Co je to menstruační kalíšek a jak se používá?

Téma, které si dneska probereme už není v dnešní době takové velké tabu, jako tomu bývalo v minulosti. Na trh se úspěšně dere moderní a atraktivní dámská hygienická pomůcka menstruační kalíšek. Možná nevíte, o co konkrétně jde a jak funguje. V tomto článku vám jej podrobně představíme včetně toho, jakou správnou velikost vybrat, jak jej používat a jak se o něj starat, aby vám dlouho vydržel. 

Menstruační kalíšek – malý, ale šikovný!

Menstruační kalíšek je moderní dámská hygienická pomůcka, kterou používají ženy během své periody. Menstruační kalíšek se vyrábí většinou z lékařského latexu nebo termoplastu. Díky těmto materiálům se tolik nemnoží bakterie a při jejich častém používání není cítit nepříjemný zápach. Menstruační kalíšek je šetrný k životnímu prostředí a ve srovnání s ostatními jednorázovými dámskými potřebami není vytvořen žádný další odpad. Další bezesporu velkou výhodou je i fakt, že šetříte svoji peněženku, protože počáteční pořizovací cena se pohybuje okolo 300-700 Kč. Životnost kalíšku se uvádí od 5 až do 15 let, vždy s přihlédnutím toho, jak se k němu chováte a jakou péči mu poskytnete. Velikost kalíšku je závislá na samotném výrobci. Obecně má obsah okolo 24-76 ml a je jej potřeba vylévat cca po 4 až 12 hodinách. To se vždy odvíjí od toho, jak silnou menstruaci máte.

Menstruační kalíšek je diskrétní a velmi praktická pomůcka při menstruaci. Doporučuje se ženám, které mají citlivou pokožku, trápí je infekce, mykózy, záněty či bolestivá menstruace.

Menstruační kalíšek může používat každá žena. Obzvláště ženy, které jsou citlivější a náchylnější k různým infekcím, zánětům a podobným problémům si kalíšek velmi chválí, protože kalíšek minimalizuje vznik těchto nepříjemných problémů. Ženy s bolestivou menstruací mohou pocítit i zmírnění bolesti. Menstruační kalíšek lze používat kdykoliv, kdekoliv a při jakékoliv aktivitě. Je možné s ním fungovat bez problémů při plavání, chůzi, běhu nebo při různě náročných sportech. To znamená, že vás nijak neomezuje.

Menstruační kalíšek není vhodný pro ženy v šestinedělí. Po porodu probíhá hojení. Místo něj je vhodnější použít jednorázové hygienické vložky.

Jak vybrat kalíšek a jeho správnou velikost?

Při samotném výběru menstruačního kalíšku byste měla vzít v potaz některá důležitá kritéria, která jsou rozhodující při samotném výběru.

  • Věk je prvním rozhodujícím kritériem. Obecně platí, že s přibývajícím věkem ženy ochabuje pánevní dno, a proto je třeba například zvolit větší kalíšek.
  • Postava je dalším důležitým parametrem. Obecně ženy, které mají silnější postavu potřebují větší kalíšek, a naopak ženy s drobnější či štíhlou postavou by měly raději volit menší velikost. 
  • Porod je jedním z dalších kritérií. Záleží, kolik porodů má žena za sebou, před jak dlouhou dobou rodila, zdali císařem nebo přirozeně. 
  • Sportovně aktivní žena posiluje pánevní svalstvo, a tudíž bude zřejmě potřebovat menší velikost kalíšku než žena, která své pánevní svalstvo neposiluje.

Obecně se menstruační kalíšky vyrábějí v několika velikostech, vždy je to závislé na samotném výrobci. Některý výrobce označuje své produkty pomocí čísel jiný podle slovního názvu. 

Pro lepší zorientování si důkladně probereme 2 hlavní velikosti:

  • Menší menstruační kalíšky jsou vyráběny o průměru okolo 35-43 mm s objemem okolo 9-24 ml. Menší kalíšky se obecně doporučují mladším ženám a dívkám pod 28 let s drobnou postavou, a které nerodily přirozenou cestou. O své pánevní dno pečují a posilují jej, pravidelně sportují (jóga, jízda na koni apod.). Je vhodný také pro ženy, které mají níže položený děložní čípek, které nemají častý sexuální styk a mají slabší až normální periodu.
  • Větší menstruační kalíšky jsou vyráběny o průměru 44-51 mm a objemu 25-76 ml. Tuto velikost by měly volit starší ženy, které rodily přirozenou cestou a mají silnější postavu. Ženy, které mají častější sexuální styk a mají také sedavé zaměstnání. Je také vhodný pro ženy, které nemají tolik zpevněné pánevní dno a nebo mají silnou periodu. 

Při správně zvolené velikosti menstruačního kalíšku se budete cítit pohodlně, bezpečně a téměř o něm nebudete vědět. 

Jak zavést a vyjmout menstruační kalíšek?

Zavést a vyjmout správně menstruační kalíšek vyžaduje určitý cvik a grif. Pokud se vám zavádění nepovede napoprvé ani na podruhé, buďte v klidu, není nic ztraceno. Jde jen o to, najít si svůj vlastní způsob. Pokud si zaváděním nejste jistá, sem tam se stane nehoda, kalíšek protéká, doporučujeme na začátku nosit intimní vložku. 

Menstruační kalíšek není vhodné zavádět mimo vaši periodu, jelikož by se vaše sliznice mohla podráždit, protože není dostatečně prokrvená. Pokud přece jen chcete vyzkoušet kalíšek poprvé bez menstruace, před zavedením kalíšek navlhčete například lubrikačním gelem. Nejvhodnější zavádění je v podřepu nebo vsedě například na záchodě nebo ve sprše.

Teď si představíme detailní postup, jak se menstruační kalíšek zavádí.

  1. Umyjte si ruce.
  2. Menstruační kalíšek vezměte a zmáčkněte jej mezi ukazováčkem a palcem. Přeložte ho napůl a potom ještě jednou, vznikne vám tvar písmene C. Existují i další možné způsoby. Je jen na vás, který způsob zvolíte. Zkuste se inspirovat například videonávody na internetu. 
  3. Poté kalíšek zaveďte dostatečně hluboko stejným způsobem jako klasický tampón, a puste jej. Tím by se měl kalíšek otevřít a přilnout na stěny sliznice. Zdali jste kalíšek zavedla správně, zjistíte tak, že jej chytíte za špičku nebo dno kalíšku a zkusíte jej lehce povytáhnout. 
  4. Pokud se nehne, vznikl podtlak a je zaveden správně. 

Pokud se vám stane, že menstruační kalíšek proteče nebo protéká častěji, pátrejte po důvodech. Důvodů může být několik:

  • Špatně zvolená velikost kalíšku může být důvod, že začne protékat. Buď je příliš malý nebo naopak velký. Podtlak se nevytvoří a nesedí přesně. V tomto případě je vhodné koupit nový kalíšek se správně zvolenou velikostí. 
  • Menstruační kalíšek je zaveden hodně hluboko. Kalíšek se pokuste znovu zavést, nezavádějte jej hodně hluboko. Pokud stopka kalíšku vyčuhuje, ustřihněte ji a podle toho se dá orientovat, jak hluboko je zaveden.
  • Menstruační kalíšek je špatně zaveden. Buďte trpělivá, chce to čas a speciální cvik. V těchto případech si berte pro jistotu intimní vložku. 

Správné vyjmutí menstruačního kalíšku

  1. Kalíšek vyjmete pomocí špičky, která slouží pro snazší manipulaci. 
  2. Pokud špička není k dispozici, uchopte kalíšek za jeho dno a lehce ho zmáčkněte. Tímto se vytvořený podtlak uvolní a je možné kalíšek pohodlně vyjmout. Obsah vylijte a kalíšek důkladně opláchněte teplou vodou.

Jak čistit a vyvařit menstruační kalíšek?

Menstruační kalíšek potřebuje důkladnou péči tak jako ostatní věci, které chcete, aby fungovaly dlouho a správně. Je nutné se o něj pravidelně starat, čistit jej a sterilizovat. Jedině tak je pomůcka čistá, bez závad a zdravotně nezávadná pro vaše tělo.

Věnujte pozornost běžnému čištění menstruačního kalíšku. Čištění, tj. důkladné opláchnutí teplou vodou provádějte při každé výměně kalíšku. Je možné použít i mýdlo bez parfemace nebo speciální mycí prostředek určený pro kalíšky. Pokud vodu nemáte k dispozici, postačí i v nutnosti vlhčené ubrousky. Nezapomeňte také na čištění otvoru kalíšku. Čištění otvoru je možné teplou vodou nebo starým zubním kartáčkem. Místo zubního kartáčku je možné použít tupá strana párátka či špejle. Dejte pozor na ostré předměty, aby nepoškodili kalíšek. 

Pokud vás trápí zašlý kalíšek bezpečně, a především důkladně jej lze vyčistit 3 % peroxidem vodíku. Není pro lidské tělo nebezpečný. Celý kalíšek zalijte roztokem peroxidu, musí být kompletně ponořený a nechte jej v klidu několik hodin. Po vytažení je nutné kalíšek opět opláchnout a vysterilizovat. Místo peroxidu vodíku je možné při čištění použít také perkarbonát sodný. Pokud chcete vyzkoušet další prostředky k čištění můžete vyzkoušet ty na přírodní bázi: jedlou sodu, bílý ocet, kombinace jedlé sody a bílého octu, jablečný ocet nebo jej vyvařit ve vodě s octem.   

Sterilizací se odstraní nežádoucí a nebezpečné bakterie. Nově koupený kalíšek je nutné před prvním použitím vysterilizovat. Dále sterilizujeme před každým a po každém ukončeném cyklu. Pokud je žena citlivější a náchylnější k různým infekcím, zánětům a podobným problémům je možné kalíšek sterilizovat i během cyklu

Menstruační kalíšek je možné sterilizovat několika způsoby: 

  • Nejčastější způsob je klasické vyvařování ve speciálním hrnci, který máte na tyto účely vyhraněný. 
  • V mikrovlnné troubě v kelímku, který je na tyto účely určen nebo pomocí sterilizačního vajíčka či sterilizačního sáčku. 
  • Pomocí sterilizačních tablet. To je možné, pokud nemůžete použít žádný jiný způsob sterilizace. Sterilizační tablety používejte na cestách, na dovolené a podobně. 
  • Elektrické parní sterilizátory je možné také využít. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena přístroje. 

Srovnání menstruačního kalíšku a dalších pomůcek

Zde najdete porovnání menstruačního kalíšku s dalšími pomůckami, které jsou vhodné pro dámskou periodu. Na trhu existuje mnoho zajímavých alternativ, které je možné používat při dámské periodě.

Menstruační kalíšek 

Menstruační kalíšek lze používat 5-15 let. Tato doba je závislá na to, jak se o kalíšek budete dobře starat. Výhodou je zdravotní nezávadnost, šetrnost k životnímu prostředí a také pohodlí. Nevýhodou je možná horší a náročnější manipulace v terénu.

Jednorázové běžné vložky a tampóny 

Jsou to tradiční a nejvíce využívané pomůcky. Výhodou je nízká pořizovací cena. Nevýhodou jsou možná zdravotní rizika, protože obsahují různé chemické látky (bělení, chlor či pesticidy) a tyto pomůcky jsou velká zátěž pro životní prostředí.

Jednorázové ekologické vložky a tampóny

Tyto ekologické pomůcky jsou na trhu už několik let. Výhodou je zdravotní nezávadnost (bez bělení, chloru nebo dalších nebezpečných látek). Tento typ je šetrný k životnímu prostředí. Nevýhodou je obvykle vyšší nebo vysoká pořizovací cena.

Látkové vložky

Látkové vložky mají životnost asi 3-5 let v závislosti na tom, jak se o ně staráte. Výhodou je zdravotní nezávadnost materiálu, prodyšnost a také jsou šetrné k životnímu prostředí. Nevýhodou je vyšší počáteční pořizovací náklady a také nutnost praní. 

Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky jsou na trhu poměrně krátce. Doba použitelnosti je okolo 1-2 let, vydrží až 50 cyklů praní. Výhodou je jejich zdravotní nezávadnost a šetří životní prostředí. Představují vysoký komfort nošení a také prodyšnost. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a také nutnost praní.

Volná menstruace 

Pojem volná menstruace je pro ženy, které se naladí na své vlastní tělo a menstruují bez jakýchkoliv pomůcek. Díky tomu není žádná zátěž životního prostředí a pro vás nepředstavuje žádná zdravotní rizika. Nevýhodou je možné riziko nechtěného protečení.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat