Ověřené tipy, jak naučit dítě na nočník bez stresu a s pozitivním přístupem

Jak naučit dítě na nočník? Není už ve 3 letech pozdě? S plínkou nemůže jít do školky! Určitě to znáte! Dalším velmi kontroverzním tématem je jistě dítě a nočník a jeho odplenkovávání.

Každé dítě je opravdu jiné a existuje mnoho faktorů, které ovlivňují tu správnou dobu, kdy je dítě připraveno se na nočník posadit. Buďte v klidu, protože s plenkami do školy určitě vaše dítě nepůjde, a jeho čas k odplenkování prostě přijde. Svému dítěti a jeho potřebám plně naslouchejte a společně to zvládnete.

Jak rozpoznat správný čas k odplenkování?

Kdy přesně přijde ten správný moment se hodně liší. Některé maminky klidně posadí dítě na nočník v prvním roce života, jiné děti mají plenku až do 3 let. Jsou i maminky, které od narození plenku nedávají a preferují tzv. bezplenkovou metodu. 

Naše společnost se obecně naučila tolerovat plenky u dětí cca do jejich 2 let věku. Právě v tomto období se děti začínají učit na nočník. Aby se dítě naučilo na nočník, bez stresu, především v pohodové náladě je nutné, aby bylo dítě na tento proces připraveno.

Je dítě na nočník připraveno?

  • Dítě chápe a rozumí tomu, k čemu nočník primárně slouží.
  • Má o nočník zájem, a chce na něj chodit. 
  • Chce nosit spodní prádlo jako velké děti nebo dospělí.
  • Umí rozpoznat (pohyby, gesty nebo slovy) kdy potřebuje čůrat a kakat.
  • Dítě si umí samo sednou a sedět na nočníku, umí držet balanc a rovnováhu.
  • Umí si samo svléknout kalhoty, tepláky nebo legíny.
  • Dítě vydrží mít suchou plenku klidně až 2 hodiny.
  • Dítě umí na nějakou chvíli zadržet moč.
  • V mokré nebo špinavé plence se necítí dobře a chce se hned nechat přebalit.

Dítě se naučí jednoduše chodit na nočník, až v tu správnou chvíli, kdy bude samo připraveno, tzn. až bude umět ovládat svůj vyprazdňovací systém.

Zkoušíte odplenkovat dítě už několik týdnů a k žádné změně nedošlo? Možná vám vaše dítě nerozumí, co po něm chcete, nechápe princip. Zcela jistě není připraveno. Dejte si pauzu, nočník nechte být a zkuste to třeba za měsíc či dva znovu.

20 praktických tipů, jak naučit dítě na nočník

  1. Nezapomeňte, že nočník by měl být v základní výbavě pro miminko. Při výběru dbejte na to, že by měl být dostatečně velký, stabilní, aby z něj dítě nespadlo. Zadní část by měla mít opěrku ještě pro lepší a pohodlnější sezení. Pokud je to možné, klidně ať si dítě svůj vysněný nočník vybere samo.
  2. Pokud máte větší dům nebo chcete nočník používat i na zahradě nebo na jiných místech, pořiďte si nočníků víc.
  3. Velmi vhodnou dobou na učení na nočník se jeví roční období léto. Prosluněné dny dovolí dětem běhat po zahradě nahé. Nočník mějte na zahradě po ruce, aby dítě vědělo, že je tady i jiná možnost.
  4. Pokud dítě samo jeví o nočník zájem, buďte připraveni. Učení na nočník bude jednodušší a rychlejší.
  5. Je vhodné, aby bylo dítě v úzkém kontaktu s nočníkem. Dítěti je nutné opakovat k čemu nočník slouží.
  6. Velmi vhodnou motivací k učení na nočník jsou pro děti hezky zpracované knihy, pohádky, písničky nebo hry s touto tématikou. Motivujte dítě také nějakými hezkými motivy spodního prádla.
  7. Další možnou motivací je sbírání drobných postaviček, které má ráno, když si dítě sedne na nočník. 
  8. Cestovní skládací nočník je vhodným pomocníkem při odplenkovávání, když musíte cestovat a nechcete si sebou brát ten velký, který není skladný.
  9. Učící plenky jsou praktické tréninkové kalhotky, které usnadní přechod z plenek na nočník. Mají absorpční vlastnosti, díky kterým částečně chrání podlahu či jiné okolí před znečištěním.
  10. Na samotné odplenkovávání jděte pomalu, bez vyvíjení stresu na dítě nebo na sebe. Buďte trpělivý a také s pozitivním přístupem.
  11. Nejlepší metodou, jak naučit dítě na nočník je mu názorně ukázat oblíbenou panenkou nebo medvídkem, jak se nočník používá
  12. S odplenkováním začněte ihned přes den, hned jakmile se dítě vzbudí. Na noc a na denní spánek je vhodné pleny ještě dávat. 
  13. Odplenkovat dítě na noc a při denní spánku můžete, jakmile se naučí fungovat bez plenky přes den. 
  14. Od začátku odplenkovávání také učte dítě správné hygienické návyky, jako jsou to, že se má utřít toaletním papírem, spláchnout (to až v pozdějším věku, kdy bude používat záchod) nebo si nezapomenout umýt a utřít ruce.
  15. Na začátku se připravte na to, že můžou probíhat jisté nehody. Dítě po nehodě rychle vykoupejte nebo osprchujte. Dbejte na správnou hygienu.
  16. Dítě chvalte za cokoliv. Volte pozitivní přístup. Bude vám líp.
  17. V průběhu učení na nočník dítě oblékejte volnějším oblečením s nekomplikovaným zapínáním. To znamená, že volte oblečení, které může dítě rychle sundat.
  18. Nezapomeňte, že dítě musíte pravidelně upozorňovat na to, že přišel čas si sednout na nočník. Děti zabrané do hry zapomenou, a o to častěji může přijít nehoda. 
  19. Dítě na noční posaďte, například po spánku a nebo po jídle.
  20. Pokud dítě nechce chodit na nočník, zkuste rovnou záchod. Možná je to z důvodu toho, že vás na nočníku nevidí sedět. Pořiďte na váš záchod speciální toaletní sedátko s integrovaným sedátkem pro malé děti.

Při učení na nočník se vyvarujte stresu, křiku, negativním náladám a komentářům. Volte pozitivní přístup, dítě chvalte a s pochvalou nešetřete!

10 nejčastějších chyb při odplenkovávání

  1. Nestresujte sebe ani své dítě, že mělo nehodu. 
  2. Za jakoukoliv nehodu na dítě nereaguje negativními komentáři, připomínkami
  3. V žádném případě nenuťte dítě na nočník násilím. Dítě si tak získá ještě větší odpor.
  4. Nesrovnávejte své dítě se sourozenci nebo jinými dětmi. Každé dítě je přece tak odlišné.
  5. Pokud se dítě nočníku bojí, křičí nebo pláče, nepřišel vhodný čas k učení. Proto odplenkování odložte.
  6. Dítě by na nočníku nemělo jíst ani pít.
  7. Nočník není vhodné ani používat k dlouhému hraní si s hračkami.
  8. V žádném případě nekomentujte stolici negativně. Dítě by si mohlo myslet, že je to něco špatného.
  9. Na nočníku by dítě nemělo zbytečně vysedávat. Mělo by pochopit primární princip.
  10. S odplenkováním nezačínejte v období vzdoru.

Pokud dítě nechce na nočník, brání se mu, křičí nebo pláče u něj, nenuťte ho. Děti o svém odplenkování zkrátka rozhodnou sami. Vy a dítě si tím ušetříte spoustu nervů a stresových situací, které jsou nakonec zbytečné.

Problémy se stolicí?

Některé děti mají při odplenkování problémy. Častokrát se stává, že se děti v klidu a bez problémů do nočníku vyčůrají, ale jakmile má přijít na řadu kakání, problém je na světě. Děti se často schovají do jiné místnosti, do kouta, zkrátka tam, kde nejsou vidět a nebo naopak v horším případě jsou zde i děti, které se snaží vyprazdňování zadržet a zastavit, klidně až na celý týden. 

Tento tzv. blok neodbouráte za týden, buďte trpělivý, především v klidu a v pohodě. Blok může zmizet najednou bez vaší pozornosti a bez pomoci. 

Jak můžeme dítěti pomoci?

  • Dítě potřebuje soukromí a klid. V tom případě nočník umístěte na klidné místo, do kouta, nebo zkrátka tam, kde není centrum dění v místnosti. 
  • Dítěti pořiďte speciální stoličku na záchod. Poloha je přeci jenom pro dítě pohodlnější, než když má kolena v úrovni nebo nad zadečkem a tzv. skrčená střeva. Tím pomůže zdravá stolička. Dítě si sedne na záchod, na stoličku si dá nohy a tím se zajistí správná pozice při vyprazdňování. Kolena jsou lehce nad pánví a břicho je lehce zmáčknuté. Odborníci uvádí, že je tato pozice vhodná jak pro děti, ale i dospělé.
  • Některé děti požadují pro vyprázdnění například plenku. Dítě netrapte, plenku mu na tento úkon dejte a pamatujte, že nic netrvá věčně. Potřebuje jen čas. 
  • Další možností je i úprava stravy. Do jídelníčku zařaďte více potravin, které obsahují vlákninu. Omezte sladkosti a sladší potraviny. Nahraďte je dostatečným množstvím ovoce a zeleniny. V lékárně můžete pořídit i více vlákniny, kterou dětem je vhodné podávat při problému, který přetrvává.
  • Vyvarujte se vy a vaše dítě jakémukoliv stresu. Zkrátka buďte v klidu. Dlouhodobý stres je velkým spouštěčem různých nemocí a neduh na těle a duši. 
  • Tento blok je vhodné řešit s pediatrem, popřípadě dětský psychologem.

Problém s vyprazdňováním je ve většině případů především v hlavě dítěte.  Mluvte o tom s sním, popřípadě navštivte pediatra a nebo jiné specialisty.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat