Káva v těhotenství není hřích, ale dopřávejte si ji po troškách

Nadměrné množství kofeinu škodí vašemu tělu i miminku, které ve vás roste. Jedna malá káva vám ale neublíží. Co na pití kávy v těhotenství říkají odborníci a čím ji můžete nahradit?

Kolik kávy denně je bezpečné vypít 

Tuto otázku si pokládá nejen mnoho nastávajících maminek, ale také vědců. Například dle prohlášení Světové zdravotnické organizace je maximální bezpečná denní dávka kofeinu až 300 mg. Jiné zdroje jsou opatrnější a za bezpečný příjem považují 150 až 300 mg denně. Americká asociace porodníků a gynekologů zase tvrdí, že bezpečná denní dávka je maximálně 200 mg kofeinu. Kolik kávy tedy můžete v těhotenství vypít? Teoreticky vám nic neudělá až 5 šálků espressa nebo 7 hrnků černého čaje. To je ale poměrně dost velká dávka, co říkáte? 

Pití kávy v těhotenství není hřích  

Pití kávy v těhotenství se vzdávat nemusíte. Neměli byste však vypít 5 šálků espressa denně. Pokud si bez kávy neumíte představit den, užijte si maximálně jeden šálek kvalitního nápoje. Přednost dejte kávě zrnkové, kterou si sami umelete. Proč? Obsahuje nejméně přidaných látek a je zdravější než káva instantní. Příprava zrnkové kávy je velmi snadná a za pomoci moka konvičky ji budete mít hotovou cobydup. 

Co se stane, když to s kofeinem přeženete 

Požití velkého množství kofeinu má negativní vliv na vaše zdraví. Vaše emoce ovlivňují i vaše děťátko. Co se stane, když to s kofeinem přeženete?

  • Zvýší se vám srdeční teptlak. Vysoký tlak je nebezpečný pro vás i vaše dítě.  
  • Kofein proniká placentou a metabolismus miminka ho neumí zpracovat. 
  • Kofein povzbuzuje a narušuje kvalitní spánek. Váš i vašeho dítěte. 
  • Kofein je močopudný a způsobuje dehydrataci.
  • V nejhorším případě může kofein způsobit potrat nebo poškození plodu

Pokud si občas dopřejete šálek kvalitní kávy, nemusíte panikařit. Zbytečně ale neriskujte a nepřekračujte dávku kofeinu, o které víte, že je pro vás snesitelná. 

Řešením je bezkofeinová káva v těhotenství 

Užíváte si především chuť kávy, ale nepotřebujete její povzbuzující účinky? Připravte si kávu bez kofeinu. Pořiďte si kvalitní zrnkovou bezkofeinovou kávu a uvidíte, že si pochutnáte. Připravte si z ní třeba výborné cappuccino nebo latté. Kávu můžete nahradit bylinkami nebo nečaji. Typickým zástupcem nečaje je například červený Rooibos. Skvěle chutná s medem, cukrem nebo mlékem. 

Káva a kojení se nevylučuje 

V těhotenství a během kojení dbejte na zdravý životní styl. Vše, co jíte a pijete vy, přijímá také vaše miminko prostřednictvím mateřského mléka. Kávu si během kojení dopřát můžete, ale udržujte stále stejný režim jako v těhotenství. Kofein totiž může narušit spánkový rytmus dítěte. Navíc způsobuje neklidhyperaktivitu

Vnímejte své pocity a naslouchejte tělu 

Jako nastávající maminka můžete být zmatená. Kamarádky vám říkají, že káva miminku škodí. Na internetu se dočtete, že šálek espressa denně je v pořádku. Kde je tedy pravda? To nejlepší pro vás a vaše miminko hledejte uvnitř sebe. Naslouchejte svému tělu a pocitům. Každé mateřství je jedinečné a neopakovatelné. Jen vy sama víte, co vám dělá dobře a co vám škodí.

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat