Jak snadno vyrobit bílý jogurt z domácí pekárny?

Trendem dnešní doby je vlastnoruční výroba čehokoliv. Pokud máte v kuchyni multifunkční domácí pekárnu, můžete v ní připravit ledasco. Dnes si ukážeme, jak snadno připravit v domácí pekárně bílý jogurt. 

Co všechno domácí pekárna umí?

Domácí pekárna je multifunkční spotřebič, který se hodí na výrobu spousty pochutin. Při výběru se zaměřte na velikost objemu nádoby nebo také na to, kolik a jakými programy pekárna disponuje. Připravíte v ní kompletně celý domácí chleba, čerstvé křupavé rohlíky nebo slavnostní mazanec na vánoční svátky. Pekárna podle přednastavitelných programů umí také připravit různé druhy těst na sladké nebo slané pečivo, jako je těsto na vánočku, pizzu, koláče nebo koblihy. Tato šikovná mašinka je vhodná také na výrobu domácí marmelády nebo právě přípravu lahodných jogurtů. 

Jogurt obsahuje jogurtové kultury Lactobacillus, Streptococcus a také Bifidobacterium, které jsou prospěšné pro naše zdraví. A proto se doporučuje jeden bílý jogurt denně!

Výroba jogurtu pomocí programu jogurt

Pokud má vaše pekárna program s názvem jogurt, tak příprava a výroba je velmi jednoduchá. 

Ingredience:

  • 1 litr čerstvého plnotučného pasterovaného mléka
  • 5 lžic nebo 1 kelímek bílého jogurtu 

Nejlépe, když tyto dvě suroviny budou mít podobné množství % tuku.

Postup:

  1. Z domácí pekárny odstraňte hnětací háky, které jsou určené pro hnětení těsta.
  2. Mléko nalijte do nádoby do pekárny a přidejte jogurt. Důkladně promíchejte, aby se hrudky rozpustili v mléce.
  3. Vyberte si program s názvem jogurt a zapněte pekárnu.
  4. Dobu programu nastavte na 8 až 12 hodin. Délku programu nastavte podle toho, jak chcete, aby váš jogurt vypadal. Obecně platí, že čím více hodin, tím hustší konzistenci bude jogurt mít.
  5. Po uplynutí doby byste měli mít jogurt hotový.
  6. Hotový jogurt nalijte do připravených skleniček s víčkem. 
  7. Vychladlý jogurt uskladněte do ledničky a do týdne jej spotřebujte.

Pokud máte rádi sladší jogurt, můžete přidat společně s jogurtem pár lžic salka. 

Výroba jogurtu pomocí programu kvašení

Pokud vaše pekárna nedisponuje programem jogurt, můžete vyzkoušet tento postup, který by vám měl také zajistit výrobu domácího jogurtu. 

Ingredience:

  • 1 litr čerstvého plnotučného pasterovaného mléka
  • 5 lžic nebo 1 kelímek bílého jogurtu 
  • kuchyňský teploměr

Nejlépe, když tyto dvě suroviny budou mít podobné množství % tuku.

Postup:

  1. Celé mléko nalijte do hrnce a zahřejte jej na plotně cca na 70 °C. Zkontrolujte teplotu pomocí kuchyňského teploměru. Poté okamžitě odstavte z plotýnky. Tímto procesem provedete tzv. pasterizaci mléka. 
  2. Mléko nechte zchladnout na potřebnou teplotu 50 °C.
  3. V domácí pekárně vyjměte hnětací háky, které jsou určené na hnětení těsta.
  4. Poté mléko přelijte do nádoby domácí pekárny a přidejte jogurt. Důkladně promíchejte, aby se odstranily případné hrudky.
  5. Pekárnu nastavte na program s názvem Kvašení, které má obvyklou teplotu okolo 45 °C. Program zapněte a nastavte alespoň na 8-12 hodin. Délku programu nastavte podle toho, jak chcete, aby váš jogurt vypadal. Obecně platí, že čím více hodin, tím více hustý jogurt budete mít.
  6. Hotový jogurt nalijte do připravených skleniček s víčkem. Nechte vychladnout a poté uložte do lednice a spotřebujte cca do 5-7 dní.

Proč zrovna domácí jogurt?

Bílý jogurt je rozšířenou a velmi oblíbenou pochoutkou všude po světě. Jeho výroba prostřednictvím domácí pekárny nebo jogurtovače je velmi levná a především zdravá, protože znáte celé složení a původ ingrediencí. Domácí jogurt neobsahuje žádné chemické přísady. Dalším benefitem je, že šetříte životní prostředí, protože neprodukujete žádný odpad. 

Domácí bílý jogurt obsahuje cenné živé kultury, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Velmi příznivě působí při zažívacích potížích (zácpa, průjem a podobně). Dále obsahuje potřebný vitamín D nebo vápník. 

Další výhodou je jeho čerstvost, protože čím dříve jogurt zkonzumujete, tím více prospěšných látek do sebe dostanete. 

Domácí jogurt můžete kombinovat s různými druhy potravin. Ideálně lze kombinovat s müsli, čokoládou, marmeládou, medem, různými druhy semínek nebo ořechů, vločkami nebo ovocem.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat