Jak snadno a rychle vyčistit lednici, odtok i mrazák?

Jarní úklid je tu. Hledáte snadný a efektivní způsob, jak vyčistit lednici? Poradíme, jak to všechno zvládnout během pár minut za pomocí prostředků, které máte doma.

Lednici čistíme neustále, ale skutečně „od podlahy“ většinou jen dvakrát ročně. Při jarním úklidu je na čase důkladně vyčistit všechny spotřebiče, otřít i nedostupná místa na skříňkách a udělat si kontrolu všech kabinetů a regálů.

Přípravky na čištění lednice

Co budete na čištění lednice potřebovat? Nic extra – stejné prostředky, jaké můžete použít při mytí oken, koupelny, kuchyně a dalších míst v domě. Možná už tušíte, že je řeč o pomocnících, které máme všichni doma. Tyto přípravky jsou levné, všestranné, šetrné k přírodě i zdraví. Které to jsou?

  • Ocet. Už jste to slyšeli milionkrát, ale stále tomu nevěříte? Ocet v domácnosti zastane funkci dezinfekce, sava i saponátu. Na mytí rukou se sice nehodí, ale když potřebujete vyleštit sklo, vyčistit plíseň, dlaždičky, plast, či kov, je to sázka na jistotu. Na úklid používejte ocet s obsahem kyseliny do 8 %. Připravte si roztok s vodou 1:3 (1 díl octa na 3 díly vody) a nalijte ho do rozprašovače.
  • Jedlá soda. Likviduje špínu a pohlcuje pachy. Jedlá soda v domácnosti bez problémů nahradí většinu silné chemie. Jestli se vyhýbáte toxickým přípravkům a chcete žít zdravě, je na čase si ji pořídit. Jedlou sodu můžete použít ve formě kašičky (smíchejte s vodou). Nebo přidejte lžičku do roztoku octy a vody. Pozor, jedlá soda musí být jemná, aby se rozpustila a neucpala rozprašovač. Před použitím dobře protřepejte.

Kromě octa a jedlé sody se někdy hodí i kyselina citrónová. Obzvlášť dobrá je v kombinaci s jedlou sodou a octem v poměru 1:1:1. Vytvoříte hustou kašičku, která si poradí i s nejodolnější zaschlou špínou, na kterou často v lednici narazíme. Tato kaše je skvělá i na čištění trouby.

Vadí vám octový odér? Nebojte se, po úklidu vyčichne. Do roztoku octa a vody, který využijete k úklidu, můžete navíc nakapat několik kapek vonného esenciálního oleje. Po vyčichnutí octa tak zůstane příjemná vůně.

Kromě octu a jedlé sody ale lednici samozřejmě můžete vyčistit i mýdlem nebo saponátem. Je jen na vás, jaký způsob čištění preferujete a co máte zrovna doma po ruce.

Jak vyčistit lednici

Odpojte lednici od elektřinyvyndejte všechny potraviny. Pokud najdete nějaké zkažené, vyhoďte je. Z lednice vyndejte všechny poličky, šuplíky a kovové části, u kterých to jde. Můžete je přemístit třeba do vany nebo sprchového koutu.

Našli jste v lednici led? Vezměte si k ruce fén a teplým vzduchem ho rozpusťte. Mějte po ruce savý ručník a kýbl, ať zbytečně nezamáčíte podlahu. Ručník umístěte do spodního patra lednice.

Do lednice naneste čistič. A to na všechny stěny, rohy a další části, které nešly odmontovat. Vydrbejte houbičkou. A nakonec otřete čistým mokrým hadrem. Našli jste uvnitř plíseň? Nedoporučujeme sahat po toxických přípravcích na bázi chloru, přeci jen dovnitř dáváte jídlo.

Zkuste kombinaci octa, kyseliny citronové a jedlé sody. Stejnou péči věnujte i demontovaným částem lednice. Nakonec je osprchujte pod tekoucí vodou. Lednici i části nechte oschnout, případně vytřete, potom je vraťte dovnitř. Jakmile bude lednice suchá a čistá, vraťte do ní potraviny a zapněte ji.

Chcete předejít zápachu v lednici? Do mističky nasypejte dvě polévkové lžíce nenamletých kávových zrn. Všechny pachy z potravin bezpečně neutralizují.  

Odmrazte a vyčistěte mrazák

Při důkladném čištění kromě lednice vyčistěte rovnou i mrazák. Nemusíte čekat přes noc, až se odmrazí. Mrazák odpojte od elektřiny a vyndejte všechno jídlo. Vezměte si k ruce fén, na zem rozprostřete ručník, připravte si kýbl nebo velkou misku a houbičku. Fén zapojte na nejvyšší výkon. Pomalu s ním rozehřívejte led a vodu sbírejte do misky/kýble. Voda, která bude kapat až na zem, se zachytí do ručníku.

Jakmile bude mrazák zbavený ledu, vezměte si do ruky rozprašovač s čističem a naneste ho rovnoměrně dovnitř na stěny i podlahy. Vše vydrhněte pomocí houbičky. Jestli je to nutné, postup opakujte. Nakonec doporučujeme vše otřít mokrým hadrem. Pokud používáte ocet nebo jedlou sodu, nemusíte, nejsou toxické. Než dovnitř vrátíte potraviny a zapnete mrazák, stěny musí být suché.  

lednice

Jak vyčistit odtok v lednici

Hromadí se vám v lednici voda? Pravděpodobně máte ucpaný odtok na vysrážené kapky. Kanálek vyčistíte speciálním kartáčkem, který vám měl dodat výrobce společně s lednicí. V případě, že není k nalezení, proštouchněte odtok brčkem a špínu z něj vyšťourejte. Očistěte místo čistícím prostředkem.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat