čistíte. Používají se bez pasty nebo je možné štětinku namočit v ústní vodě či v dezinfekčního gelu. Mezizubní kartáček používáme dvakrát denně, to znamená při klasické údržbě chrupu.

Při samotné výběru je důležité se zaměřit na velikost. Malé kartáčky dostatečně nevyčistí mezizubní prostor a nejsou účinné, naopak ty velké mohou zranit dáseň a nebo mohou zvětšovat mezizubí. Lepší je na začátek koupit více velikostí a vyzkoušet, které vám budou nejvíce vyhovovat. Obecně se udává, že pokud máte zuby velmi těsně u sebe je vhodné použít kartáčky o síle 0,45 mm. Pokud máte mezizubní prostory viditelně od sebe, můžete se poohlédnout po velikosti až 0,6-0,8 mm.

Čištění probíhá snadno, mezizubní kartáček vložte špičkou do mezizubí, šikmo k dásni, poté opatrně zasuňte štětičku do prostoru a pod stejným úhlem vytáhněte ven. Zpočátku čištění se může vyskytnout krvácení dásní, po pravidelném čištění toto krvácení přestane. Výhodou je precizní a důkladné vyčištění mezizubních prostor, rozmanitý výběr velikostí kartáčku, různé tvary rukojetí. Nevýhodou je nutnost kartáček měnit každý druhý nebo třetí týden.

Místa mezizubí, která nejdou vyčistit mezizubním kartáčkem dočistěte pomocí zubní nitě nebo použijte flosspic.

Zubní nitě

Zubní nitě jsou skvělý doplňkem k mezizubním kartáčkům. Zubní nit je především vhodná pro čištění velmi úzkých mezizubních prostor nebo pro překřížené zuby. Obecně jsou nejvhodnější pro zuby přední. Zubní nit je možné použít i u malých dětí, které mají dásně vysoko postavené, protože se do nich nevejdou mezizubní kartáčky. Zubní nit můžeme používat prakticky během celého dne a nezapomínáme ráno ani večer při klasické údržbě.

Samotné čištění probíhá takto: nit si utrhneme a uchopíme ji mezi dva ukazováčky. Nit vložíme pilovitým pohybem mezi zuby a citlivým pohybem sem a tam vyčistíme jednu stranu zubu, poté druhou. Je nutné dbát na opatrnost, abyste si nepoškodili dáseň.

Při samotném výběru nití si dejte pozor, protože některé jsou voskované (vhodné pro začátečníky), nevoskované (je třeba určitá zručnost) nebo jiné jsou včetně mentolové nebo jiné příchutě. Výhodou je nízká pořizovací cena, snadné a jednoduché použití, nezabírají žádné místo, jsou skladné a je možné jej vzít s sebou do práce nebo do školy. Nevýhodou je, že zubní nit není možné nahradit za mezizubní kartáček, protože větší mezizubní prostory nevyčistí precizně.

Čištění zubů pouze obyčejným kartáčkem nebo elektrickým bohužel nestačí a nezajistí dostatečné a správné vyčištění.

Flosspic

Možná už jste o něm někdy slyšeli. Flosspic je velmi často využívaný pro čištění mezizubních prostor, odstranění zbytky jídla a zubní plak. Je to speciální párátko, které má na plastové tyčce nataženou zubní nit. Touto pomůckou se zaručeně dostanete do mezizubních prostor, i těch nejužších a nejvzdálenějších. Flosspic můžeme používat prakticky během celého dne a nezapomínáme ráno ani večer při klasické údržbě.

Při samotné výběru se podívejte na to, co výrobci nabízí, protože sortiment je opravdu obrovský. Výhodou je snadné a jednoduché použití, nízká pořizovací cena. Jsou skladné a je možné je vzít s sebou do práce či do školy. Nevýhodou je, že jej není možné nahradit mezizubním kartáčkem.

Ústní sprchy

Ústní sprchy jsou velmi oblíbené a slouží především k masáži dásní včetně vyplachování zbytků potravin i z těžko dostupných míst. Fungují pomocí malé trysky, ze které pravidelně stříká proud vody. Intenzitu stříkání lze pohodlně nastavit podle vašich potřeb. Místo vody lze použít i různé ústní nebo dezinfekční vody. Výhodou je fakt, že ústní sprcha odstraňuje nečistoty, aniž by byly vaše zuby či dáseň poškozena. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Čištění zubů u dětí

Připravili jsme pro vás srozumitelný přehled o tom, jak správně pečovat o dětské zoubky. Mějte na paměti, že správná technika čištění zubů a pravidelnost je jedním z nejdůležitějších faktorů v prevenci zubního kazu či jiných možných onemocnění. Zubní kaz je způsoben infekcí, která začíná přemnožením bakterií v ústech. To znamená, že sladké nápoje a sladké pochutiny nejsou pro děti nejvhodnějšími. Bohatě postačí neslazený čaj nebo obyčejná pitná voda.

Čištění zubů u dětí

Obecně by si děti měly čistit zuby minimálně 2krát za den, ráno a večer. Zubní kartáčky je vhodné měnit cca po 2 měsících, po infekční nemoci nebo pokud jsou štětiny kartáčku poškozené. Zubního lékaře doporučujeme navštívit kolem 1 roku života. Měl by zkontrolovat dítěti chrup. Další návštěvy by měly být pravidelné vždy po 6 měsících.

U čištění dětských zubů je důležité být důslední, pečlivý a svým dětem jít především příkladem!

Péče o zuby podle věku dítěte

0-4 měsíce 

Novorozenci obvykle ještě nemají žádné zoubky. V tomto období je i tak vhodné a nutné pečovat o jejich dásně. Po každém krmení jemně očistěte dáseň navlhčenou žínkou nebo silikonovým kartáčkem. Díky tomu zabráníte zbytečnému vyskytování dalších bakterií. 

4-24 měsíců 

V tomto období, přibližně 4-8 měsíc se již vyskytnou první mléčné zoubky. S prvními zoubky, neváhejte a začněte čistit okamžitě. Při výběru pomůcek se zaměřte na zubní kartáček s extra jemnými vlákny. Zubní pastu není nutné používat, ale pokud se ji rozhodnete, tak jen velmi malé množství. Čištění zubů by mělo probíhat jemnými krouživými pohyby, zkrátka tak jak si čistíte svoje zuby vy. Čištění zubů miminka a kojence provádějte vždy vy, ať máte kontrolu a správnou techniku čištění.

Dejte si pozor na to, pokud vaše miminko usíná v posteli s lahví umělého mléka nebo čaje s obsahem cukru. Je nutné tento zlozvyk odstranit, jelikož by se v dutině ústní vyskytovaly nežádoucí bakterie. Snažte se od 6-9 měsíců naučit miminko na otevřený hrnek. Ve věku okolo 1 roku nezapomeňte své dítě přihlásit k zubnímu lékaři.

3-6 let 

Dítě v tomto věku má už první zuby vyrostlé a kompletní, a tudíž je nutné je udržovat v čistotě. Zuby čistěte pravidelně, nejlépe 2krát denně. Obecně by mělo čištění zubů trvat okolo 2 minut. Dítě si může čistit zuby samo a zkoušet, jak správně držet a vést kartáček po zubech. Po skončení čištění zubů vyčistěte pro jistotu ještě i vy. Zubní pastu používejte o velikosti hrášku.

V tomto věku můžete pořídit i elektrický kartáček, dítě to bude více bavit a motivovat k čištění. Pokud to nátura dítěte dovolí je vhodné začít i s dentální hygienou. Pokud ne, setrvejte a zkuste návštěvu později.

6-10 let

V tomto věku obvykle probíhá výměna mléčných zubů na zuby stálé. Důležitá je zde opět pečlivost a důslednost v samotném čištění. Zuby by si mělo dítě čistit pravidelně, nejlépe 2krát denně. Čištění zubů vždy po svém dítěti zkontrolujte, ať se vyvarujete zbytečným starostem v podobě kazu. Nezapomeňte na správný výběr zubní pasty, ta by měla být s vyšším obsahem fluoridu

10 let a více

S přibývajícím věkem dítěte určitě překonáte jeho strach a nechuť si čistit zuby. Hlavním úkolem je dítě naučit důslednosti a také dodržování pravidelnosti čištění. V tomto věku by si dítě mělo umět čistit zuby samo a zde by kontrola rodičů již nemusela být potřeba. Zuby by si mělo dítě čistit pravidelně, nejlépe 2krát denně. Čištění zubů by mělo probíhat minimálně 2 denně, po snídaní a večer před spánkem.

Dodržujte pravidelnost a důslednost čištění zubů. Čím dříve se dítě naučí čistit zuby samo, tím lépe. Rodičovská kontrola by měla být do věku 10 let samozřejmostí.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat