Prodej nevyzvednutých balíčků: Podvod a zklamání nebo zdroj radosti?

Koncept ztracených a nevyzvednutých balíčků je oblíbený po celém světě, a nyní je možné si je objednat i v České republice. Co jsou to nevyzvednuté balíčky a jak funguje jejich prodej? Jde o podvod, ke kterému bychom měli být obezřetní, nebo nemusíme mít důvod k obavám?

Co jsou to nevyzvednuté balíčky a odkud pocházejí?

Prodej nevyzvednutých balíčků se dnes běžně provádí na celém internetu. Může se jednat o lákavou příležitost zkusit štěstí a zakoupit tzv. Amazing Mystery Box, ale také se nám může v mysli vznést otázka – jestli je to všechno legitimní, a nejedná se o podvod…

Nedoručené balíčky, často označované jako nevyzvednuté balíčky, jsou zásilky, které z různých důvodů nemohou být doručeny zákazníkovi a nemohou být vráceny zpět odesílateli. Tyto balíčky často pocházejí právě z čínských e-shopů jako je Aliexpress, Amazon, eBay, Shein, Wish a další.

Nevyzvednuté zásilky jsou postupně shromažďovány a následně nabídnuty v hromadné aukci. Každý balíček může obsahovat různé předměty a jeho obsah je často zahalen do tajemství, což může být pro některé lidi velmi atraktivní. Mnoho zájemců vidí v tomto stylu nakupování zábavu a dobrodružství, protože neví, co přesně v balíčku najdou, a mají tak šanci objevit různé zajímavé předměty za nízkou cenu. Ovšem platí to i v praxi?

Touha výhodně nakoupit a ušetřit, spoustu z nás naláká na nákupy z Číny. S platformou Wish či Aliexpress se dnes setkal skoro každý, kdo na internetu nakupuje. 

Mnoho z nás přitahuje touha nakupovat výhodně a šetřit peníze, což často vede k objednávkám z Číny. Téměř každý, kdo nakupuje na internetu, se dnes setkal s platformami jako Wish nebo Aliexpress. Pozor, existují i jiné čínské e-shopy, které se na první pohled tváří jako český obchod, ovšem se jedná o podvodný e-shop.

Rozpoznat podvodný e-shop na první pohled je obtížné. V našem článku Podvodné e-shopy najdete, jak identifikovat podezřelý e-shop, co podniknout v případě podezření na podvod, jak se ochránit před podvodnými stránkami a co dělat, pokud jste již udělali nákup.

Podvodné eshopy

Jak to celé funguje?

Na internetu se objevují různé firmy, e-shopy a také prodejní platformy, které prezentují „zajímavou příležitost“ pro zvědavce a dobrodruhy. Za “symbolickou částku” je totiž možné si objednat balíček, který je z nějakého důvodu nevyzvednutý a nedoručený koncovému zákazníkovi. Co je na tom nejzajímavější? Je skutečnost, že jeho obsah zůstává utajený až do okamžiku, kdy se rozhodnete balíček zakoupit, vyzvednout a otevřít.

Různé e-shopy umožňují zákazníkům objednat jednotlivé balíčky či souhrn různých balíčků. Cena za jeden tajemný balíček se pohybuje již od 70 Kč, na jiných eshopech od 300 Kč a výše a jeho obsah zůstává skrytý, až do doby, kdy jej zakoupíte a otevřete. Pokud jste odvážní a toužíte po větším dobrodružství, můžete si objednat až 30 balíčků za cenu kolem 3 500 Kč.

Společnosti, které se touto formou obchodu zabývají, slibují, že obsah těchto balíčků může mnohonásobně převyšovat cenu, kterou jste za balíček zaplatili. To znamená, že můžete mít šanci na objevení nečekaných pokladů za relativně nízkou částku. Ovšem, zde vystupuje otázka, zdali tomu tak je i ve skutečnosti!? Je důležité počítat s tím, že při takových nákupech většinou dochází k velkému zklamání. 

Podle statistiky z roku 2021 nakupuje online přes 57 % lidí v ČR, roce 2022 je to již přes 60 %. V normálním e-shopu se s podvodem nesetkáte, existuje ovšem vysoké riziko, že na podvodné e-shopy narazíte i vy!

Prodej nevyzvednutých balíčků
Prodej nevyzvednutých balíčků

Nevyzvednuté balíčky: Je to podvod?

Tyto nedoručené balíčky se staly populárními po celém světě několik posledních let. V České republice se však objevily až v poslední době. Proč mají tyto balíčky takový úspěch? Důvodem je především vliv sociálních médií, která podporují jejich oblíbenost.

Například na platformách jako Instagram a zejména na rychle se rozvíjejícím TikToku jsou nedoručené balíčky velmi oblíbené mezi mladými teenagery. Zde mohou ostatní v reálném čase sledovat, co se nachází uvnitř balíčku, což jim dodává dobrodružný prvek.

Nicméně, je důležité zdůraznit, že před jakýmkoliv nákupem je nezbytné prověřit důvěryhodnost e-shopu nebo prodejce, který tuto službu nabízí.

Na různých fórech a v dostupných článcích můžete nalézt informace o tom, jak jsou zákazníci nespokojeni a zklamáni a také mají problémy s nedostatečnou nebo žádnou komunikací ze strany e-shopu.

Důrazně doporučujeme k opatrnosti a obezřetnosti při takových nákupech na internetu. 

Ve skutečnosti je nutné počítat s hrozícím rizikem, že zákazník může být zklamán a nespokojen. Cena balíčku nemusí vždy odpovídat jeho obsahu, a obsah může být naprosto nepředvídatelný. Dále, levné zboží z Číny nemusí splnit očekávání, může být nekvalitní, nefungující, poškozené a nebo nemusí být vždy vhodné pro každého zákazníka. 

Riziko může hrozit také v tom, kdy je zákazníkovi zamítnuto jeho právo v zákonné lhůtě 14 dnů odstoupit od smlouvy nebo zboží vrátit, protože prodejce se zákazníky nekomunikuje. 

Dále je nutné počítat s tím, že některé internetové prodejní platformy jsou podvodné e-shopy, které zboží nemusí doručit zákazníkovi vůbec.

Na některých internetových fórech a diskuzích lze pozorovat množící se stížnosti mnoha zákazníků, kteří se cítí zklamáni a podvedeni právě těmito e-shopy, které nabízejí nedoručené balíčky. Velmi často se množí negativní komentáře, o tom, že v balíčku, za nějž zákazník zaplatil částku v řádech sto korun, dostal pouze bezcennou drobnost, kterou již nebylo možné vrátit. 

Česká obchodní inspekce (ČOI) byla upozorněna na stížnosti zákazníků týkající se tohoto typu obchodů a nyní provádí prověření několika prodejců

Ať už budete objednávat z jakéhokoliv e-shopu kvalitní zboží nebo levné kousky z Číny. Důrazně doporučujeme pečlivě vybírat e-shopy, u kterých se rozhodnete nakupovat. Buďte si vědomi možných rizik spojených s tímto typem nákupu.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat