Jak nabrousit nůž sekačky? Test + video

Chcete ušetřit za odborný servis a nůž sekačky si nabrousit sami doma? Stačí postupovat podle návodu a dodržet všechny náležitosti. V následujícím článku se podíváme, jak na to.

Kdy nabrousit nůž sekačky?

Prvním signálem toho, že je nůž tupý, je špatně posečený trávník. Místo hladce zastřižených stébel si všimnete roztřepených konců. A celkový dojem působí tak nějak otrhaně.

Tupý nuž dokáže způsobit i to, že trávník začne ztrácet na kvalitě. Žloutne a je potřeba ho často zalévat. Pro některé druhy trávníků se tupý nůž stane osudným, dokáže je totiž úplně zdevastovat. Jakmile zpozorujete první signály, je nejvyšší čas zakročit.

Nedokonalé sekání trávníku je hlavním ukazatelem toho, že je nůž tupý. Nakonec nejde jen o trávník samotný, ale i o vaše zařízení. Tupá čepel totiž špatně seká, a aby překonala odpor stébel, musí motor vynaložit enormní snahu. Začne se tedy nadměrně přetěžovat.

broušení nože sekačky

Nejprve nůž demontujte

Prvním krokem k nabroušení nože bude jeho demontáž ze zařízení. U benzínových sekaček vypusťte palivo a odpojte kabel od zapalovací svíčky. Během demontáže ji nenaklánějte na stranu. Olej by mohl proniknout do palivového systému nebo do rozvodu ventilů. Nakloňte ji na zadní stranu směrem ke koši, získáte tak dobrý úhel pro vyjmutí nože.

Elektrickou sekačku je nutné vypojit ze zásuvky. Na rozdíl od benzínové sekačky si u elektrické nemusíte dělat starosti s olejovou náplní, a proto ji klidně nakloňte nebo otočte. Demontáž je díky tomu snazší.

To samé platí u AKU sekaček. I u tohoto druhu se nůž demontuje snadno, jelikož nehrozí únik oleje. Než začnete na nůž sahat, dvakrát se ujistěte, že jste z akumulátorové sekačky vyndali akumulátor. Jinak hrozí zranění.

Pokud jste po demontáži nože zjistili, že je ohnutý, nezkoušejte ho narovnat. Raději objednejte nový. Podomácku narovnaný nůž bude nedokonalý a mohl by poškodit sekačku. To samé platí v případě, že jsou na něm praskliny.

Jak nabrousit nůž sekačky? Jednoduchý test a video

Nůž bruste buď tak, že ho vložíte do svěráku a použijete pilník. Nebo si k ruce vezměte brusku. Dejte si pozor na to, abyste ho brousili v takovém úhlu, v jakém byl nabroušený od výrobce. V opačném případě hrozí, že ho otupíte a zničíte.

Nůž nabruste rovnoměrně. Daný úhel, který jste zvolili, udržujte po celé délce čepele. Pokud budete postupovat správně, nůž bude vyvážený. To si otestujete následovně:

  1. Zavěste nabroušený nůž za upevňovací otvor na šroubovák a otestujte, zda balancuje a je ve vodorovné poloze.
  2. V případě, že jste ho na jedné straně nabrousili málo, daná strana klesne. Druhá bude výš. Strana nože, která klesla, je těžší a potřebuje odebrat více materiálu. Vyřešíte to tak, že ji přibrousíte.
  3. Znovu ověřte, zda je nůž v rovnováze.

Podívejte se na video, jak se brousí nůž do sekačky. K vyvažování sice použili speciální nástroj. Princip ale zůstává stejný jako se šroubovákem.

Nerovnoměrně nabroušený nůž je pro vaši sekačku nebezpečný. Poškozuje motor a další oblasti, například spoje. Vytváří totiž silné vibrace, které se přenáší po celém stroji.

Stejný postup využijete i při broušení nože na zahradní traktor. Opět je důležité nabrousit materiál tak, aby byl nůž vyvážený a nepřevažoval se na jednu ze stran. Jakmile budete hotoví, nůž namontujte zpět a řádně utáhněte.

Že jste nůž nabrousili správně poznáte i tak, že sekačka po spuštění nehází a má klidný chod. V případě, že byste zaregistrovali změny a něco se vám nezdálo, raději vyhledejte odborný servis. Nebo kupte nový nůž.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat