Jak se účinně zbavit potravinových molů?

Pořád se dokola vracejí? Máte pocit, že nikdy nekončící boj s potravinovými moly nemůžete vyhrát? Určitě můžete, chce to jen pořádnou dávku trpělivosti a důslednosti. Pokud se vyskytnou systematicky a velmi neústupně vyzkoušejte přírodní babské rady nebo chemické přípravky, které jsou určené přímo proti nim. Poté až se jich zbavíte, doporučujeme dodržovat několik osvědčených pravidel, díky kterým nebudou mít potravinový moly u vás v domácnosti žádnou šanci.

Co je potravinový mol

Ephestia kuehniella, tedy motýl zavíječ moučný, takto se jmenuje malinkatý škůdce, který vás dokáže potrápit ve vaší domácnosti, v mlýnech nebo ve velkých potravinových skladech. Tento škůdce se vyskytuje všude po celém světě. 

Dospělí motýl má béžovo-hnědá křídla a rozpětí křídel okolo 2 cm. Mol klade vajíčka na povrch potravin, ze kterých se poté líhnou bílé larvy o velikosti cca 1 cm. Moly obvykle létají v noci a přes den nejsou téměř k vidění. V závislosti na teplotě má potravinový mol 2-5 generací za rok. Velmi rychle se množí a uvádí se, že samička mola naklade za svůj život až 700 vajíček. 

Tito škůdci napadají všemožné potraviny a znehodnocují je svými exkrementy. Napadené potraviny určitě nekonzumujte, protože vám mohou způsobit alergické reakce, podráždění sliznice nebo nepříjemné střevní potíže. 

Potravinové moly obvykle najdete v sypkých potravinách jako jsou mouka, ovesné vločky, zrní, krupička, čokoláda, rýže, těstoviny, kuskus, bujonové kostky, koření, ořechy nebo například suché potraviny v podobě granulí pro zvířata.

Jak rozeznat potravinového mola od šatního? Potravinový mol je asi dvakrát větší a má tmavé skvrny na křídlech. Mol šatní je menší a světlé barvy.

Jak se k nám potravinový mol dostane?

Možná se ptáte, odkud se berou, kde se vyskytují a jaká místa mají nejraději. Do vaší domácnosti se mohou dostat kdykoliv a jakýmkoliv možným způsobem. Můžete si je přinést rovnou z obchodu v sypkých potravinách nebo v nákupních taškách, otevřeným oknem nebo pokud máte sousedy, tak je možná varianta stupačkami. Tito škůdci mají nejraději tmavá místa a zákoutí, kde se nejčastěji zdržují. 

Jak se zbavit potravinových molů?

Ještě před samotným bojem, je nejdůležitější zjistit, kde se potravinový moly berou. Zprvu důkladně projděte všechny suché potraviny a poté všechny ostatní potraviny a vyhoďte všechno to, co je už napadeno moly nebo se zdá podezřelé. Buďte důslední a vyhoďte opravdu všechno, jinak by se mohli množit dál. Poté poličky ve spíži nebo skříňky v kuchyni důkladně umyjte například roztokem teplé vody s octem v poměru 1:1 nebo můžete použít prostředek proti lezoucímu hmyzu. Čištění opakujte pravidelně čím častěji, tím lépe, ale nejdéle jednou za 2 týdny. Dále vyčistěte další nádoby jako chlebník nebo odpadkový koš a další místa, kde by se mohli škůdci vyskytovat. Dbejte na důkladnost čištění a vyčistěte všechna místa, malé škvírky a zákoutí.

Chemické přípravky

Na trhu existuje velké množství průmyslově vyráběných přípravků právě proti molům. My vám přinášíme pro inspiraci zlomek z nich:

  • Raid Past proti potravinovým molům. Jsou to papírové proužky, které lepí a mol se na ně přilepí. Působí až 8 týdnů.
  • Trychtýřová past s feromonem na potravinové moly. Je to lepivá past určená pro moly.
  • Vigonez Neptune Sprej na hubení molů. Jednoduché použití, nastříkat na poličky a poté místo vyčistit.
  • Instekticid Bros Zelená síla proti potravinovým molům. Odpuzovač proti hmyzu a molům. 
  • Orion nástraha na potravinové moly. Jednoduchý lepivý lapač, který zahubí moly.

Přírodní tradiční cestou

Osobně si myslím, že pokud to není nutné, tak není třeba si do domácnosti zbytečně “pouštět”, kde možnou chemii. Pokud jsou vám milejší přírodní triky, babské rady nebo věci, které máte ve většině případů doma, můžete vyzkoušet, jak se dá potravinových molů zaručeně zbavit. V principu nejúčinnější proti molům jsou silné vůně a aroma.

  • Do skladovacích prostor můžete pověsit v pytlíčkách směsi levandule, citronové nebo pomerančové kůry.  
  • Na poličky v kuchyňské lince nebo ve spíži průběžně pokládejte lístky bobkového listu, kuličky pepře, hrsti hřebíčku nebo i sušený pelyněk.
  • Do pytlíků nebo boxů k sypkým potravinám můžete rovnou uložit i větší lístky koření bobkového listu.
  • Nalákejte potravinové moly do skleničky plné jablečného octu, vína nebo piva.

Díky prevenci nebudou mít šanci

Abyste se s potravinovými moly už nesetkali, vsaďte na jednoduchou věc, a to na prevenci.

Přinášíme vám pár dobrých a zaručených tipů, díky kterým už nebudou mít u vás doma šanci. Zde také platí důslednost a vytrvat.

  • Dodržujte základní hygienické návyky při skladování potravin. Udržujte čisté a uklizené prostory, protože pravidelný úklid je základem úspěchu.
  • Pravidelný úklid všech prostor v domě a bytě. Především mějte konstantně uklizený a čistý odpadkový koš a další místa v kuchyni. Moly přitahují zbytky jídel v dřezu a kdekoliv jinde. Dbejte na to, aby byly zbytky jídla ihned uklizeny.
  • Nakupte si uzavíratelné dózy a boxy. Potraviny jako mouku, rýži, těstoviny, kakao a další sypké potraviny vždycky skladujte v kvalitních a dobře těsnících dózách. Jen tímto způsobem budou potraviny v bezpečí. 
  • Ihned po nákupu pravidelně kontrolujte potraviny, co jste si přinesli domů. Moly si můžete totiž přinést přímo z obchodu. Sypké potraviny je možné přesypat do uzavíratelné dózy přes sítko.
  • Prošlé potraviny okamžitě vyhazujte a dózy důkladně vymyjte.
  • Předejděte zbytečně obrovským zásobám. Bude stačit jeden pytlík mouky, který bude napadený moly a za týden bude možné vyhodit i všechny ostatní sypké potraviny, protože moly se velmi rychle rozšíří po celé kuchyni. 
  • Použité sáčky od mouky a dalších sypkých potravin vždycky, co nejdříve vyhoďte do popelnice.

Pokud chcete mít jistotu, že v mouce nejsou žádné zárodky molů můžete vyzkoušet preventivní řešení. Mouku nasypte na plech a dejte ji na chvíli do předehřáté trouby na 90 °C. Existující zárodky budou zničené díky vysoké teplotě.

Pamatujte, že není vhodné nechávat mouku, krupičku a další sypké potraviny v původních a otevřených obalech na polici ve spíži. Vždy je přesypte do kvalitních uzavíratelných boxů.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat