Jak vyčistit vířivku? Pravidelná údržba je klíč

Celý týden jste se těšili na relaxaci ve vířivé vaně, ale zkažená voda vám překazila plány? Pokud se vám nezdá její barva, je divně cítit nebo nevidíte na dno, je nejvyšší čas s tím něco udělat. A my víme co. Poradíme, jak vyčistit vířivku, a to jak nafukovací, tak pevnou.

Nafukovací vířivky si pořizuje čím dál tím víc lidí. Pobyt v nich je příjemnýprospívá pohybovému aparátu. Do některých lze dokonce napustit slanou vodu. Poskytují dostatek soukromí a lepší hygienické podmínky, než kdybyste pravidelně docházeli do wellness nebo aquaparku.

Jejich největší výhodou je to, že je můžete umístit v podstatě kamkoliv. Už jste někdy přemýšleli nad vířivkou v bytě? Právě nafukovací typ je v tomto případě tou nejlepší volbou. A rozhodně ji nemusíte umisťovat jen na balkon.

Ať už máte doma nafukovací nebo pevnou variantu, může se občas stát, že se kvalita vody zhorší. Dává vám tak najevo, že je nejvyšší čas ji důkladně vyčistit. Některým problémům se dá naštěstí předejít preventivní péči. Jak tedy čistit vířivku?

Průběžně udržujte dobrou kvalitu vody

Péče o vířivku je v mnohém podobná tomu, jak čistíme bazény. Minimálně jednou týdně byste ji měli zkontrolovat pomocí vhodných tester souprav. A pokud něco nebude sedět, chemie vám pomůže dosáhnout správných hodnot.

  • Hlídejte si hladinu pH: Mělo by se pohybovat na neutrálních hodnotách 6,8 až 7,2. Dejte si pozor, aby voda nebyla kyselá (tedy pod 6,8), ale ani příliš zásaditá (nad 7,2). pH se ve vířivce udržuje složitě, jelikož voda je v ní teplá, a tedy příznivá pro mikroorganismy. Navíc má menší velikost, a tak se znečišťuje rychleji než bazén.
  • Kontrolujte obsah dezinfekce vody: Likviduje škodlivé mikroorganismy. V případě chemie bez chlóru se testuje obsah kyslíku. Bez pravidelné dezinfekce může voda ve vířivce zezelenat.

Chcete se vyhnout potížím? Pořiďte si spolehlivé zastřešení vířivky. I špatné počasí totiž dokáže vodu uvnitř rychle zkazit. Zastřešení může být přenosné, například ve formě stanu, i pevné. Například takový altán.

nafukovací vířivka v zimě

Pravidelně čistěte filtr a vířivé trysky

Alespoň jednou za týden vyčistěte filtraci. Před manuálním čištěním fitr ponořte na 5 hodin (ale klidně i přes noc) do čistícího roztoku. Potom ho opláchněte po tekoucí vodou a pokud je třeba, očistěte od mechanických nečistot.

Zjistěte, zda nemáte příliš tvrdou vodu. Například pomocí testeru. Hodně tvrdá voda může na filtraci vytvořit vodní kamen, a proto je potřeba filtry čistit častěji. Zanešená filtrace nedokáže dostatečně čistit, což se brzy projeví i na kvalitě vody, dokonce se mohou poškodit i hydromasážní trysky.

Pravidelným čištěním filtrů docílíte čistější vody. Nebudete muset tak často sahat po chemii a dezinfekci. Ušetříte tak nejen vlastní peníze, ale i životní prostředí.

Špína se ukládá i ve vířivých tryskách. Způsobuje zápach, a navíc je ucpává, snižuje se tak jejich výkon. Jednou za měsíc trysky odšroubujte a očistěte. Pokud je na nich vodní kámen, tak použijte vhodný přípravek, který si s ním poradí. Pokud se chcete vyhnout agresivní chemii, můžete zkusit kyselinu citronovou.

Voda je příliš špinavá? Vypusťte ji

Pokud se vám zdá voda příliš špinavá, zapáchá a je zakalená, bývá lepší ji vypustit a vířivku důkladně vyčistit. Špína totiž může být i v cirkulačním systému a na povrchu vany. Ani agresivní chemie by vás nemusela zachránit, je potřeba hloubkové čištění. V případě, že se ve vodě vytvořily řasy, sáhněte po modré skalici a nejdříve je vyhubte.

A jakmile je voda pryč? Proveďte hloubkové čištění trysek a filtrace. Nezapomeňte na samotné tělo vířivky. Ať už máte vanu pevnou nebo nafukovací, postup bude stejný. U nafukovací vířivky si dejte pozor na to, aby přípravek nepoškodil její povrch. Vůbec nejlepší je použít klasickou jedlou sodu, případně jemný saponát nebo mýdlovou vodu. Nepoužívejte drsné kartáče, ani drátěnky. Potah by se mohl poškrábat.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat