Mobilní tarif: Jak vybrat a kdy je čas na změnu?

Česká republika je známá nevýhodnými nabídkami mobilních operátorů. Jedná se hlavně o drahá mobilní data. Právě proto je tak důležité najít nejvýhodnější nabídku a nespokojit se s málem. Operátoři se předhání v tom, co zákazníkům nabídnout a jak být lepší než konkurence. Ač tedy ceny nejsou zrovna nejnižší, i tak se dá sjednat smlouva s dobrými podmínkami. Pojďte se s námi podívat, jak na to.

Jak poznat dobrého operátora

Tarif a ceny, jak za mobil ušetřit?

Cena tarifu s neomezeným přístupem k internetu a neomezeným voláním a SMS se pohybuje okolo 700 Kč až 800 Kč za měsíc. Sem tam narazíte na akci nebo věrnostní slevu. Zkuste si výhodnější cenu vyjednat u svého stávajícího operátora.

Osvědčilo se nám, že když mají na infolince pocit, že ztratí zákazníka, neváhají přijít se slevou či výhodnější nabídkou než konkurence. Rozhodně se proto vyplatí zkontrolovat, co nabízí ostatní na trhu a zkusit si vyjednat slevu. 

Pokud toužíte po neomezené rychlosti datování a dalších výhodách, připravte se na vyšší ceny.

Jestli chcete za tarif ušetřit:

  1. neplaťte za služby, které nevyužíváte (opravdu potřebujete neomezená data?).
  2. Dávejte si pozor na případné další poplatky, které by si operátor mohl naúčtovat. Raději si pročtěte smlouvu.
  3. Využijte nabídku rodinných tarifů (vyjdou levněji, jedná se o volné minuty a SMS v rámci rodiny atp.) a tarifů pro děti.
  4. Sjednejte si u jednoho operátora tarif, internet doma a ideálně i digitální nebo satelitní TV. Vyjde vás to levněji.

Většina operátorů nabízí novým i stávajícím zákazníkům různé výhody. Jedná se například o:

  • zvýhodněné ceny mobilních telefonů (telefon za 1 Kč k tarifu, 5000 Kč sleva atd.),
  • dárky (např. dárek v hodnotě 499 Kč k narozeninám, většinou se ale jedná o nepravidelné promo akce)
  • a další.

Mobilní síť a pokrytí

Co se 4G sítí týče, pokrytí českých operátorů je na špičkové úrovni a víceméně vám vyjde nastejno, jestli se upíšete u T-Mobile, Vodafone nebo O2.

Podle německé společnosti Umlaut nabídl nejvyšší kvalitu hlasových hovorů a datových služeb Vodafone (průzkum z roku 2020). Společnost O2 zase zazářila v rychlostním testu sítě ČVUT. Jak už jsme ale zmínili, výsledky jsou vždy velmi těsné.

Rozdíl nastává u 5G sítě – nejlepší pokrytí nabízí s velkým náskokem T-Mobile a Vodafone. I to se ale může časem změnit, tak jak se buduje infrastruktura.

Prohlédněte si mapu pokrytí 5G na stránkách Českého telekomunikačního úřadu.

Doporučujeme se zaměřit hlavně na to, jak kvalitní jsou dané služby právě ve vaší lokalitě. Zatímco lidé ve městech většinou nemají problém, pokud bydlíte na horách, některý z operátorů by mohl pokulhávat.

Další služby

  • Pokud si chcete zařídit také satelitní nebo digitální vysílání či internet doma, je dobré mít vše u jednoho operátora.
  • Většina operátorů má v nabídce také streamovací služby (např. HBO Max + digitální TV vysílání).
  • Operátor může zákazníkům nabízet i další elektroniku, např. chytré hodinky, tablety a další. V rámci tarifu, coby stávající zákazník, je potom můžete mít za výhodnější cenu.
Jak vybrat operátora a tarif

Největší operátoři

Už dlouhá léta ovládají český trh tři hlavní operátoři – T-Mobile, Vodafone a O2. Jedná se o firmy, které zároveň provozují mobilní sítě. Zbylí, menší operátoři jejich mobilní sítě jenom využívají.

  • T-Mobile je největším operátorem s více než 6 miliony zákazníků.
  • Na druhém místě je O2 s necelými 6 miliony zákazníků.
  • A na třetím Vodafone s necelými 4 miliony klientů.

Pokud chcete mít jistotu, že vyberete správně, doporučujeme využít online srovnávač operátorů a jejich nabídek. S nejvýhodnější nabídkou potom zavolejte svému stávajícímu operátorovi a oznamte, že jste objevili výhodnější tarif XXX za YY Kč, a proto chcete změnit společnost. Možná vám nabídnou ještě výhodnější cenu, jen abyste od nich neodešli.

Pokud to nevyjde, nic se neděje. Prostě odejdete jinam. Jak změnit operátora poradíme v závěru článku.

T-Mobile

T-Mobile je dlouhodobě jedničkou na trhu. Jako první přišli na trh s tarifem s neomezeným čerpáním dat. Kromě toho nabízí skvělé pokrytí 5G sítě. Výhodná je zejména služba Pořád online (součást několika tarifů). Jakmile si vyčerpáte data z mobilu, díky Pořád online můžete hledat v jízdních řádech, používat navigaci a chatovat. Výčet tarifů najdete na jejich stránkách. V současnosti nabízí celkem 6 typů v různých variantách.

U T-Mobile můžete do jedné smlouvy sdružit více tarifů a služeb. Zákazníkům, kteří si u T-Mobile zařídí více služeb/tarifů, nabídne operátor výhodnější ceny. Oblíbeným benefitem jsou také výhodnější ceny na telefony a další elektroniku pro stále a nové zákazníky.

Vodafone

U Vodafone si zprostředkujete internet, telefon i televizi. Nabízí perfektní pokrytí 4G, LTE i 5G. Spojte si u Vodafone více služeb do jedné smlouvy a ušetříte. Na jejich stránkách si vyberete z 5 hlavních variant tarifů.

Vodafone pro stávající i nové zákazníky připravil různé výhody, například slevy na mobilní telefony až 5000 Kč a výkup starého zařízení. Na stránkách Vodafone si snadno nakonfigurujete služby přesně na míru, výběr je proto opravdu snadný.

O2

O2 nabízí skvělé pokrytí 4G a LTE. S 5G je to zatím horší, ovšem infrastruktura se stále buduje. O2 láká zákazníky na levný internet. V nabídce je také O2 TV. Mobilní tarify  mají rozdělené do dvou hlavních skupin, neomezené volání s omezenými daty a neomezená data a volání.

Stejně jako u konkurence, i zde se můžete těšit na různé výhody, sloučení více služeb do jedné smlouvy za výhodnější cenu a další.

Menší, alternativní operátoři – ano, nebo ne?

Jak už jsme zmínili, menší operátoři vlastně jenom využívají mobilní sítě velkých operátorů, takže se jejich nabídky odvíjí od podmínek a nabídek největší trojky. I tak ale mohou čas od času nabídnout výhodné ceny a jiné lákavé benefity, např. neomezené volání ve vlastní síti, internet doma a tarif za výhodnou cenu a další. Mezi oblíbené menší operátory patří například:

  • Kaktus
  • GoMobil
  • Emtéčko

I zde se vyplatí nahlédnout do online srovnávače operátorů a porovnat si co nejvíc nabídek.

Jak změnit operátora

Jak změnit operátora? Vše se dá vyřídit z pohodlí domova. Stačí vám k tomu telefon a přístup k internetu. Další možností je vydat se osobně na pobočku. Detailní postup, jak na to, najdete na našem blogu.

Nejčastější dotazy

Jaké výhody operátoři nabízí?

Sloučení více služeb do jedné smlouvy za výhodnější cenu (např. internet doma, mobilní tarif a TV), slevy na mobilní telefony a další elektroniku, volání do vlastní sítě zdarma, volné SMS, surfování i po vyčerpání dat a další.

Podle čeho vybrat operátora nebo tarif?

Rozmyslete se, které služby chcete využívat/potřebujete a vyberte si tarif na základě toho, kdo vám poskytne nejvýhodnější nabídku. Ne všichni potřebují neomezená data, v takovém případě nemá význam za ně platit.

Jak poznat nejlepšího operátora?

Využijte online srovnávač tarifů a operátorů – na jednom místě si porovnáte služby od více poskytovatelů najednou.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat