Menstruační kalhotky: Revoluce v ochraně při menstruaci

V současné době již slovo menstruace není považováno ani za sprosté slovo ani za žádné extrémní tabu. Menstruační kalhotky jsou žhavou revoluční novinkou a nejnovější možnou ekologickou alternativou. Plnohodnotně chrání ženy při menstruaci a tím pádem nahradí menstruační hygienické pomůcky jako jsou intimní vložky, tampony nebo menstruační kalíšek. Pojďme se společně podívat na to, o čem je konkrétně řeč.

Co jsou to menstruační kalhotky?

Menstruační kalhotky jsou na trhu poměrně krátce. Jsou moderní a inovativní alternativou ke klasickým menstruačním pomůckám. Díky jejich vysoké savosti je možné je nosit pohodlně během celé menstruace. Menstruační kalhotky mají vysoký komfort při nošení, jsou absolutně zdravotně nezávadné, vysoce savé a ekologicky nenáročné.

Výměna menstruačních kalhotek za nové během dne by měla proběhnout po 6-10 hodinách, ovšem záleží na intenzitě menstruace. Kalhotky je nutné poté vyprat a nechat volně uschnout. Menstruační kalhotky vám obvykle vydrží 1-2 roky neboli minimálně 50 cyklů praní. Výdrž je vždy závislá na materiálu, ze kterého jsou kalhotky vyrobeny a také jak o ně správně pečujete. Správnou údržbou je možné životnost a jejich funkčnost prodloužit.

Jestliže menstruační kalhotky jsou pro vás novinkou, vyzkoušejte a otestujte je v domácím prostředí. A uvidíte, jak skvěle fungují!

Pro koho jsou menstruační kalhotky vhodné?

Menstruační kalhotky jsou vhodné pro všechny ženy a dívky během jejich menstruačního období. Díky vysokému komfortu při nošení jsou vhodné pro celodenní nošení, při spánku v noci nebo při náročných sportovních aktivitách, zkrátka kdykoliv během dne nebo noci. Kalhotky se také hodí i při problémech s inkontinencí, tzv. únikem moči nebo pokud mají ženy potíže s početnými výtoky. Kalhotky je možné používat při slabé, střední či silné menstruaci. Během slabé a střední menstruace jsou plnohodnotnou hygienickou pomůckou, která by měla zajistit plnohodnotný komfort a funkčnost. Při silné menstruaci se kalhotky hodí jako pojistka v kombinaci s další hygienickou pomůckou, jako je menstruační kalíšek, intimní vložka nebo například běžný tampon.

Znáte menstruační plavky? Vypadají úplně stejně jako klasické plavky jen mají v krokové části neviditelnou třívrstvou vložku. Zajistí pohodlné koupání a plavání během slabé a střední menstruace. Tudíž není potřeba abyste při plavání musela mít tampon nebo kalíšek.

Speciální vrstvy 

Menstruační kalhotky vypadají na první pohled jako obyčejné dámské kalhotky, ale jen s tím rozdílem, že mají v sobě zabudované nepropustné savé jádro neboli savou vložku. Nepropustná vrstva se skládá z různých vrstev a také jejího počtu. Tyto parametry se liší samotným výrobcem. Některé nepropustné vrstvy jsou například ze speciálního igelitu a jiné disponují nepropustnou membránou. 

  1. Absorpční, tj. savá vrstva odvádí tekutinu.
  2. Antibakteriální vrstva zabraňuje vytvoření zápachu a množení nebezpečných bakterií.
  3. Nepropustná vrstva zabraňuje možnému protečení tekutinou.

Nejčastěji jsou kalhotky vyrobeny z těchto materiálů: organické bavlny, polyamidu, elastanu, bambusu, nylonu. Savé jádro bývá obvykle vyrobeno z nanovláken, bambusu či merina

Jak správně vybrat menstruační kalhotky?

Při výběru menstruačních kalhotek je nutné se orientovat několika parametry. Především zvolit správnou konfekční velikost, jak silnou menstruaci během období žena má a, kterou denní dobou nošení menstruační kalhotky bude žena nosit. V neposlední řadě se zaměřte také na střihy, které vy osobně rádi nosíte. Na trhu existuje nepřeberné množství různých druhů materiálů, střihů a barevných kombinací.
Možná se ptáte, kolik menstruačních kalhotek je vhodné si pořídit. Optimální počet je především závislí na síle vaší menstruace a také na tom, jak rychle vyprané kalhotky uschnou. Na začátku si kupte kusů méně a poté dokupujte, co konkrétně budete vy preferovat. Obecně výrobci uvádí optimální počet asi 5-8 kusů. Avšak je vhodné volit kombinaci různých střihů a materiálů. Různé druhy střihů jsou vhodné na různá období přes vaši menstruaci. Minimálně 4 kalhotky jsou vhodné na denní nošení a alespoň 3-4 na noc.

Správná konfekční velikost

Aby kalhotky správně padly vybírejte podle svých konfekčních velikostí (obvykle od XS po XXL). Při výběru dbejte na pohodlné střihy a materiály.

Doba nošení

Kalhotky vybírejte také podle toho, kdy je budete nosit, to znamená přes den a nebo i v noci při spánku. Kalhotky denního nošení musí poskytnout ochranu během celého dne, pracovní doby v práci či ve škole nebo při provozování náročných sportovních aktivit. Kalhotky pro noční nošení mají obvykle odlišné střihy, protože jsou uzpůsobené na spánek. Jejich savá část je v krokové části prodloužena a dosahuje až k pasu a je zajištěno rovnoměrné rozprostření tekutiny během spánku a během jakékoliv polohy při spánku.

Síla menstruace

Další důležitým parametrem při výběru je síla neboli typ menstruace. Obvykle jsou menstruační kalhotky vyrobeny pro určitou sílu. Tyto kalhotky je vhodné mezi sebou kombinovat pro celé období menstruace.

Slabá a střední menstruace

Jestliže má žena slabou nebo střední menstruaci může vybírat mezi jakýmikoliv kalhotkami. Při této síle by kalhotky měli být plnohodnotnou náhradou za hygienické pomůcky (vložky, tampony a podobně). Pro tuto sílu jsou vhodné také jakékoliv střihy. Jen s výjimkou střední menstruace, zde se doporučují materiály, které jsou hrubší, protože ještě více sají tekutinu. Při slabé a střední menstruaci je používání kalhotek bezpečné a spolehlivé. Výrobci všeobecně doporučují, že kalhotky při slabé a střední menstruaci je možné nosit v průměru po dobu 6-12 hodin. 

Silná menstruace 

Menstruační kalhotky je možné používat i při silné menstruaci. Avšak se obvykle doporučuje používat při těchto náročných dnech menstruační kalhotky v kombinaci s další hygienickou pomůckou. Je zcela na vás, co si vyberete, zdali menstruační kalíšek, intimní vložku nebo cokoliv jiného. Menstruační kalhotky vybírejte vždy s vyšší absorpční schopností, aby byla zajištěna spolehlivá ochrana přes den i noc.

Výhody a nevýhody menstruačních kalhotek

Menstruační kalhotky jsou takovým zázrakem dnešní doby. Představíme si jak výhody, tak i možné nevýhody.

  • Vysoký komfort při nošení (nahrazují běžné spodní prádlo)
  • Svoboda při nošení a prodyšnost
  • Ekologická nenáročnost (nevzniká žádný odpad oproti běžným pomůckám)
  • Nehrozí riziko zápachu, zapaření či bolestivé menstruace
  • Nehrozí žádné zdravotní problémy, jelikož mají kalhotky speciální antibakteriální úpravu
  • Vynikající savost, malá tloušťka absorpční vrstvy kalhotek (rozdíl při nošení klasických a menstruačních kalhotek není k rozeznání)
  • Nošení je diskrétní (výměna je cca za 6-12 hodin při malé a středně velké menstruaci)
  • Dostatečně velký výběr různých velikostí, materiálů a střihů
  • Vyšší pořizovací cena (oproti běžným menstruačním pomůckám)
  • Nutnost pravidelného praní a celkové důkladnější péče

Jak se správně starat o menstruační kalhotky?

Teď si společně představíme, jak se správně o tyto kalhotky starat. Protože jen správná péče při praní a sušení může tyto kalhotky zachovat v dobrém a funkčním stavu.

Všechny kalhotky ještě před prvním použitím je nutné vyprat. Nejprve je propláchněte ve studené vodě a poté je dejte do pračky. Ať už z hlediska hygienického, tak i díky nutné aktivaci savé neboli absorpční vrstvy, která je ukrytá právě v kalhotkách.

Po každém použití kalhotky nejdříve propláchněte studenou vodou a poté je vyperte buď v ruce nebo v pračce. Používejte šetrné tekuté prací prášky. Sypké prací prášky nejsou vhodné. Zapomeňte při praní na aviváž. Aviváž by totiž mohla narušit absorpční vrstvu kalhotek. Maximální vhodná teplota při praní je obvykle 30-40 °C. Někteří výrobci také uvádí 60 °C, ale vždy je to závislé na materiálu a zpracování. Nižší teploty při praní by neměly vzbuzovat obavy, protože i takto nízká teplota vody si poradí s bakteriemi a nečistotami. Kalhotky je možné přidat do pračky k normálnímu prádlu. Ruční praní menstruačních kalhotek je možné, ale v krokové části se vyhněte přílišnému drsnému drhnutí, kroucení a ždímání. Mohla by být nenávratně narušena absorpční vrstva. Spíše z kalhotek vodu jen opatrně vymačkejte. 

Menstruační kalhotky není vhodné zbytečně namáčet a skladovat “mokré nebo vlhké”. Není to pro jejich funkčnost a strukturu vhodné. Pokud je propláchnete ve studené vodě, dejte je co nejdříve vyprat.

Pokud vlastníte menstruační kalhotky s krajkou a dalšími aplikacemi či merino vrstvou je vhodné je při praní v pračce vložit do ochranných sáčků, aby jejich vzhled byl co možná nejdéle neporušen.
Menstruační kalhotky je vhodné sušit na sušáku, tj. pověste je a nechte je volně uschnout. V žádné případě je nesušte v sušičce, na přímém slunci nebo na rozpáleném radiátoru. Můžete tím poškodit jejich funkčnost. Nepoužívejte žádné bělící a dezinfekční prostředky a zapomeňte na žehlení žehličkou.

Každá značka menstruačních kalhotek může být vyrobena z jiného materiálu, proto i tak se držte těchto všeobecných rad a také rad na etiketě výrobce.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat