Zjistěte, komu patří číslo účtu a dostaňte zpět peníze

V ideálním světě by to bylo tak, že byste prostě zavolali do banky, případně do ní zašli osobně a požádali pracovníka, aby vám jméno majitele účtu sdělil. Jenže bohužel, v praxi to takhle nefunguje. Tedy alespoň ne vždy. Jedná se o citlivé údaje a banky jsou vázané tzv. bankovním tajemstvím. Naštěstí nejste úplně bezbranní. Pokud jste totiž byli poškození, banka tajemství prolomit smí.

Kdy uvidím jméno majitele účtu

Jméno majitele účtu se vám ukáže většinou jen u příchozích plateb. Takže víte, kdo vám obnos poslal. U odchozích plateb se jméno ukazuje pouze u firem nebo podnikatelů, kteří jsou zapsaní v rejstříku. Proto jestli jste své peníze omylem poslali neznámé osobě, její jméno v odchozích platbách s největší pravděpodobností neuvidíte.

Proč banka informace o majitelích účtu nesděluje

Jak už jsme zmínili, bankovní instituce jsou vázané bankovním tajemstvím. O tom se píše například v zákonu o bankách. Podle tohoto tajemství banka nesmí běžným osobám bez pádného důvodu poskytnout:

  • jméno majitele bankovního účtu,
  • informace o zůstatku a transakcích,
  • informace o dalších službách, které klient u banky využívá (typicky stavební spoření, kontokorent atd.).

Komu informace sdělit musí

Trochu jiná situace nastává v případě, že se na banku obrátíte s tím, že jste poslali platbu na špatný účet, a utrpěli jste tak škodu. Jak postupovat? Na to se podíváme v následující kapitole.

Informace o majitelích účtu dále může získat soud, správce daně, zdravotní pojišťovna, orgán trestního řízení nebo soudní exekutor. Těmto osobám banka informace o majiteli účtu poskytnout ze zákona musí, a to bez jeho souhlasu.

Co dělat, když jste poslali peníze tam, kam jste nechtěli

Peníze jste poslali na špatný účet

Vždy můžete zkusit člověk za účtem vyhledat. Zadejte číslo účtu do internetového vyhledávače a možná budete mít štěstí, daná osoba se objeví.

Dále mu zkuste poslat zprávu. Pošlete mu na účet např. 1 Kč a do zprávy příjemci popište svou situaci.

Nebyli jste úspěšní? V takovém případě je nejlepší obrátit se přímo na banku. Než tak uděláte, připravte si podklady, které prokážou, že jste se spletli. Ideálně například fakturu, dále screenshot s účtem, kam jste peníze poslali, hodí se sepsat také čestné prohlášení. V tom uvedete, že jste platbu odeslali omylem a na špatný účet. Banka odešle výzvu k navrácení peněz.

jak zjistit jméno majitele účtu

Pokud ani tento postup „domluvou“ nezafunguje, vyplňte oficiální Žádost o sdělení identifikačních údajů příjemce platby. Zde musíte dokázat, že jste skutečně utrpěli škodu a potřebujete znát informace o majiteli účtu, abyste se domohli odškodnění.

Banka vaši žádost přezkoumá a pokud skutečně doložíte všechny důležité údaje a podklady, vyhoví. Na základě toho získáte jméno majitele účtu a jeho adresu. S těmito informacemi už můžete pracovat podle libosti. Například poslat oficiální dopis nebo podat žalobu pro bezdůvodné obohacení se.

To všechno je už na vás (případně vašem právníkovi). Jediné, co může banka udělat, je, poskytnout vám informace. Ale donutit k vrácení peněz nebo odebrat peníze z cizího účtu bohužel nemůže.

Pozor. Jiná situace nastává, když vám peníze z účtu někdo ukradne. Například kvůli odcizení údajů o kartě atd. Okamžitě to řešte s bankou a policií. V poslední době se to stalo oblíbenou praktikou podvodníků na bazarech.

Zadali jste špatný variabilní symbol

Variabilní symbol slouží k tomu, aby příjemce platby rozeznal, že to platíte vy a za jakou službu konkrétně platíte. Usnadňuje mu to evidenci. Když zadáte špatný variabilní symbol, příjemce platbu nespáruje a většinou ji posílá zpět.

Ne vždy to však udělá automaticky. Tato situace se dá běžně vyřešit dohodou, ale pamatujte na to, že když jednáte například s úřady, bývá to běh na dlouhou trať. Proto si variabilní symboly pečlivě kontrolujte.

Peníze jste poslali na neexistující účet

Tak v takovém případě je to úplně nejjednodušší. Peníze se vám totiž vrátí zpět samy. Platba sice odejde, ale po čase se částka znovu objeví u vás na účtu. To samé se stane i když špatně zadáte IBAN.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat