Jak umýt okna? Správně a beze šmouh!

Už je to zase tady – mytí oken. Na jaře se mu nikdo z nás nevyhne. Jak to udělat, tak abyste se natrápili co nejméně a mohli si za chvíli pustit oblíbený seriál? Poradíme, jak správně umýt okna, ať už saponátem, mýdlem nebo octem.

Jaro je tu a s ním i velký jarní úklid. Ten máme spojený nejen s důkladným čištěním celé domácnosti. Běžně při něm prosmejčíme každou poličku, skříňku i kabinet. A zjistíme, že máme spoustu věcí, které vlastně nepotřebujeme.

Jarní úklid proto máme spojený i s vyhazováním věcí a přehodnocováním rodinného inventáře. Okna ale vyhazovat rozhodně nebudeme. Místo toho se naučíme, jak nejlépe umýt okna, tak aby zářila čistotou.

Jak správně umýt okna

Nevíte, jak správně umýt okna? Jestli jste to už párkrát zkoušeli a výsledek vás moc nepotěšil, ničeho se nebojte. Stačí si připravit vhodné přípravky a pomůcky. Uvidíte, že to není nic složitého. Okna se dají mýt hned několika způsoby. Jak?

  • Čistícími prostředky a saponáty z drogerie
  • Octem a vodou
  • Mýdlovou vodou

Jak nejlépe umýt okna za použití čistících prostředků

Na okna můžete použít klasický saponát, například ten, kterým myjete nádobí. Na samotné skleněné tabule potom vezměte obyčejné leštidlo na zrcadla. Špínu z rámů a tabulí smyjte pomocí roztoku se saponátem. A tabule doleštěte přípravkem na leštění a starými novinami.

Jak umýt okna octem

Má vám přijít návštěva a vy nevíte, jak rychle umýt okna? Nemusíte běžet do drogerie pro žádné speciální přípravky. Jednoduše využijte to, co máte doma po ruce. Například ocet! Ocet v domácnosti se dá použít nejen na čištění oken, ale i na celkový úklid koupelny, kuchyně, leštění skla, někdo ho dokonce používá místo aviváže na změkčení prádla a ručníků. Je antibakteriální, levnýekologický.

Smíchejte roztok za použití octa a vody, zhruba 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody). Použijte ocet s menším podílem kyseliny, cca do 7 %. Jestli vám vadí octový odér, nakapejte do směsi esenciální olej. Po úklidu budou okna krásně vonět. Ideálně vyberte silici z citrusů nebo s mentolovou vůní.

Octový roztok nalijte do rozprašovače a nastříkejte ho na okno i rámy. Rámy vydrhněte pomocí houbičky. Pokud je okenní tabule hodně špinavá, taktéž ji očistěte houbičkou. Potom znovu naneste roztok a okenní tabuli vyleštěte starými novinami. Mytí octem je vhodné i v případě, že máte plastová okna.

jak umýt okna beze šmouh

Mýdlová voda ví, jak umýt okna beze šmouh

Na hodně zašpiněná okna doporučujeme použít mýdlovou vodu. Použít můžete klasické mýdlo, pokud máte ekologickou domácnost, sáhněte po mýdle olivovém, jádrovém nebo marseillském. Mýdlová voda nemusí být bůhvíjak hustá. Umyjte s ní rámy i okna. Tabule potom namokřete ještě jednou a zbytky vody setřete pomocí stěrky na okna.

Nezapomeňte zkontrolovat plísně! Jestli jste na ně na rámu narazili, smíchejte kyselinu citronovou, jedlou sodu a ocet. Kašičku naneste na postižená místa a nechte působit. Nebo použijte savo na plísně. Plísně na oknech se tvoří častěji v místnostech, kde jsou květiny a celkově větší vlhkost vzduchu. Zabráníte jim tak, že budete častěji větrat.

Jak umýt střešní okna

Střešní okna mohou být trochu problematická, protože se k nim obtížně dostává. Postupujte stejně jako u klasických oken. Umyjte rámy a potom se vrhněte na tabule. Nejprve vyčistěte venkovní stranu skla. Nakonec tu vnitřní.

Se stěrkou se vám bude manipulovat dost ztěžka. Na skleněné tabule si proto raději vezměte leštidlo na zrcadla nebo roztok ocet-voda a vyleštěte je starými novinami. Bojíte se, že si pokapete podlahu? Natáhněte si pod sebe staré ručníky, prostěradlo nebo hadry.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat