Jak dlouho platí plná moc? A kdy vyprší?

Potřebujete zařídit plnou moc, ale nejste si jistí, jak dlouho platí? Pověřil vás někdo úkonem a vy jste na to zrovna nepospíchali? Máme pro vás dobrou zprávu, plná moc vlastně nemá omezenou dobu. Až malé výjimky. Zjistěte, jak dlouho platí plná moc.

Když chcete, aby vás někdo právně zastupoval, bez plné moci se neobejdete. Plnou moc vyřizujeme například k přepisu auta či při zakládání firmy, ale obstaráváme ji například i pro právníka, když má našim jménem něco zařídit.

Plná moc musí mít několik náležitostí. Musí na ní být jasně napsáno, že jde o plnou moc. Dále je důležité identifikovat obě strany (tedy zmocnitele a zmocněnce), k čemu zmocněnce zplnomocňujete (jaký právní úkon), kde to vykoná (např. úřad xxxx) a podpis.

Jak dlouho platí plná moc

Plná moc platí, dokud se neprovede úkon, kvůli kterému byla sepsána. Jestli tedy například známého pověříte, aby vám v cizině vyzvedl kopii nějakého dokumentu na úřadě vaším jménem (třeba oddací list), plná moc je platná tak dlouhou, dokud to neudělá.

To samé platí i u plné moci k přepisu vozidla. Prodejce vám ji může vystavit v podstatě kdykoliv, klidně měsíc dopředu. Potom už je jen na vás, abyste přepis stihli v termínu a přinesli plnou moc, čímž dokážete, že prodejce můžete při přepisu zastupovat.

Jestli máte zájem, plnou moc lze časově omezit. Stačí, když na listinu napíšete, od kdy do kdy přesně platí. To může přijít vhod například při zastupování právníkem atd. V takovém případě bude mít omezenou platnost.

Přestane platit také v tom okamžiku, kdy si to rozmyslíte a zmocněnce informujete o tom, že už nechcete, aby vás zastupoval. Stačí tuto věc jen oznámit, nemusíte řešit nějaké formální rušení.

To samé platí pro druhou stranu. Jestli jste si jako zmocněnec rozmysleli, že už nechcete řešit právní nebo úřední úkony za někoho jiného, nemusíte plnou moc „dotáhnout do konce“ a vyplnit věc, kvůli které byla sepsaná. Plná moc zaniká v případě, že jí vypoví zmocněnec.

Platnost plné moci ukončuje také smrt jedné ze stran. Kdyby náhodou zmocnitel nebo zmocněnec náhle zemřel, listina vypršela a už není možné provádět úkony a zastupovat někoho, kdo nežije. Výjimkou jsou případy, kdy by v plné moci bylo jasně specifikované, že věc lze vyřídit i po smrti zmocnitele.

plná moc na přepis auta

Nezapomeňte ověřit podpis

Aby byla plná moc platná, je nutné nechat ověřit podpis zmocnitele, tedy toho, kdo ji napsal a kdo se nechává zastupovat. Kde všude vám ověří plnou moc?

Asi nejjednodušší je zajít na poštu, kde je CzechPoint. Ověření podpisu tu stojí jen 30 Kč. Další možností je notář. U něj úkon vyjde zhruba na 90 Kč. Dále podpisy ověřují advokátní kanceláře nebo úřady.

Jestli jste v cizině a chcete nechat ověřit podpis tak, aby listina byla platná v České republice, zajděte si na ambasádu nebo zastupitelský úřad. V případě plné moci do ciziny nezapomeňte listinu opatřit apostilou nebo superlegalizací.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat