Návod pro začátečníky: Jak složit Rubikovu kostku?

Maďarský vynálezce Ernö Rubik je známým tvůrcem různých hlavolamů a také Rubikovi kostky. Rubikova kostka je jedním z nejpopulárnějších a zároveň i nejoblíbenějších skládaček na celém světě. Rubikova kostka zažila svůj největší boom na přelomu 70. a 80. let 20. století, kdy se tak stala nejpopulárnějším a nejprodávanějším produktem na světě. Nicméně si stále udržuje svou popularitu i v současnosti.

Seznámení s rubikovou kostkou

K úspěšnému složení Rubikovy kostky je nutné seznámení se. Tradiční Rubikova kostka se skládá ze šesti stran, každá strana má jeden základní barevný odstín (bílá, žlutá, oranžová, červená, modrá a zelená). Každá strana je tvořena devíti menšími čtverci, kterými můžete pohybovat nezávisle na sobě. 

Zkoušejte otáčet jednotlivé vrstvy kostky, abyste si zvykli na základní pohyby. Rubikovu kostku a její strany můžete otočit jak ve směru hodinových ručiček, tak proti směru.

Začněte tím, že se pokusíte vyřešit jednu kompletní stranu kostky. To může být trochu náročné, ale s praxí to půjde lépe.

Postupně se seznamte s různými vzory pro řešení Rubikovy kostky. Existují různé algoritmy, které vám pomohou dostat kostku z různých stavů do požadovaného tvaru.

Na internetu najdete mnoho návodů, videí a simulačních her, které vám pomohou zlepšit vaše dovednosti v řešení Rubikovy kostky. Dobrou inspirací pro vás můžete být platforma youtube.com, kde najdete naučná videa, jak kostku poskládat.

Rubikova kostka existuje v různých velikostech, ale základní principy řešení zůstávají podobné. Takže i když začnete s kostkou 3x3x3, získáte základní pochopení, které vám pomůže i při řešení kostek větších i těch menších.

Algoritmy – Označení tahů

Pokud se budete chtít návod naučit podle některé z postupů, co jsou na internetu, doporučujeme vám naučit se terminologii zkratek neboli označení tahů. 

Algoritmus je určitá sada tahů pro konkrétní postup v návodu.

Složit Rubikovu kostku nebude tak složité, jak se zdá. Ještě předtím, než začneme s návodem, je možné se naučit přesné postupy neboli pohyby, které budete potřebovat znát při skládání tohoto hlavolamu. Značení tahů je odvozeno od anglických názvů. 

Danou stranu otáčíme vždy po směru hodinových ručiček při kolmém pohledu na konkrétní stranu. 

UUPOtočení horní strany po směru hodinových ručiček o 90 °
DDOWNOtočení spodní strany po směru hodinových ručiček
RRIGHTOtočení pravé strany po směru hodinových ručiček
LLEFTOtočení levé strany po směru hodinových ručiček
FFRONTOtočení přední strany po směru hodinových ručiček
BBACKOtočení zadní strany po směru hodinových ručiček

Tzv. dvojité otočení značíme číslem 2. 

Pro otáčení proti směru hodinových ručiček použijte tytéž zkratky, ale zakončené apostrofem (např. U‘, R‘, L‘, atd.).

Jak složit Rubikovu kostku

  1. Existuje nepřeberné množství postupů, jak složit kostku.
  2. Ve většině případů se začíná skládat tzv. bílý kříž. Bílý kříž však musíme složit tak, aby s ním barevně souhlasili i barvy po stranách, to znamená, aby všechny 4 hrany byly barevně spojené s dalšími barevnými středy. Na kostce si najděte stěnu v jejímž středu se bude nacházet bílý čtverec. Na této straně poskládejte bílý kříž. Poskládat bílý kříž by mělo jít bez pomoci algoritmů.
  3. Další kroky budou směřovat k dokončení první vrstvy. To znamená, že musíme docílit toho, aby vznikla celá bílá plocha.
  4. Jakmile máte hotovou jednu stranu, přesuňte se k druhé straně. Zde budete chtít složit okraje tak, aby odpovídaly barvám sousedních stran. To zahrnuje vytvoření tří řádků stejné barvy kolem jedné strany a dvou řádků kolem dvou sousedních stran.
  5. Teď přichází čas na řešení poslední vrstvy vytvořením žlutého kříže na horní straně kostky. Nevadí, pokud boční barvy neodpovídají bočním středům, protože v dalších krocích je dostaneme na svá konečná místa.
  6. Po vytvoření žlutého kříže na vrcholu kostky je třeba umístit žluté okrajové dílky na jejich konečná místa, tak aby odpovídaly barvám postranních středových dílků. 
  7. Následuje dokončení kostky. Všechny kostičky jsou nyní na svých správných pozicích, takže zbývá jen správně otočit žluté rohy, což se ukázalo jako nejvíce zapeklitý úkol.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat