Nejčastěji používané materiály oblečení – Velký přehled

Odkud pochází hedvábí? Jaké vlastnosti má bavlna? Které materiály je vhodné prát na 60 °C, a které jen na 40 °C? V tomto přehledu vás seznámíme s nejčastějšími materiály, které se používají při výrobě oblečení a dalších textilií. 

Představíme vám jejich vlastnosti a jak se o jednotlivé materiály správně starat. S materiály oblečení se setkáte především na etiketách, které jsou součástí oblečení nebo jiné textilie. Zde je označeno přesné složení materiálu, ze kterého je daná textilie vyrobena, a především doporučený způsob údržby, díky kterému se snadno zorientujete a tím i zaručíte to, že daný kousek oblečení ve vašem šatníku bude pro vás dlouho funkční.

Přírodní materiály 

Přírodní textilní materiály jsou materiály, které jsou vyrobené z rostlin, živočichů a nerostů a jsou upravené tak, že jsou bez jakékoliv změny na jejich chemické struktuře. Obecně platí, že jsou tyto přírodní materiály obvykle dražší než syntetické tkaniny, mimo to, jsou lépe biologicky rozložitelné, některé více šetrné k životnímu prostředí a lze je také vyprodukovat v bio kvalitě (organic). Přírodní textilní materiály jsou velmi často oblíbené ke každodennímu nošení.

Pokud vám není lhostejné životní prostředí, snažte se vždy vybírat materiály, které mají 100 % přírodní složení bez umělých příměsí a nejsou energeticky náročné a výrobu.

Bambus – Bamboo

Bambus řadíme mezi přírodní rostlinný textilní materiál, který je vyroben z bambusové trávy, konkrétně z bambusových stonků. Je to rychle obnovitelný zdroj materiálu, protože se po seříznutí bambusového stonku u země dokáže rostlina znovu a rychle obrazit, a roste do výšky dál. Uvádí se, že bambusové tričko se rozloží cca za 1 rok. Při výrobě bambusového oblečení se nespotřebuje příliš vody ve srovnání s ostatními přírodními materiály. 

Vlastnosti materiálu

Oblečení z bambusu je velmi pohodlné, příjemné na dotek, prodyšné, a hypoalergenní. Látka je odolná proti mačkání, neelektrizuje, dobře saje jakoukoliv vlhkost a velmi rychle uschne. Bambus má termoregulační vlastnosti, to znamená, že hřeje i za mokra a v horku vás ochladí. Nevýhodou je malá odolnost proti oděru a většímu namáhání materiálu během nošení. 

Péče o materiál 

Bambusové oblečení se velmi jednoduše udržuje. Výrobky z bambusu perte otočené naruby s vhodnou teplotou k praní, která se pohybuje mezi 30-40 °C. Bambusové oblečení není vhodné bělit ani sušit v sušičce, protože by se vlákna bambusu mohla nenávratně poškodit. Bambusové oblečení a textilie raději sušte v rozloženém stavu, protože tím zajistíte delší životnost materiálu. Aviváž není vhodná, protože zalepí strukturu bambusových vláken a znehodnotí se tak termoizolační vlastnosti. 

Využití materiálu 

Využití bambusu k výrobě oblečení a dalších textilií je celá řada. Díky vlastnostem je tento materiál hodně využívaný v podobě spodního prádla, ponožek, legín, punčocháčů, triček, halenek a podobně. 

Bavlna – Cotton

Přírodní rostlinný materiál bavlna je jedním z nejčastěji používaných materiálů. Vlákna se získávají z keře bavlníku. U bavlny platí, že čím je vlákno delší, tím jemnější, pevnější a také kvalitnější příze bude vyrobena. Bavlna bývá často kombinována se syntetickými materiály, aby byla zajištěna ještě lepší pružnost a tvar oblečení. Bavlněné tričko bez jakékoliv příměsi se rozloží v přírodě průměrně za 5-6 měsíců

Vlastnosti materiálu 

Materiál bavlna je příjemná na nošení. Je pevná, silná, prodyšná, dobře saje vlhkost a pot. Tento materiál je vhodný pro alergiky, neelektrizuje a nedráždí pokožku. Častějším praním bavlna ztrácí barvu a tvar. Mačká se a má sklony ke žmolkům.

Péče o materiál

Oblečení z bavlny se doporučuje prát naruby. 100 % bavlnu lze prát na vysoké teploty až 60 °C, bavlnu s příměsí pak pouze na 40 °C. Pokud to není nutné je bavlněné oblečení lepší prát na nižší teploty, protože poté riskujete vyblednutí barev a častější vznik žmolků. Bavlnu je možné žehlit na vysoké teploty. 

Využití materiálu

Jelikož je bavlna velmi oblíbený a také nejčastěji používaný materiál, setkáme se s tímto materiálem opravdu kdekoliv. Z bavlny se vyrábí trička, sukně, šaty, kalhoty, mikiny, spodní prádlo, ale také prostěradla, povlečení, ručníky a další textilie.

K výrobě jednoho bavlněného trička je zapotřebí obrovské množství vody, a to až 2600-2700 litrů, tzn. až zhruba 50 sprchování.

Hedvábí – Silk

Hedvábí je přírodní živočišné proteinové vlákno, které se získává z kokonu housenky motýla bource morušového. Kokon motýla obsahuje až 4000 m vlákna. Hedvábí se považuje za jednu z nejdražších a nejluxusnějších přírodních tkanin. Obecně se tento materiál volí na formální příležitosti a na výrobu luxusnějších kousků oblečení. Uvádí se, že halenka nebo tričko z čistého hedvábí se rozloží průměrně asi za 4 roky

Vlastnosti materiálu

Hedvábí je luxusní materiál, který je měkký, pružný, hebký na dotek a má vysoký lesk. Příjemně se nosí, umí regulovat teplotu a je prodyšný. Hedvábí má sklony k mačkání.

Péče o materiál

O hedvábí se musíme umět správně starat, aby se jeho vlákna nepoškodily. Látku perte ručně nebo v pračce na program jemné praní či program určený na hedvábí. Při praní používejte vlažnou vodu a jemné mýdlo nebo prací přípravek určený speciálně pro tento materiál. Látku nikdy neždímejte, pouze z ní opatrně a jemně odstraňte přebytečnou vodu. Při ždímání by se mohly zpřetrhat vlákna. Látku dobře vyvěste a sušte na zastíněném místě, nikdy ne na přímém slunečním záření. 

Využití materiálu

Z tohoto přírodního materiálu se vyrábí luxusní módní zboží, jako jsou kravaty, dámské šatovky, halenky, šátky, župany a podobně. Oblíbené jsou také hedvábné závěsy, povlaky na polštář nebo povlečení.

Kukla bource morušového se spařuje ve vařící vodě, čímž se housenka v kukle zabije, aby se odstranilo lepidlo, kterým housenka vlákno spojila. Bourec by po své transformaci v motýla hedvábný kokon prokoukal a tím by znehodnotil celé vlákno.

Kašmír

Kašmír řadíme mezi přírodní živočišný materiál. Kašmírová vlna se obecně považuje za jednu z nejdražších a také nejkvalitnějších přírodních textilií. Vlákna pro výrobu se získávají z kašmírských a pašmínských koz, které jsou především z 90 % v Mongolsku. Kašmír je náročný ekologicky, protože se při výrobě a zpracování vlny spotřebuje obrovské množství vody. Průměrně za 1 rok se rozloží v přírodě svetr z kašmíru.

Vlastnosti materiálu 

Samotný kašmír je velmi kvalitní textilie. Vlna je lehká, ale teplá a příjemná na nošení. Udává se, že kašmírové svetry jsou až šestinásobně hřejivější než například obyčejné svetry. Kašmír má výborné termoregulační vlastnosti. Drží tvar, nevytahuje se a jeho barvy nevyblednou. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Péče o materiál

Samotná péče o kašmír je náročnější, a proto by se s ním mělo zacházet velmi opatrně. Kašmír by se měl prát ideálně ve vlažné vodě a především ručně. Je možné využít pračku a nastavit program jemné praní vlny. Kašmírové oblečení sušte opatrně a uchovávejte mimo dosah radiátorů či přímého slunečního záření. Oblečení nevěšte na běžná ramínka, protože by se jemná vlákna mohla nenávratně poškodit. Nesprávná a nevhodná péče může oblečení srazit a nenávratně poškodit.

Využití materiálu 

Z kašmíru se vyrábí svetry, kabáty, čepice, šátky a šály, rukavice, čepice nebo župany. Kromě toho jsou velmi oblíbenými i kašmírové koberce. 

Konopí

Konopí řadíme mezi přírodní rostlinné materiály. Cannabis sativa je rostlina, která se pěstuje speciálně pro tyto účely, ze kterých se získává materiál pro výrobu oblečení. Má podobné vlastnosti jako len. Uvádí se, že konopí je asi 3krát pevnější a odolnější než bavlna. Je známo, že tričko z konopí se průměrně rozloží za 3-6 měsíců

Vlastnosti materiálu

Oblečení a další textilie z konopí je tenké, odolné a má antibakteriální účinky. To znamená, že ničí plísně a další možné nečistoty. Materiál je odolný proti UV záření a také odolný proti oděru. Některé kousky oblečení mají hrubší strukturu vláken.

Péče o materiál: 

Tento materiál je vhodné prát buď ve speciálních pracích pytlích nebo je vhodné prát naruby. Barevné konopné oblečení je důležité prát ve vlažné nebo studené vodě. Vyprané oblečení zůstává měkké. Maximální možná teplota je 40 °C. Nesušit v sušičce, nebělit a není vhodné přidávat do pracího cyklu aviváž. Otáčky při ždímání by neměly přesáhnout 600 ot/min. Konopí je nutné žehlit, protože se častěji mačká.

Využití materiálu 

Konopí je vhodné pro výrobu halenek, triček, šatů, sukní, kraťas, kalhot nebo košil. Oblíbená jsou také pyžama, ponožky a spodní prádlo

Kožešina

Kožešinu řadíme mezi přírodní živočišný materiál. Získává se z husté srsti zvířat. Tento přírodní materiál se používal již ve středověku, kdy plnil základní ochrannou funkci proti chladu. Mezi nejvíce oblíbené a nejčastěji používané jsou kožešiny z bobra, lišky, norků, ondater a mývalů. Naopak kožešina z činčily, perských ovcí, norků nebo sobolů je ta nejdražší a nejkvalitnější. Kabát z kožešiny se obvykle rozloží v průměru asi za 2 roky. Velmi často se již setkáváme s názory, že pravé kožešiny jsou neetické. Jejich produkce škodí životnímu prostředí a v neposlední řadě známé nevhodné zacházení se zvířaty. Tyto zvířata jsou často chována v nevyhovujících podmínkách. 

Vlastnosti materiálu

Kožešina je velmi teplá, odolná a pohodlná na nošení. Avšak srst ze zvířat může línat.

Péče o materiál: 

Oblečení z kožešiny je vhodné pověsit na vypolstrované ramínko, které zajistí to, aby oblečení získalo svůj tvar. O kožešinu je nutné řádně pečovat, aby tím byla zaručena dlouhá životnost. Uvádí se, že cca jednou za rok je vhodné nechat si ošetřit kožešinu speciálním prostředkem určeným na kožešiny

Využití materiálu: 

Z kožešiny se vyrábí kabáty, saka, bundy, boty, ušanky nebo rukavice

Kůže – Useň – Real Leather 

Kůže tzv. pravá kůže je přírodní živočišný materiál, který je získáván ze zvířat. Je to prvotní nezpracovaná surovina. Naopak useň je kůže, která je již zpracována k samotné výrobě kožených produktů. Ve srovnání s eko-kůží (umělou kůží) má pravá kůže mnohem vyšší životnost. Pravá kůže má tak jedinečné zabarvení, strukturu s různými detaily, že je z tohoto přírodního materiálu designový a ojedinělý kousek. Oblečení z kůže se rozloží průměrně za cca 25-50 let. Kožené oblečení a doplňky jsou kontroverzním tématem a nejčastěji se uvádí, že nosit oblečení a doplňky vyrobené z kůže zvířat je neetické a nevhodné, protože tyto zvířata jsou často chována v nevhodných podmínkách

Vlastnosti materiálu: 

Pravá kůže je pevná, pružná, odolná proti opotřebení. Materiál je teplý a prodyšný. Pyšní se dlouhotrvající kvalitou. Tento materiál je finančně nákladný. 

Péče o materiál: 

Pravá kůže potřebuje speciální péči. Kožené věci by měly být uchovávány mimo dosah slunečních paprsků, ideálně na chladném a suchém místě. Pokud je doplněk mírně znečištěn můžete jej očistit pomocí hadříku namočeného ve vodě. Naopak větší znečištění nechte na odbornících v čistírně. Kožené doplňky nikdy nedávejte do pračky, nadobro by se zničily.

Využití materiálu: 

Z kůže se nejčastěji vyrábí boty a různé doplňky jako jsou bundy, pásky, rukavice, kabelky, batohy a podobně.

Len – Linen

Len je přírodní rostlinné textilní vlákno, které se získává ze stonku rostliny lnu setého. Len je pevnější a silnější než bavlna. Někdy se len kombinuje s bavlnou. Lněné tričko se rozloží cca do 2 týdnů. 

Vlastnosti materiálu

Přírodní materiál len je hypoalergenní, antibakteriální a neelektrizuje. Skvěle absorbuje vlhkost a rychle schne. Oblečení ze lnu je prodyšné a na omak chladivé. Len se snadno zmačká. Další z nevýhod je, že má tendenci se vytahovat při nošení a ztratit tak správný tvar. Například při delším sezení se mohou kolena na kalhotách vytáhnout. Po vyprání nebo vyžehlení opět oblečení získá svůj původní tvar. 

Péče o materiál 

Lněné oblečení před praním vždy obraťte naruby. Len se nejčastěji pere při teplotě 40 °C a žehlí se při vyšších teplotách

Využití materiálu 

Lněné materiály se obecně hodí v létě, protože chladí a dokáží dobře absorbovat pot a další přebytečnou vlhkost. Ze lnu se nejčastěji vyrábí trička, kalhoty, šaty, sukně a povlečení, přehozy a další textilie.

Vlna – Wool

Vlna je nejstarší přírodní živočišný materiál. Je získávána z různých druhů zvířat. Nejčastěji však z ovcí. Vlna má velmi mnoho různých druhů, jako je angorská vlna, kašmírová vlna, merino vlna nebo mohérová vlna. Pravou vlnu poznáte díky tomu, že prakticky nehoří. Svetr z čistě přírodní vlny se rozloží průměrně za 1-5 let.  

Vlastnosti materiálu 

Vlna sama o sobě je prodyšná, velmi hřejivá a hygienická. Je trvanlivá, odolná a hebká. Absorbuje vlhkost a je odolná proti mačkání. Nevýhodou vlny je vyšší pořizovací cena a samozřejmě komplikovanější a náročnější údržba materiálu.

Péče o materiál 

Pokud oblečení z vlny nutně nepotřebujete prát je vhodné oblečení vyvětrat na čerstvém vzduchu. Při praní používejte šetrné prací programy na vlnu. Vlněné oblečení není dobré prát s pracími prostředky, které obsahují chlor. Nejvhodnější teplotou je 30-40 °C. Některé vlněné kabáty či jiné oblečení je vhodné donést do čistírny. 

Využití materiálu 

Z vlny se vyrábí obrovské množství oblečení. Ty nejvíce oblíbené jsou svetry, mikiny, zimní kabáty, vlněné pláště, rukavice.

Syntetické materiály 

Syntetické textilní materiály jsou uměle vytvořené materiály, které se vyrábějí v laboratořích a v odborných pracovištích. Tyto materiály jsou ze surovin, které se nevyskytují v přírodě. Jsou velmi oblíbené především pro sport a outdoor. Některé syntetické materiály jsou velmi elastické a často se mohou kombinovat s přírodními materiály. Syntetické materiály se obecně rozkládají v přírodě pomalu a nejsou pro životní prostředí příliš vhodné a správné.

Akryl – Acryl

Akryl je umělé a syntetické vlákno, které je svojí texturou podobné vlně. Akryl se velmi často kombinuje s vlnou nebo dalšími materiály. Akryl není biologicky rozložitelný a není jej možné recyklovat. Výroba akrylu je obecně náročnější než výroba polyesteru, protože se spotřebuje o hodně více vody a energie

Vlastnosti materiálu

Akryl je materiál, který je pružný, lehký a měkký. Nekouše, neškrábe a nemačká se. Další výhodou je, že rychle schne, nesráží se a nežmolkovatí. Má nižší pevnost než ostatní syntetická vlákna. Často používané oblečení z akrylu ztrácí tvar a nemá dlouhou životnost. Akryl je vysoce hořlavý. Velmi dobře snáší vliv světla, tudíž barvy nevyblednou, tak rychle jako u jiných materiálů. Pořizovací cena akrylu je velmi nízká.  

Péče o materiál 

O tento materiál se stará dobře, protože se velmi jednoduše pere. Je jej vhodné prát na maximální teplotu 30 °C. Pokud bychom jej chtěli prát na vyšší teplotu je možné, že se látka srazí a poškodí se tak jeho vlákna.

Využití materiálu

Akryl se používá nejčastěji k výrobě pleteného oblečení, spodního prádla, umělých kožešin nebo outdoorového oblečení

Elastan – Elasthane – Elastane 

Syntetické vlákno elastan se vyrábí na bázi oleje polyuretanu. Narazíte na něj i pod jinými názvy, jako Spandex nebo Lycra. Elastan se často kombinuje s jinými materiály, aby se ještě více zvýšila elasticita látky. Výroba elastanu a proces výroby je energeticky velmi náročný. Uvádí se, že za cca 450 let se elastan rozloží ve volné přírodě

Vlastnosti materiálu 

Elastan se pyšní vysokou elasticitou. Oblečení z elastanu je pružné, drží tvar a umí se hezky přizpůsobit na tělo, aniž by omezovalo v pohybu.

Péče o materiál 

Oblečení z elastanu by se mělo prát maximálně na 30 nebo 40 °C. Při žehlení oblečení žehlete naruby, protože tyto vlákna jsou velmi citlivá na teplo a hrozí nebezpečí vzplanutí.

Využití materiálu

Tento materiál se používá v kombinaci s bavlnou na výrobu džínů, sportovního oblečení, triček, spodního prádla, ponožek, punčoch nebo plavek.

Výroba elastanu je velmi náročná, protože zahrnuje použití různých nebezpečných a toxických chemikálií.

Polyamid

Polyamid je syntetický materiál, který je vyroben chemicky. Výroba polyamidu je dražší než například výroba polyesteru, protože se do některých textilií přidává jako příměs s vlnou. Tento materiál není možné biologicky rozložit. Uvádí se až 185 litrů vody, kterých je potřeba na výrobu asi 1 kg polyamidu. Vlákna polyamidu jsou ekologicky škodlivá

Vlastnosti materiálu

Vlákno polyamidu je odolné, pevné a rychle schne. Vlákno je velmi citlivé na vysoké teploty

Péče o materiál 

Polyamid je vhodné prát na maximální teplotu 40 °C, nesušit v sušičce, nebělit. Rychle schne a není třeba tento materiál žehlit. 

Využití materiálu

Z polyamidu se vyrábí nejčastěji punčochové zboží, jemné spodní prádlo a podobně. 

Polyester – PES

Polyester je syntetické vlákno, které je nejvíce vyráběnou surovinou na světě. Nejčastější varianta je PET, tzv. polyethylentereftalát. Vyrábí se z ropy. Polyester se často kombinuje s přírodními materiály především proto, aby byl materiál méně mačkavý, pevnější a také aby byla zajištěna vyšší životnost materiálu. Polyester je vzhledem podobný materiálu hedvábí. Průměrná doba, za kterou bude rozloženo jedno tričko je asi 20-200 let. Polyester se dá dále recyklovat

Vlastnosti materiálu

Polyester je odolný, pružný a silný. Rychle schne, a naopak neumí sát vlhkost. Je velmi citlivý na vysoké teploty, není prodyšní a není antibakteriální. Tudíž je nutné jeho časté praní.

Péče o materiál:

Tento materiál je vhodné prát na maximální teplotu 30 někdy až 40 °C. Žehlit oblečení je nutné naruby a do teploty 150 °C.

Využití materiálu 

Z polyesteru se vyrábí všechny možné druhy oblečení, sportovní oblečení, kabáty, bundy, pánské obleky a další.

Viskóza

Viskózu řadíme mezi polosyntetické materiály, které jsou vyrobené z různých stromů (borovice, buk) nebo rostlin (bambus, cukrová třtina a podobně). Zpracovává se chemicky a tím se změní na pevné vlákno. Pokud je vlákno viskózy bez jakékoliv příměsi je biologicky rozložitelné a recyklovatelné snáze. 

Vlastnosti materiálu 

Viskóza je měkký, příjemný a pohodlný materiál. Snadno pohlcuje vlhkost a je prodyšné. Nevýhodou je zvýšená mačkavost a srážlivost. 

Péče o materiál 

Viskózu není vhodné prát často, protože se tím vlákna viskózy oslabují a ničí. Viskózu perte na nízké teploty okolo 30 °C. Není vhodné ždímání na vysoké otáčky ani sušení v sušičce. 

Využití materiálu 

Z viskózy se nejčastěji vyrábí lehké halenky, košile, šaty, obleky, kalhoty a podobně. 

Látky a tkaniny

Látky a tkaniny jsou textilie, které se vyrábí pomocí speciálních strojů a různých kombinací příměsí. Při výrobě jednotlivých látek a tkanin se obvykle kombinují, jak přírodní, tak i syntetické materiály. 

Denim – Džínovina – Riflovina

Denim je materiál, který se obvykle vyrábí z bavlny. Častokrát se kombinuje se syntetickými materiály, nejčastěji však s elastanem či polyesterem. Pokud se riflovina nosí často nebo často pere může ztrácet svou barvu a blednout. Proti vyblednutí je možné dát do pračky pár lžic octa. Uvádí se, že při výrobě jednoho kusu džínů se spotřebuje obrovské množství vody, asi okolo 7000-8000 litrů vody. V přepočtu to znamená, cca 150-200 sprchování. 

Vlastnosti materiálu

Denim je pevný, ale prodyšný materiál. Vyznačuje se svojí vysokou odolností proti opotřebení a trvanlivostí. Materiál schne pomaleji. Pokud se o něj správně nestaráme, tak může tkanina ztuhnout a nebude pohodlná při každodenním nošení. 

Péče o materiál

Denim je materiál, který je vhodný prát na teplotu 30 až 40 °C, ideálně naruby. Aviváž nepoužívejte, mohla by se poškodit vlákna látky. Proti vyblednutí barev je možné dát do pračky pár lžic octa.

Využití materiálu 

Denim se postupně stal běžnou součástí u nás všech. Vyrábí se z něj mimo jiné kalhoty, košile, šaty, šortky, sukně, kabáty a další textilie.

Podle odhadů se na celém světě za rok vyrobí okolo 2 miliard nových džínů.

Fleece – Flís

Fleece je syntetická pletenina, která je vyrobena z polyesteru nebo jiných syntetických materiálů. Je hustě počesaná měkkým povrchem. Fleece je vhodný pro výrobu sportovního, outdoorového a zimního oblečení. Fleece není biologicky rozložitelný. 

Vlastnosti materiálu 

Fleece je lehký, měkký a pohodlný materiál. Je vysoce odolný proti vlhkosti, je prodyšný a rychle schne. Má vynikající tepelně izolační vlastnosti za každého počasí. Fleece je vysoce hořlavý a elektrizuje.

Péče o materiál 

Fleecové oblečení perte pomocí jemného programu s nižší teplotou, maximálně na 30-40 °C. Vyvarujte se praní v aviváži, a především používejte prací prášky k tomu určené. Pokud musíte oblečení žehlit, žehlete na velmi nízkou teplotu a naruby.

Využití materiálu

Fleece se především používá při výrobě sportovního a outdoorového oblečení, zimního oblečení, dek a dalších textilií.

Gore-Tex

Gore-tex je vysoce odolná textilie, která disponuje pórovitou membránou. Tento materiál se používá zejména v outdoorovém a sportovním oblečení

Vlastnosti materiálu 

Gore-Tex zaručuje odolnost vůči větru, vodě a také mrazu. Je odolný proti UV záření a je prodyšný. To znamená, že vlhkost ani vítr z vnějšího okolí nepronikne dovnitř, ale naopak pot a další vlhkost může uvnitř ven. 

Péče o materiál 

O tento materiál je nutné se důkladně starat. Praní je vhodné na maximální možnou teplotu 40 °C s velmi malým množství tekutého pracího prášku, který je určený na tento materiál, a bez aviváže. Použití klasických pracích prášků, odstraňovačů skvrn a změkčovadel je nevhodné a hrozí poničení vláken materiálu a také ztráta správné funkčnosti.

Využití materiálu 

Obvykle se Gore-tex používá při výrobě jakéhokoliv sportovního a outdoorového oblečení a doplňků jako jsou boty, batohy a podobně. 

Jersey – Žerzej – Úplet

Jersey je jeden z nejznámějších a nejvíce používaných pružných materiálů. Jedná se o látku z přírodních a syntetických vláken. Těchto jerseyových látek je více druhů a rozlišují se tím, zdali jsou více nebo méně elastické. Jersey se vyrábí z bavlny, elastanu a dalších možných příměsí. Má jednoduchý steh na přední straně a dvojitý na zadní straně. Jersey rozlišujeme podle síly gramáže, která se pohybuje v rozmezí od 16-220 g/m2. K výrobě se používá pletací stroj. 

Vlastnosti materiálu

Jersey je velmi měkký, pružný, elastický a nemačkavý materiál. Je prodyšný, umí absorbovat vlhkost. Hezky se přizpůsobí a padne na tělo. Na dotek je příjemný a pohodlný. Nekvalitně zpracovaný jersey se snadno vytahá, ztratí tvar a žmolkovatí. Často se i kroutí nebo posouvají švy

Péče o materiál

Samotná péče vždy závisí na složení daného materiálu. Bavlněný jersey lze prát na teplotu 40-60 °C, některé směsi je nutné prát pouze na jemný a ruční program. Žehlení je možné, ale pokud oblečení dobře pověsíte, není žehlení třeba. 

Využití materiálu 

Jersey se obecně používá ve všech možných kousků oblečení, oblíbené jsou také i povlečení, prostěradla a další textilie.

Krajka

Krajka je textilie, která je plošně poseta různými tvary a ornamenty. Je vyráběna strojem nebo ručně, kde je základním prvkem smyčkový steh. Krajka se vyrábí z různých druhů nití, jako jsou bavlněné, lněné, syntetické nebo hedvábné. Krajka je biologicky rozložitelná, ta syntetická déle.

Vlastnosti materiálu 

Krajka je prodyšná, má příjemnou strukturu a je pohodlná při nošení. Krajka vypadá luxusně a většinou je na oblečení patřící ženám. Nevýhodou je to, že některé krajky mají vyšší pořizovací cenu a jsou náročné na údržbu. Při nošení je třeba dávat si pozor na krajku, aby se nezničila. 

Péče o materiál 

Syntetickou krajku lze prát v pračce na velmi jemný program s šetrným pracím práškem, aby se neponičila její struktura. Krajka se nesmí dávat do sušičky, protože by mohla být nenávratně zničena. Krajka, která je vyrobena z přírodních materiálů by měla být čištěna pouze za sucha nebo ručně. Je častokrát velmi náchylná k poškození. 

Využití materiálu 

Krajka se používá jako dekorační prvek (šaty, halenky, spodní prádlo, sukně a podobně), také se často využívá na ubrusech, záclonách a podobných bytových doplňcích

Samet

Samet je tkaná textilie, která má jemnou strukturu a luxusní vzhled. Pravý samet se vyrábí z hedvábí nebo může být ze syntetických či přírodních tkanin. Je to textilie s krátkým, lesklým vlasem. Při výrobě sametu se využívá obrovské množství vody

Vlastnosti materiálu 

Samet má vysoký lesk, je hebký a jemný. Je příjemný na dotek a má hřejivý pocit. Oblečení se častým používáním rychle opotřebovává. Absorbuje prach a je náchylný k snadnému poškození. 

Péče o materiál 

Sametové oblečení a textilie lze prát v pračce na nižší teploty s nízkými otáčky při ždímání. Před každým čištěním a žehlením je nutné látku obrátit naruby, aby se nepoškodila vlákna. Aviváž a sušičku raději nepoužívejte, jemná vlákna by se mohla poškodit.

Využití materiálu 

Samet se používá především na dámské oblečení, dekorační závěsy, polštáře a další nábytkové doplňky

Satén

Satén je tkanina, která se nejčastěji vyrábí z hedvábí, viskózy, nylonu, bavlny nebo polyamidu. Někdy se můžete setkat s názvem Atlas, to znamená hladký. Nejkvalitnější satén se vyrábí z hedvábí a využití má především pro luxusní kousky oblečení. Obdobnou a levnější variantou je satén polyesterový. 

Vlastnosti materiálu 

Satén je materiál hladký s lehkým povrchem. Je vzdušný a má luxusní vzhled. Má hypoalergenní vlastnosti a pokud jeho údržba je správná, tak je zajištěna dlouhá životnost. Nevýhodou je, jeho náročnější údržba, snadno se poškodí, třepí a natrhne

Péče o materiál

Oblečení ze saténu můžete prát v pračce, ale na jemný a šetrný program. Aviváž a sušičku raději nepoužívejte, vlákna by se mohla poškodit. Při ždímání používejte nízké otáčky. Saténové oblečení je vhodné žehlit při nízké teplotě

Využití materiálu

Ze saténu se vyrábí obvykle šaty, halenky, spodní prádlo nebo pyžamo. V bytových doplňcích jsou oblíbené saténové závěsy, přehozy a další.

Tvíd – Tweed

Tvíd je tkaná látka s tvrdým a vlněným povrchem. V minulosti se tvídová látka používala ve Skotsku, kde sloužila jako ochrana před tuhou zimou. V současnosti se tvíd vyrábí v různých kombinací a s různými materiály jako jsou hedvábí, kašmír, mohér, alpaka, viskóza, akryl nebo polyester a podobně. 

Vlastnosti materiálu 

Tvíd je celkově odolný, má vysokou odolnost proti opotřebené, je pružný a tvrdý. Vlněný tvíd je velmi teplý a hřejivý, tudíž se hodí do zimních období. Dobře absorbuje vlhkost a materiál neztrácí žádnou sytost barev. Je pohodlný k nošení a praktický. Nevýhodou je jeho možná vyšší pořizovací cena. 

Péče o materiál 

Maximální vhodná teplota při praní by neměla přesáhnou 30 °C. Pokud by se použila teplejší voda, mohl by se materiál srazit klidně až o 2 velikosti. Praní je možné v pračce, ale vždy na program jemné a šetrné praní. Při skladování si dejte pozor na větší výskyt můr nebo molů, které tento materiál přitahují. Vždy je vhodné toto oblečení mít v ochranných vacích. 

Využití materiálu

Z tohoto materiálu se nejčastěji vyrábí kalhoty, šortky, klobouky, barety a čepice, obleky, tašky bundy, kabáty.

Použité zdroje:

https://www.close-the-loop.be/en/phase/3/end-of-life

https://www.sciencelearn.org.nz/resources/1543-measuring-biodegradability

https://www.textiletoday.com.bd/elastane-spandex-filament-care-spinning-end-use-washing/

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat