Nafukovací vířivka v bytě – jak na to?

Přemýšlíte nad pořízením vířivky do bytu a nemůžete se rozhodnout, jestli chcete tu klasickou, pevnou, nebo nafukovací? Jaké jsou výhody a nevýhody a na co si dát pozor, pokud chcete mít nafukovací vířivou vanu v bytě?

Největší výhoda nafukovací vířivky je celkem nasnadě – je mobilní. Můžete ji tak stěhovat podle potřeby, počasí či ročních období kam chcete. Od jara do podzimu si ji můžete užívat na zahradě nebo třeba terase, a v zimě vám poslouží v domě či bytě, případně ji můžete snadno uklidit do komory.

Výhody nafukovací vířivé vany

  • Snadná manipulace, mobilita.
  • Nenáročná instalace, kterou zvládne každý.
  • Využijete ji jako domácí i venkovní vířivku.
  • Nenáročná na údržbu.
  • Vyhřejete ji až na 40 °C.
  • Vyjde levněji než pevné vířivky.

Nevýhody nafukovací vířivé vany

  • Není tak pevná a odolná jako akrylátová vířivka.
  • Trošku hůře vypadá.
  • Hydromasážní trysky nelze směrovat.

Kam umístit nafukovací vířivku

Už jsme zmínili výše, že díky snadnému přenášení můžete nafukovací vířivou vanu využít jak venku, tak doma. V obou případech je nutné mít dostatečně velkou rovnou plochu. Venkovní vířivka musí stát na hladkém a vyváženém povrchu, proto není vhodný trávník ani písek, kde hrozí vznik nerovností, vhodné je venkovní vířivku zastrešit.

Pokud chcete mít vířivku doma, ujistěte se, že bude stát na podlaze s dostatečnou nosností. Vybírejte modely s odpovídajícím plošným zatížením, které by nemělo přesáhnout 500 kg na m².  Pokud je toto zatížení vyšší, zkonzultujte možnosti s odborníkem.

Umístění vířivky v bytě

Vlastníte-li byt s balkonem, lodžií nebo střešní terasou, můžete nafukovací vířivku umístit právě tam – nemusíte se tolik starat o odvádění vlhkosti. Pokud budete na vířivou vanu pomýšlet třeba při rekonstrukci bytového jádra, lze ji vhodně zakomponovat do koupelny. Toto řešení je o dost nákladnější a pokud zrovna nemáte dostatečné prostředky, nevyhnete se úvěru na bydlení.

Další alternativou může být umístění do haly či jakéhokoliv jiného pokoje. Vana totiž nepotřebuje stálý přívod vody a vystačí si s napájením z běžné 220V zásuvky. Problém ale nastává se zvýšenou vlhkostí, což částečně může pomoci řešit kvalitní odvlhčovač vzduchu.

Rizika vířivky v bytě

Nafukovací vířivá vana v bytě vždy znamená určité riziko, takže je nezbytné, aby její hydro distribuční soustava byla vybavena systémem stavítek. Ta v případě poruchy umožní odpojit konkrétní část vany a zabránit nehodě.

Pokud to dispozice místnosti umožní, je vhodné vybavit podlahu výpustí o propustnosti alespoň 75 litrů za minutu. Myslete také na to, že je třeba zachovat přístup ke všem stranám vany, případně umožnit její odtažení od stěny do vzdálenosti alespoň 70 centimetrů.

Jaký tvar a velikost vybrat

Nafukovací vířivá vana může být buď kulatá, hranatá, nebo oválná. Chcete-li vířivku umístit do rohů či ke stěně, bude ideální hranatá. Kulaté či oválné vířivky vypadají dobře na vyvýšeném místě. Ty oválné pak navíc umožňují si pohodlně natáhnout nohy.
Velikost vířivky se bude odvíjet od prostoru, který máte k dispozici, a také počtu lidí, který ji bude používat. Nejlevnější jsou nafukovací vířivky pro dva, ideální na romantické večery. Pamatujte ale, že i ta nejmenší nafukovací vířivá vana by měla být alespoň 145 cm dlouhá a 85 cm široká, abyste se v ní zbytečně nemačkali.

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat