Co je to výkon? A jak souvisí se spotřebou?

Když nakupujeme elektroniku nebo spotřebiče, výkon je jedna z věcí, která nás zajímá. Víte, co přesně je výkon spotřebičů a jak ovlivňuje vaše účty za elektřinu? Zjistěte, jak se odlišuje od příkonu a jak vznikají energetické ztráty.

Co je výkon

Popišme si, co označujeme jako výkon. Jedná se o fyzikální veličinu, kterou zobrazíme jediným číselným údajem. Používáme ji k vyjádření množství práce vykonané za jednotku času.

  • Výkon rozlišujeme na průměrný, který se vztahuje na určitý interval času, a okamžitý. Okamžitý výkon se vztahuje k určitému okamžiku času.
  • V souvislosti s výkonem využíváme i příkon. Tím označujeme celkové množství energie spotřebované za jednotku času.

Výkon v naší domácnosti

V domácnosti nás zajímá především výkon našich spotřebičů. Ať už se jedná o lednici, žehličku, mrazák, žárovku, mikrovlnku či vysavač. Výkonem u spotřebičů označujeme tu část, která se z příkonu (tedy celkové sumy odebrané elektřiny) přemění na požadovaný druh energie, tedy účelu spotřebiče.

Část, která se při činnosti zařízení ztrácí bez užitku, nazýváme energetickou ztrátou. Ke ztrátě dochází vždy, protože spotřebič potřebuje energii nejen na svůj primární účel, ale také pro svůj provoz.

Důvod, proč EU v roce 2009 zakázala klasické wolframové žárovky s příkonem větším než 100 W, a v roce 2012 zakázala jejích výrobu úplně, byl ten, že pouhých 6 % příkonu bylo užito k svícení. 94 % energie žárovka spotřebovala na své zahřátí.

Výkon a úspora energie

U spotřebičů chceme, aby dlouho sloužily a my nemuseli každý rok utrácet peníze, například za novou pračku či myčku. Spolu s tím by nás ale mělo také zajímat, kolik energie si spotřebič bere ze sítě, a kolik z této energie skutečně použije k užitnému účelu. V obchodech sledujte energetické štítky. Ty vám pomohou šetřit elektřinu.

Nejjednodušší pro nás jako běžné zákazníky je, orientovat se podle energetické třídy, kterou štítek udává. Kategorie A+++ označuje nejúspornější spotřebič, písmenem G se značí výrobky nejméně úsporné.

Cenové rozdíly v jednotlivých třídách nejsou nijak závratné. S energetickou třídou na štítku vždy najdete průměrný počet kWh, které pračka, myčka či lednice za rok spotřebuje, a emise hluku vyjádřené v decibelech.

výkon spotřebičů

Výkon a vysavače

To hlavní, co nás bude zajímat u vysavače, je jeho sací síla. Při koupi vysavače jste mohli ještě před pár lety narazit na parametry jako 2 200 W, 1 800 W nebo 1 600 W. Jedná se ovšem o výši příkonu. A jak už víme, vyšší příkon neznamená vyšší výkon, ani lepší užitnost.

EU v roce 2014 rozhodla o zákazu další výroby vysavačů s příkonem nad 1 600 W, a o tři roky později tuto hodnotu snížila na 900 W. Na průmyslové, robotické, tyčové nebo venkovní vysavače se ale omezení dosud nevztahuje.

Zákazníci tedy byli uvedeni v omyl, a v domnění, že jejich vysavač s vyšším příkonem jim doma krásně vysává, vysával jim lux ve skutečnosti peníze z peneženky. Pokud jdeme pořídit nový vysavač, ptáme se vždy na jeho sací výkon. Více v článku příkon vs výkon vysavače.

Výkon, příkon a další spotřebiče

Výrobci výkon ne vždy uvádějí. Směrodatný je pro zákazníka příkon, tedy celková spotřeba energie.

U lednice nás tedy bude zajímat příkon. Chladničky energetických tříd A+, A++ a A+++ dosáhnou na nejnižší příkon 75 W. U starších lednic nám tato hodnota stoupne až na 120 W.

U praček nejúspornějších tříd se setkáme s příkonem kolem 95 kWh za rok. Jen o jeden stupeň níž, v kategorii A, najdeme pračky se spotřebou 160 kWh, při stejné intenzitě praní. Tento zdánlivě malý rozdíl činí několik stokorun za rok.

U rychlovarných konvic se příkon pohybuje kolem 2000 W za hodinu, což se může zdát jako vysoké číslo, konvice k uvaření vody ale celou hodinu nepotřebuje.

Umývat nádobí v myčce je šetrnější, než umývat nádobí v ruce. Šetří to nejen vodu, ale i náš čas. Hodnota spotřeby vody a elektřiny u myček za posledních dvacet let klesla na polovinu původních hodnot. I tak ale doporučujeme vybírat myčku v nejvyšších třídách A+++ či A++.

U televizí se příkon pohybuje mezi 70 a 300 W za hodinu. Záleží na typu televize a uhlopříčce. Starší CRT obrazovky spotřebují sice nejméně energie, což je ale dáno tím, že mají menší uhlopříčku. U LED televizí se dostaneme na stejnou spotřebu při uhlopříčce 90 – 100 cm, jako u starší televize CRT s obrazovkou kolem 50 cm. Nejhůře jsou na tom plazmové obrazovky. Příkon u uhlopříčky 100 cm se může vyšplhat až na 400 kWh. Rozdíl mezi provozem LED televize a plazmy se za rok pohybuje v tisícikorunách.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat