EKO domácnost: Život a úklid bez chemie a škodlivých jedů

Dělá vás šťastnými, když máte perfektně uklizenou svoji domácnost? Možná budete ještě šťastnější, pokud uděláte něco pro své zdraví! Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké používáte prostředky na úklid? Věřím, že převážná většina z nich je na bázi chemických a toxických prostředků. Zkuste na ně zapomenout a zkusit to jinak. Mít non toxic neboli netoxickou domácnost je jednoduché, a především bezpečné pro vás a vaše okolí a v neposlední řadě tímto krokem uděláme radost i naší drahé Zemi!

20 tipů, jak žít a smýšlet ekologicky

Šetřete vodou!

Šetřit vodou je nesmírně důležité, protože pitná voda je velmi cenná věc. Její zásoby jsou omezené a velmi rychle se vytrácí. Snažte se chovat tak, abyste i vy přispěli k úspoře vody. Vodu zapínejte v nutných případech, rozhodně ji nenechávejte volně puštěnou. K zamyšlení pro vás je i možnost používání jiné vody než pitné na vaší toaletě. 

Uvádí se, že povrch země tvoří celkem asi 98 % vody. Z toho pouze 2,5 % vody je voda čistá. 

Šetřete elektrickou energií!

Pokud budete šetřit elektrickou energii poděkuje vám jak naše příroda, tak i vaše peněženka. Dávejte si pozor na tzv. stand – by režim neboli pohotovostní režim. Přístroj je vypnutý, ale díky tomu, že je zapojen do elektrické sítě, tak odebírá také malé množství proudu. To znamená, nejlépe když vytáhněte elektroniku ze zásuvky nebo používejte prodlužovačky, které mají součástí vypínač.

Třiďte, recyklujte a snižte svůj odpad!

Uvádí se, že více než 73 % české populace třídí a recykluje odpad. Třiďte papír, plast, sklo, ale i další nebezpečný materiál, baterky, motorový olej nebo další toxické kapaliny. K úspěšnému třídění vám pomohou sběrné dvory nebo místa k tomu určená. Bohužel smutnou zprávou je i fakt, že se odpad u jedince rok od roku zvětšuje a přichází problém, kam s odpadem.

Začněte kompostovat!

Kompostování je možnost jak, využít bioodpad chytře. Pokud máte možnost běžte a kupte si kompostér na vaši zahradu. Díky kompostování získáte kvalitní hnojivo pro vaši celou zahrádku. Pokud tu možnost nemáte můžete si zakoupit kompostér do bytu neboli vermikompostér. V podstatě je to nádoba určená ke kompostování domácího organického odpadu pomocí žížal. 

Používejte přírodní čističe!

Všechny konvenční a komerční přípravky buď spotřebujte nebo darujte. Začněte používat přírodní, ekologické přípravky a suroviny, kterými je možné jednoduše vyčistit celou domácnost. Citron, ocet, jedlá soda, kyselina citronová vám účinně nahradí všechny konvenční přípravky.

Stop mikrotenovým sáčkům!

Vyměňte mikrotenové sáčky, které jsou nebezpečné, jak pro vás, tak především pro i naši ekologii. Vhodnou alternativou pro ovoce a zeleninu jsou ekologické potravinové sáčky plátěné. Sáčky je možné používat opakovaně, je možné je vyprat či umýt pod tekoucí vodou. Sáčky jsou ekologické, šetrné, dlouhodobě použitelné a lehce rozložitelné. 

Na nákup už jen s nákupními taškami!

Není nic jednoduššího, než když přestanete v obchodě nakupovat jednorázové igelitové nákupní tašky. Jejich výdrž je velmi malá, jsou nebezpečné pro ekologii a také jsou velmi těžce recyklovatelné. Nejlepší možnou variantou je, když si budete se sebou brát do obchodu nákupní tašky, které jsou látkové nebo plastové. Lze je opakovatelně použít, jsou dostatečně odolné a ve finále ještě ušetříte. Protože nebude potřeba si při každém nákupu kupovat nové nákupní tašky.

Navštěvujte bezobalové obchody!

Všimněte si, kolik za jeden obyčejný den vaše rodina vyprodukuje množství odpadu. To největší množství pochází obecně z kuchyně. Bezobalový obchod je obchod, který předchází vzniku dalšího zbytečného odpadu z jednorázových obalů. V těchto obchodech jsou potraviny z převážné části nebalené nebo ve vratných obalech. Obchod tak motivuje zákazníka k tomu, aby si nosil vlastní obaly nebo využil vratné obaly v prodejně, které jsou znovu použitelné. Existuje projekt bezobalová mapa, kde si sami zjistíte, kolik bezobalových obchodů se nachází ve vašem místě bydliště nebo blízkém regionu. 

Nakupujete na farmářských trzích!

S farmářskými potraviny se roztrhl pytel. To znamená, že čím dál více lidí se naučila a oblíbila si nakupovat lokálně. Na těchto trzích se prodává zboží od farmářů. Výhodou je, že jsou potraviny z převážné části vyráběny ekologicky a mají označení BIO. Pokud farmářské trhy u vás nejsou, tak jsou pro vás další zajímavou variantou oblíbený projekt Scuk nebo KPZky. 

Pěstujte si své potraviny na zahradě!

Máte velkou zahradu? Byla by škoda, kdybyste si kupovali ovoce, zeleninu a další potraviny z Itálie nebo z Maroka. Ekologicky pěstované potraviny jsou zdravější než ty v supermarketu, jsou bohatší na různé vitamíny a minerály, a především vy sami si je nebudete ošetřovat a hnojit nezdravými pesticidy, syntetickými hnojivy a podobnými nebezpečnými látkami. Další nespornou výhodou je fakt, že vaše vypěstované potraviny budou mít výbornou chuť, zdravou barvu a jsou eko a bio.

Nemáte zahradu? Využijte tzv. komunitní zahrady, které spojují ty, kteří mají stejnou myšlenku a chtějí si něco zdravého vypěstovat. Projekt mapa komunitních zahrad a kompostérů vám ukáže místa, kde je možné hromadně pěstovat potraviny. 

Neplýtvejte s potravinami!

Uvádí se, že průměrný Čech vyhodí jednu porci jídla denně, což je obrovská škoda. Plýtvání jídlem lze zabránit. Nejjednodušší věc, je si naplánovat, jídelníček, co se bude průběžně vařit a co každý jedinec v rodině bude jíst. V lednici nebo ve spíži použijte obyčejnou metodu a to, co vám bude v nejbližších dnech a týdnech procházet spotřebou, co nejdříve spotřebujte, efektivně využijte při vaření a nebo dejte zamrazit. Zbytky pečeného kuřete ze včerejšího oběda už nikdo nechce? Kuřecí maso nakrájejte a udělejte z něj klasické rizoto a ze skeletu uvařte výborný vývar. Pokud vás téma šetření zajímá i v dalších směrech, sestavili jsme pro vás komplexní seznam tipů, jak ušetřit peníze.

Nekupujte balenou vodu!

Naučte se pít obyčejnou kohoutkovou a čerstvě natočenou vodu. Balená voda extrémně zatěžuje životní prostředí, jak výrobou, dopravou do obchodů tak i my zbytečně vytváříme další odpad, který tady zkrátka být nemusel. Navíc se uvádí, že balené vody obsahují velké množství mikročástic plastu, které jsou nebezpečné pro naše zdraví. Pokud už doma pet lahve máte a nevíte, jak je nejlépe využít, můžete z nich vytvořit květináče pro opakované vypěstování vlastních rajčat a dalších bylinek na zahradu. 

Vybírejte oblečení z kvalitních materiálů!

Pokud chcete mít i svůj ekologický šatník vždy vybírejte oblečení, které je vyrobeno z kvalitních přírodních materiálů a vypěstované v ekologickém zemědělství. To znamená, že materiály, které byly vypěstovány mají nejmenší možný dopad na životní prostředí. Přírodní materiály by měly být ze 100 % přírodního složení bez umělých příměsí. Obecně jsou dražší, ale vydrží déle. Navíc jsou biologicky rozložitelné a jsou šetrné k životnímu prostředí. 

Udržujte si minimalistický šatník!

Tzv. minimalismus je často opakovaným pojmem v současnosti. Pojďte do toho a popřemýšlejte nad využitelností vašeho oblečení. Vytvořte si funkční a minimalistický šatník, který v sobě bude mít základní kousky, které jsou snadno kombinovatelné na tisíce způsobů. Není nic horšího, když máte šatník plný zbytečného oblečení, které stejně neunosíte. Kousky, které jste vytřídili můžete dát na charitu, obdarovat kamarádku nebo pomoci někomu konkrétnímu v nouzi. 

Umývání nádobí ručně versus v myčce!

Na otázku, zdali je ekologičtější mýt nádobí ručně nebo v myčce nádobí, je jednoduchá odpověď. U nádobí, které umýváte ručně většinou spotřebujete o hodně více vody, než když použijete myčku na nádobí. Uvádí se, že tento chytrý spotřebič spotřebuje na jeden program mytí nádobí v průměru asi 9-12 litrů vody. Ručním mytí se uvádí spotřeba vody až 40 litrů, což je v přepočtu jedno sprchování, kde se spotřebuje v průměru asi 30 až 50 litrů vody. 

Upcycling? Vdechněte starému nábytku nový život!

Našli jste na půdě stolek po babičce, který primárně sloužil jako stůl z šicího stroje? Proč hned kupovat nový, když jej můžete zrenovovat a použít ho znovu do svého obydlí. Budete mít originální kousek, kterému vdechnete nový život. Stoleček, židličku nebo kredenc stačí jemně obrousit a natřít barvou. Vy tak ušetříte peníze za koupě nového a staré věci dáte novou šanci. Pojem upcycling je přeměňování nepotřebné nebo staré věci za novou. Velkou výhodou je, že starou věc znovu využijete a například i pro jiný účel. 

Nepotřebné darujte těm, co to potřebují!

Minimálně jednou za rok je vhodné si naplánovat velký úklid, kde se zbavíte zbytečných, nefunkčních, starých nebo pro vás nepotřebných věcí, který už nemají využití. Tyto věci váš dům, zbytečně zahlcují a skrze ně proudí negativní energie. Věci, které už pro vás nemají potřebné využití, darujte někomu, kdo je využije. Tyto věci nejlépe darujte do nějakého charitativního obchodu nebo na charitu či jinou sbírku.

Eko Kuchyně – vyrobte si vlastní potraviny!

Některé potraviny není potřeba nakupovat pořád dokola. Můžete si je vyrobit v pohodlí a v klidu doma. Vytvořte si u vás doma takovou eko kuchyni. Vyrobte si z vaší zahrádky obyčejný čaj nebo pesto na těstoviny ze surovin, které najdete na své zahradě nebo náhodně při procházce přírodou. Pokud máte velkou spotřebu bílých nebo ovocných jogurtů, omezte jejich nákup a raději si je vyrobte doma pomocí jogurtovače nebo jednoduchou metodou bez něj. Plastové kelímky od jogurtu nemusíte tak hromadit ve svém odpadkovém koši. A co takové pečivo? Chleba, housky nebo závin? Jsou chutnější a vydrží déle.

 

Některé čajové sáčky jsou obtížně biologicky rozložitelné, protože do nich výrobci přidávají polypropylen, tedy určitý druh plastu, který zabrání tomu, aby se sáček mohl úplně rozložit

Zvažte cestu autem!

Pokud to jde, zvažte zdali je nutná cesta autem a nezvládnete to na kole, koloběžce nebo pěšky. Zkuste se prostě jen projít. Uděláte pro své zdraví a mysl více než si myslíte. Navíc ušetříte nějaké peníze a především je to ekologické a lepší pro naši přírodu.

Zážitky! Přestaňte hromadit materiální věci!

Smýšlejte ekologicky a minimalisticky i tady. Určitě je lepší obklopit se zážitky než materiálními věcmi, které vám udělají radost jen na chvíli. Zážitky, které prožijete vy sami nebo s přáteli a s vašimi blízkými vám nikdo nevezme.

Pojďte se naučit uklízet chytře, šetrně a ekologicky 

Citron

Obyčejný citron je skvělým, ekologickým, levným a šetrným pomocníkem v boji proti nečistotě. Je možné s ním vyčistit celou domácnost od kuchyně až po koupelnu a další povrchy v domácnosti. Citron umí povrchy dezinfikovat, účinně čistit rez a další skvrny, navrátí lesk mědi, kovu a nerezu, a mimo to odstraňuje nepříjemné pachy

Jak citronem vyčistit mikrovlnou troubu?

Pomocí citronu můžete vyčistit svojí mikrovlnou troubu od zbytků potravin a také od nepříjemného zápachu, který se vždycky po otevření dvířek line ven. Stačí si vzít skleněnou misku s vodou a do ní dát na plátky nakrájené 2-4 citrony. Přístroj zapněte na 3-5 minut. Potom celý vnitřek umyjte vodou, popřípadě zředěným octem.

Pokud máte špinavé ruce od barvy na vlasy, z hlíny ze zahrady nebo od loupání ořechů, vyzkoušejte citron. Stačí pár kapek si nanést na ruce a promnout je. Nebo vnitřek vymačkaného citronu, který byste už vyhodili můžete potřít po svých znečištěných rukou. Výsledek se dostaví téměř okamžitě

Ocet

Obyčejný kvasný ocet, který máte doma pro dochucení jídel, je možné použít při úklidu celého domu nebo i při praní. Jeho výhodou je, že je levný, ekologicky šetrný a také účinný. Je tak multifunkční, že jej můžete použít v kuchyni na běžný úklid, v koupelně a na toaletě. Ocet poradí i s ucpaným odpadem a nebo k dokonalému vyčištění vašich oken. Ocet je možné využít i v boji proti plísním, vyčistí odolné skvrny na textiliích nebo vás může zbavit vodního kamene. Namíchejte si ocet s vodou v různě silném roztoku, dejte jej do rozprašovače a úklid může začít.

Jak octem vyčistit a odstranit zápach z lednice?

Nejjednodušší způsob, jak vyčistit lednici je si připravit roztok octa a vody. A tímto roztokem nastříkat znečištěná místa v lednici. Nebo můžete hadrem namočeným v octu tyto místa pohodlně několikrát setřít. Ocet umí zápach úplně odstranit. Další možností, jak zápach z lednice dostat je mít v lednici misku s vatou a octem. Pravidelně hlídejte, aby se ocet nevypařoval moc rychle. Můžete i ocet ředit s vodou. Ocet můžete také použít i na své zahradě, a to v boji proti otravnému plevelu, kde nemá růst. Stačí neředěný ocet nastříkat na místa, kde jej nechcete.

Jedlá soda 

Jedlá soda neboli soda bicarbona je prášek bílé barvy, který se často používá v kuchyni, protože je součástí kypřícího prášku do pečiva nebo šumivých nápojů. Jedlá soda je levná a šetrná, jak k životnímu prostředí, tak i k vám a vaší pokožce. Obecně se jedlá soda považuje za jeden z nejvíce multifunkčních přírodních čistidel. Jedlá soda umí odstranit plísně, mastnotu, připálený hrnec nebo nepříjemné zápachy z oblečení, koberce nebo z vaší pračky, mikrovlnné trouby nebo může pomoci vyřešit váš ucpaný odpad. Výhodou je, že je možné jedlou sodu s vodou namíchat v různě silném roztoku a vyčistit tím, kde co. 

Jak jedlou sodou vyčistit vaši pračku?

Nezapomeňte, že pravidelné čištění vaší pračky zajistí o hodně delší životnost, ničí bakterie a další nebezpečné nečistoty, plíseň a také nepříjemný zápach. Nejsnazší způsob, jak vyčistit pračku je, že vezmete 2 plné hrnečky jedlé sody a nasypete je do zásobníku na prací prášek a aviváž nebo můžete sodu rovnou nasypat do bubnu pračky. Pračku zapněte na dlouhý program, ideálně na nejvyšší možnou teplotu (obvykle 90 °C). 

Pokud je vaše pračka velmi znečištěná můžete vyzkoušet kombinaci 3 přírodních čistidel a vody. Rozmíchejte malý hrneček sody a asi půl hrnku vody. Směs vylijte do zásobníku na prací prášek a na aviváž. Poté do bubnu nalijte 2 hrnky octa a přisypte k tomu rovnou 1 sáček prací sody. Poté pračku zapněte na dlouhý program s teplotou na 90 °C.

Jedlá soda má multifunkční využití. Pokud vás pálí žáha a nemáte žádný účinný lék, vyzkoušejte jedlou sodu. Stačí smíchat malou skleničku vody s jednou lžičkou jedlé sody, nechat rozpustit a poté vypít. Podrážděný žaludek uklidní a neutralizuje pH.

Kyselina citronová 

Kyselinu citronovou můžeme využít při čištění v kuchyni i jinde v domácnosti. Z kyseliny citronové je možné vyrobit čistidlo pomocí různých poměrů kyseliny citronové a teplé vody. Kyselina citronová ničí bakterie, umí odstranit mastnotu a různé skvrny. Dokonale odvápní vaši pračku, rychlovarnou konvici nebo váš kávovar. Kyselinu můžete také použít na kohoutky od baterií nebo znečištěné dveře od sprchového koutu. Mimo to můžeme roztokem vyčistit záchod, umyvadlo nebo ucpaný odpad.

Jak kyselinou citronovou vyčistit a odvápnit rychlovarnou konvici?

Nasypte do rychlovarné konvice 3-5 polévkových lžic kyseliny citronové. Rychlovarnou konvici naplňte studenou vodou do maximální možné míry. Přístroj zapněte a vzniknutý roztok nechte působit 20-30 minut. Poté roztok vylijte a do rychlovarné konvice opakovaně nalijte studenou vodou, alespoň 2krát a nechte převařit. Proces budete hotov, až neucítíte žádný zápach.

Soda na praní 

Soda na praní je známá také pod názvem jako uhličitan sodný nebo lehká soda. Prací soda je jedním z velmi účinných čistidel, který odstraní nečistoty a skvrny na vašem prádle a dalších textilií. Umí odstranit mastnotu, krev, pot, skvrny od některých potravin, ovoce, zeleninu a také trávu. Velkou výhodou je také to, že prací soda umí změkčit vodu

Jak sodou na praní prát?

Nejčastější způsob je, že oblečení namočíte v silné roztoku sody na praní a vody a poté oblečení vyperte v pračce. Pokud jsou nečistoty a skvrny hodně zašlé nebo ve velkém rozsahu, je možné oblečení nechat v roztoku klidně přes celou noc. Obecně se doporučuje, že pokud máte v domácnosti velmi tvrdou vodu, je možné ke každému praní přidat asi půlku hrnečku sody na praní. Díky tomu se riziko usazení vodního kamene v pračce o hodně sníží. 

Žlučové mýdlo

Žlučové mýdlo má barvu typicky hnědozelenou až žlutou. Žlučové mýdlo je speciální mýdlo, které je velmi oblíbené pro svoje schopnosti. Odstraňuje efektivně a velmi účinně skvrny a nečistoty různého původu. Žlučové mýdlo lze použít jak na bílé, tak i barevné prádlo. Mýdlo si poradí například se skvrnami od potu, krve, zeleniny, ovoce, trávy, různých druhů potravin nebo také odstraní mastnotu z potravin a jídla.

Jak žlučovým mýdlem vyčistit skvrny?

Skvrny nebo nečistoty na oblečení navlhčete teplou vodou. Na tyto skvrny dejte žlučové mýdlo a mýdlo vetřete dovnitř. Jemně poté skvrny promněte a nechte působit minimálně 20 minut. Poté propláchněte čistou vodou nebo můžete vložit prádlo do pračky a přidat pár hoblinek nastrouhaného žlučového mýdla. 

Čistící nano houbičky

Znáte čistící nano houbičky? V současnosti je to velmi skloňovaný pojem. Jedná se o speciální houbičky, které mají součástí speciální čistící materiál. Jde o ekologickou a efektivní náhražku obyčejných houbiček. Výrobci těchto houbiček nabízí různé druhy materiálů. Nano houbička má výborné čistící vlastnosti a vyčistí i velmi zašlou špínu. Nano houbičky vyčistí popisky na stole lihovou nebo obyčejnou fixou, tužkou a perem. Vyčistí kůži, sportovní obuv a okenní tabule a další různé povrchy. 

Jak používat nano houbičky?

Obvykle stačí houbičku navlhčit vodou a umýt tím nečistoty a špínu, bez jakýchkoliv chemických přípravků. 

Nejznámější ekologické čistící přípravky na našem trhu

S nabídkou ekologických firem, které vyrábí šetrné přípravky se v současnosti roztrhl pytel. Firmy usilují o to, aby jejich přípravky byly šetrné, jak k lidem, tak i k naší Zemi, byly účinné a byly vyráběny s co možná nejmenší ekologickou zátěží. Přinášíme seznam nejčastěji využívaných značek ekologických přípravků. Výhodou je, že jsou tyto přípravky netoxické, bez chemických látek a nejsou testovány na zvířatech.

  • Frosch – německá značka, která má součástí tradiční domácí prostředky, které obsahují přírodní účinné látky s BIO kvalitou.
  • Eurona by Cerny – česká firma, která vyrábí široký sortiment ekologické drogerie a také kvalitní tělové, vlasové a pleťové kosmetiky. 
  • Feel eco – česká firma vyrábějící ekologickou drogerii ze snadno odbouratelných přírodních ingrediencí rostlinného původu.
  • Econea – česká firma s ekologickými produkty pro celou domácnost. 
  • Tierra Verde – česko-slovenský výrobce vyrábějící ekologické a šetrné čistící prostředky pro domácnost a mimo jiné produkty šetrné o péči o tělo. 

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat