Co je příkon? A kolik zaplatíte za elektřinu?

Víte, co znamená příkon u spotřebiče a jak souvisí s výkonem? Podle příkonu poznáte nejen, kolik zaplatíte za energii, ale i jak moc je daná elektronika nebo spotřebič výkonná a jaké má energetické ztráty. Naučte se to spočítat.

Co je příkon a co to znamená u spotřebiče

Příkon vyjadřuje množství energie dodané za jednotku času. Udává se ve wattech, pro které se používá značka W. Veličina příkon nám říká, kolik elektřiny spotřebuje zařízení připojené k síti. Informace o příkonu se dočtete v detailu výrobku na e-shopu a také na štítku výrobce.

Zatímco třeba žárovka spotřebovává energii jen když svítíme, spotřebiče ji čerpají nepřetržitě. Čerpat energii může i vypnutá elektronika, pokud je stále připojená k síti. Stává se to zejména u televizí a stolních počítačů.

U spotřebičů se setkáte se zkratkou kWh. To proto, že energii potřebují neustále. Značí se např. 250 kWh/annum, což znamená příkon za celý rok. Snadno si pak vypočítáte skutečnou spotřebu energie, a tedy i peněz. Když je na štítku uvedeno jenom písmeno W, značí se tím, kolik energie věc spotřebuje za hodinu (to je hlavně u žárovek).

Jak spočítat spotřebu energie + příklady

Základem je zjistit, za kolik odebíráte elektřinu. Dejme tomu že za 6 Kč za kWh. Potom se podívejte na štítek výrobce. Jaký příkon uvádí? Pokud není uvedeno v kWh, jednoduše si veličiny převeďte. Vycházejte z následujícího:

  • 1 W = 0,001 kWh (=když počítáme ve wattech, musíme výsledek vydělit 1000, abychom zjistili kWh)

Pojďme se podívat na příklady z praxe.

Kolik nás vyjde svícení žárovky, která má příkon 100 W za jednu hodinu?

Příkon vynásobíme časem, po který je používaný a potom vydělíme 1000. Zjistíme tak spotřebu energie v kWh.

Výpočet = (100 × 1) ÷ 1 000, jinak také 100 ÷ 1 000 = 0,1 kWh

Když za elektřinu platíte 6 Kč za kWh, potom počítejte 0,1 × 6 = 0,6. Svícení 100wattovou žárovkou vás za jednu hodinu vyjde na 0,6 Kč.

co je příkon

A jak je to třeba s počítačem?

Dejme tomu, že za energie platíte 7 Kč za kWh. Počítač má při běžné práci příkon nějakých 70 W. Jestli pracujete na home office denně zhruba 6 hodin, za měsíc spotřebujete 12 600 Wh, což je 12,6 kWh (30 dní v měsíci x 6 hodin denně x 70 W. To celé ještě děleno 1000 a máte kWh). Vynásobte cenou za energie a vyjde vám, že za měsíc za provoz počítače utratíte 88,2 Kč. Za rok už je to 1058 Kč.

Příklad je z našeho článku o měření spotřeby elektřiny. V článku se dočtete také o wattmetru, měřiči spotřeby elektrické energie, který vám pomůže zkrotit spotřebu energie v domácnosti a odhalí třeba i to, že spotřebič bere víc elektřiny, než jste původně plánovali.

Na některých lze nastavit časovač, který zařízení vypne v hodinách, kdy ho nepoužíváte. To se vyplatí třeba u modemu. Ty totiž spotřebovávají docela dost energie, a vlastně po celý den. I když zrovna Wi-Fi nepoužíváte. Další tipy, jak ušetřit za elektřinu, najdete na našem blogu.

Kdy je lepší vyšší a kdy nižší příkon?

Pokud hledáte způsoby, jak ušetřit, určitě vás napadlo, že bude nejlepší hledat takové spotřebiče a elektroniku, které mají co nejnižší příkon. Ne vždy to samozřejmě musí být k vašemu prospěchu.

Ač se dnes výrobci snaží nabízet zařízení, která jsou silná výkonem, ale nenáročná spotřebou, stále musíte počítat s tím, že když například chcete opravdu silný vysavač, bude mít trochu vyšší příkon než vysavač méně výkonný.

To samé platí o klimatizacích, přímotopech (mimochodem, víte, jak ušetřit za topení?) atd. U tohoto zboží je lepší koupit kus s vyšším příkonem, dostanete tak výkonnějšího pomocníka.

Pravdou však je, že trend je následující – nabízet zařízení nenáročná na spotřebu, přesto silná výkonem. Určitě se vám při nákupu nových kousků do domácnosti vyplatí sledovat energetické třídy a preferovat ty více úsporné.

Na které zboží si dát extra pozor? Vůbec největším žroutem je v domácnostech lednice, po ní myčka, pračka a sušička. U těchto spotřebičů se opravdu vyplatí kupovat ty s menší spotřebou.

Rozdíl mezi příkonem a výkonem

Zatímco příkon označuje množství spotřebované energie, výkon nám řekne, kolik energie skutečně produkt využije. Například příkon a výkon vysvače. Čím vyšší výkon je, tím rychleji a větší množství prachu lux vysaje.

Je dobré, když se výkon blíží příkonu co nejvíc. To znamená, že nedochází k takovým energetickým ztrátám a produkt je skutečně efektivní. Například u neúsporných žárovek je běžné, že ke svícení využijí třeba jen 10 % odebrané energie a zbylých 90 % tvoří energetické ztráty. Příkon je tedy o podstatně vyšší než reálný výkon.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat