5 tipů, jak sušit růže. Mějte z nich radost napořád!

Máte rádi sušené květiny? Růže patří mezi ty nejkrásnější, tak proč si jejich krásu neuchovat o něco déle? Poslouží jako dekorace, která vydrží roky. Navíc si nebudete muset neustále kupovat nové řezané květiny, aby vaše domácnost vypadala krásně. Pokud navíc máte rádi jejich vůni, nasušte si růže do potpourri.

Jak sušit růže v sušičce na ovoce

Sušičky na ovoce (jinak také sušičky potravin) využijete na spoustu věcí, nejen na růže. Například na houby, šípky, na sušení masa atd. S tímto pomocníkem je sušení potravin jednoduché a energeticky méně náročné než v troubě.  

Dokonce se v nich dají zpracovat i naše oblíbené květiny, ale pozor. Je lepší květiny sušit po plátcích, nikoliv vcelku. Jestli tedy chcete uchovat jednotlivé plátky kvůli použití do potpourri, je sušička ideální způsob, jak na to. Můžete zkusit i menší květ, ale nám se nejvíc osvědčily právě jednotlivé lístky.

vložit sušičky

Jak sušit růže v sušičce?

  1. Rozdělte květ na jednotlivé plátky. Ty položte na plechy sušičky.
  2. Zapněte na nejnižší stupeň.
  3. Kontrolujte lístky, schnutí nezabere příliš dlouho. Jakmile se bude plátek v ruce drolit, máte hotovo.

Jak usušit růže v horkovzdušné troubě

Další možností, jak rychle usušit růže, je použít horkovzdušnou troubu. Bohužel ztratí něco ze své zářivé barvy, a tak jestli chcete co nejpěknější dekoraci, raději sušte růže jednoduše na vzduchu. Na to se podíváme v následující kapitole. Výhodou sušení v troubě je, že je proces za chvíli hotový.

Růže patří mezi nejstarší květiny na zemi. Jsou jedlé (obsahují vitamín C) a patří mezi základní vůně při výrobě parfémů. Existuje více než tisíc druhů růží, konkrétně 4828.

Jak usušit růže v horkovzdušné troubě?

  1. Troubu zapněte na nejnižší stupeň.
  2. Růže vyskládejte na plech na pečící papír a vložte je dovnitř.
  3. Dělejte mezi sušením časté pauzy a větrejte otevíráním dveří. Ať se vlhkost nehromadí uvnitř.
  4. Za chvíli budete mít usušeno. Čas od času si růži otestujte a když se začnou plátky v ruce drolit, je hotovo.

Jak sušit růže na vzduchu

Pokud chcete krásně barevné dekorace, které vypadají „jako živé“, doporučujeme právě tento postup. Při schnutí na vzduchu si květina uchová co nejvíc původní barvy i tvaru. Jakmile růže začne uvadat, je čas na to ji začít sušit. Čím dřív začnete, tím hezčí bude.

Jestli je kytice velká, rozdělte ji na menší svazky. Jinak hrozí, že začne plesnivět. Doporučujeme sušit například tři růže na jednom svazku, ale zkuste je zavázat tak, aby na sebe nebyly úplně nalepené. Jednu výš, druhou níž, třetí nejníž – pohrajte si s tím. Při vázání buďte jemní, raději ať jsou na volno. Kdyby se provázek zařízl, stonek začne zahnívat.

jak usušit růže v troubě

Jak sušit růže na vzduchu?

  1. Pro sušení růži si vyberte místo, kde dobře proudí vzduch a je tam sucho. Doporučujeme spíš tmavší kout, kde nesvítí slunce a kde není moc denního světla. Díky tomu si růže nejlépe uchová svou barvu.
  2. Růže očistěte a odlamte od nich listy. Suchým hadříkem je osušte.
  3. Svažte je po max třech kusech.
  4. Zavěste je hlavou dolů na tmavém místě.
  5. Zhruba za dva až čtyři týdny budete mít hotovo.

Pořiďte si fixátor na sušené květiny. Tento sprej zaručí jejich delší životnost. Fixátor lze nahradit lakem na vlasy.

Vylisujte si je v knize

Sušení květin v knize je technika, kterou jste určitě už několikrát zkoušeli. Ať už na listy, byliny nebo třeba květiny. Nejlépe se suší hodně rozvité květy, jaké mají plané růže. Uzavřené květy, jaké má většina růží z obchodů, nebudou po vylisování tak pěkné – vytvoří se z nich placka.

  1. Květ dejte mezi pečící papír, aby se neušpinila kniha.
  2. Vložte doprostřed. Zavřete. Knihu je nejlepší zatížit dalšími knihami.
  3. Zhruba za pět dní je hotovo. Výsledek bude vypadat hezky zarámovaný.

Využijte kuličky se silikagelem

Pytlíčky s kuličkami silikagelu najdete běžně v krabicích od bot a v různých zásilkách z e-shopů. Volně se prodávají v obchodech s laboratorními potřebami. Silikagel je vysoušedlo, které pohlcuje vlhkost ze svého prostředí.

  1. Kuličky silikagelu vysypejte pod květinu na dno vázy, ve které není voda.
  2. Během pár dní celá růže včetně květu vyschne.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat