Jak zamrazit houby ve 3 krocích?

Chcete si zamrazit houby do smaženice nebo třeba na řízky? Poradíme, jak na to. Nejprve je společně očistíme, okrájíme a připravíme k mražení. S naším návodem si svou oblíbenou pochoutku užijete i během zimy.

Mražení má své výhody. Sušení hub způsobuje, že vaše sklizeň ztratí něco ze své vůně a chuti. Když je správně zpracujete, s mrazením se vám to nestane. Ale předtím, než je dáte do chládku, je nutné je pečlivě očistit, opracovat, a hlavně podusit/blanšírovat.

Houby nejprve očistěte

Vydali jste se do lesa na procházku a přinesli jste si zpět domů pořádnou nadílku? To je jedině dobře. Jestli nejste zrovna fanoušci procesu sušení hub v sušičce, nebo už máte plné plechy a část chcete dát do mrazáku, pojďme na to.

Jaké houby se dávají do mrazáku? V podstatě jakýkoliv jedlý druh. Na rozdíl od sušení, které příliš neprospívá druhům s velkým množstvím vody, mrazák si poradí opravdu s jakoukoliv houbou. Včetně klouzků. Původní tvar si ale nejlépe zachovají houby hřibovité, dále lišky, žampiony, holubinky nebo hlíva.

Pro sušení zvolte houby, které jsou zdravé a pevné. Jestli jsou plesnivé, rovnou je vyhoďte. Červivé části zase pečlivě okrájejte. Pečlivě je očistěte od jehličí a hlíny z lesa. Jelikož je budeme dusit, nevadí, když je trochu namočíte. A tak můžete odolnější špínu jemně oškrábnout houbičkou na nádobí.

Nakrájejte je na stejně velké kousky

Potom se dejte do krájení. Houby je nejlepší nakrájet zhruba na stejně velké kousky, zkrátka aby se vám hodily rovnou do vaření a už jste je nemuseli znovu krájet. Menší houby krájet nemusíte.

Počítejte s tím, že se během povaření několikrát zmenší, tak abyste z nich neměli jednolitou kaši, ale dalo se ještě pěkně rozeznat, že to jsou houby.

jak udělat houby do mrazáku

A povařte je!

Nyní nejdůležitější část návodu, jak udělat houby do mrazáku. Houby před uložením do mrazáku musíte tepelně zpracovat. Proč? Asi víte, jak rychle se houby za normálních podmínek zkazí.

I v mrazáku trvá několik hodin, než se zmrazí skrz na skrz. A během této doby se začínají ve vlhku rozkládat. Látky, které při rozkladu vznikají, jsou pro lidský organismus škodlivé. Tomu všemu se vyhnete tak, že houby oblanšírujete.

Mohou se dávat syrové houby do mrazáku? Teoreticky ano – jestli jsou zdravé, kvalitní a bez známky kazu. Tento postup doporučujeme ale jen tehdy, jestli máte funkci rychlého zmražení.

Jak na to?

  1. Připravte si větší hrnec. Nalijte do něj tolik vody, aby jí bylo asi 10 cm po dně. Hrnec tedy neplníme po okraj, stačí jen menší množství tekutiny.
  2. Vodu přiveďte k varu.
  3. Do vroucí vody nasypejte část očištěných a nakrájených hub. Dejte jich dovnitř jen tolik, aby byly ponořené. Vařte 5 minut.
  4. Houby sceďte a propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Dejte stranou.
  5. Pokračujte po menších částech, dokud vše nezpracujete.

Tento postup je důkladnější. Jestli vás ale tlačí čas nebo se vám nechce postupovat po částech, někdo to dělá tak, že povaří všechny houby najednou ve velkém množství vody.

Dejte si pozor na to, aby byly opravdu všechny důkladně ponořené. Jakmile je povaříte, opláchněte je pod studenou vodou a nechte okapat.

Další možností je houby osmahnout na tuku a zalít trochou vody – zkrátka podusit ve vlastní šťávě. Opět cca 5 minut a dejte si pozor, ať se opracují všechny. Raději tedy po menších dávkách. Nezapomeňte je po dušení zchladit v cedníku pod studenou vodou. Potom je rozdělte na menší dávky.

Co s povařenými houbami? Už jsou připravené na cestu do mrazáku. Stačí je jen dát do vhodné nádoby/pytlíku. Nejlepší je, když si je rovnou „naporcujete“. Až budou zmrzlé, tak už se to dělá těžko.

Takže si sklizeň rozdělte na několik porcí a ty uchovávejte odděleně. Je jen na vás, jestli v pytlíku nebo třeba plastové misce. Jen si dejte pozor na důkladné utěsnění, ať vám od hub nenačichne celý mrazák.

Jak dlouho houby vydrží v mrazáku?

Rozhodně neplatí, že potraviny v mrazáku vydrží nekonečně dlouhou dobu. Když je tam necháte příliš dlouho, znehodnotí se. Přemrznou a vytratí se z nich dobrá chuť a vůně, kvůli kterým je tak milujeme.

Takže jak dlouho uchovávat houby v mrazáku? Nejlepší bude, když je spotřebujete do 3 měsíců. Maximálně tak do 8. Déle bychom je tam raději nenechávali.  

Na co je využijete

Mražené houby okamžitě přidejte do pokrmu, nerozmrazujte je. To neplatí o houbách, které jste mrazili čerstvé. Ty je naopak potřeba před přidáním do jídla ještě tepelně opracovat.

Na co všechno mražené houby využijete? To záleží na vaší fantazii a kuchařském umu – smaženice, kuba, omáčky, polévky, rizota…výčet by mohl být nekonečný.

Kdybyste náhodou chtěli zamrazit houby na řízky, doporučujeme je nejprve naporcovat, obalit v trojobalu, pečlivě oddělit a zamrazit připravené ke smažení. Potom už je jenom vytáhnete a hodíte do fritézy nebo na pánev.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat