Jak si udržet dobrou náladu? Aneb pěstujte si pozitivní myšlení!

Žijeme v současné, nestabilní a neklidné době, která může u některých vyvolávat pocity nejistoty a negativního rozpoložení. Nesmíme ani zapomenout na složitější životní situace nebo zdravotní komplikace, které nás mohou nečekaně potkat. A nebo to jsou náročné okamžiky a momentální prožitky, které na nás číhají přes den v práci, ve škole nebo doma. Uvědomte si, že svoji náladu můžete pozitivně ovlivnit. To znamená, že se začnete intenzivně a důkladně věnovat, jak svému tělu, tak i své mysli. Věnujte péči vašemu tělu již v mládí, protože ve stáří se vám odvděčí. Připravili jsme pro vás 12 zajímavých tipů, které vám mohou navodit a udržet si pozitivní a dobrou náladu i ve chvílích, kdy vám zkrátka není nejlépe a cítíte se pod psa.

1. Dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu

Je všeobecně známo, že jakýkoliv sport, cvičení nebo byť jen obyčejná procházka venku otočí vaši negativní náladu o 180 °. Čerstvý vzduch a pohyb jsou nezbytností pro naše fyzické a psychické zdraví. Podle výzkumu stačí jen 30 minut pravidelného cvičení a tělo postupně uvolňuje důležité endorfiny a další hormony, které přispívají k lepší náladě, pomáhají budovat odolnější já, zbavují vás stresu a zmírňují příznaky deprese. Vyzkoušejte 5 dní v týdnu na 30 minut chodit na procházku na čerstvém vzduchu a změna se dostavíte téměř okamžitě. 

2. Dostatek spánku a odpočinku

Dopřejte si pravidelný, dostatečně dlouhý a kvalitní spánek. Díky tomu budete odpočatí, mít více energie a budete lépe čelit stresu, špatné náladě a starostem, které vás mohou potkat. Nedostatek spánku a odpočinku totiž může vést k výkyvům nálady, negativnímu myšlení a také úzkostem a podrážděnosti. Před samotným spánkem výrazně omezte televizi, počítač nebo telefon, protože displeje od těchto chytrých zařízení vyzařují modré světlo, které vám může bránit k usnutí a také kvalitnímu spánku. Obecně se doporučuje, aby měl dospělý člověk spánek dostatečně dlouhý, uvádí se 7 až 9 hodin. Nejlépe když budete chodit spát a vstávat pravidelně ve stejnou dobu. Tato pravidelnost vám po nějaké době zajistí snadnější usínání, a především přirozenější probouzení, které vám už nebude dělat problém. 

Pečlivě sledujte své tělo, kolik hodin spánku vám vyhovuje. Může se totiž stát, že více hodin spánku vám dobrou náladu nezlepší, naopak budete se cítí více unavení a bez dobitých baterek.

3. Doplňujte vitamíny

Přichází období chladných, sychravých a šedých dnů a vaše nálada začíná být na bodu mrazu? Zkuste popřemýšlet a doplňte si důležité vitamíny pro správné fungování vašeho těla. Některé známé vitamíny jsou obsaženy v kvalitních potravinách, jiné vitamíny můžete doplnit pomocí doplňků stravy. V létě ze sluníčka získáváme zdarma a jednoduše vitamín D. Vitamín D zlepšuje dobrou náladu a snižuje riziko deprese a úzkostí. Vitamíny skupiny B pomáhají udržet dobrou a pozitivní náladu a jsou důležité pro správnou funkci nervové soustavy. Nezapomínejte ani na hořčík, důležitý vitamín, který pomáhá bojovat proti únavě, stresu, proti křečím a podporuje funkci svalů a nervů. Dále vedle vitamínů můžete do svého jídelníčku zařadit i ořechy nebo semínka, jako jsou lněná, chia, slunečnicová nebo dýňová. Protože i ty vám dodají bohaté vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje pro správný chod. Zelený a mladý ječmen je vitamínová bomba, která obsahuje kombinaci vitamínů, k tomu celkově povzbuzuje organismus a je vhodný k detoxikaci. Pokud řešíte komplikovanější problém a máte sklony k častým špatným náladám, doporučujeme se poohlédnout po produktech CBD a nebo kontaktovat odborníka.

4. Nezapomeňte na zdravou a vyváženou stravu

Určitě znáte ten pocit, kdy jste hladoví! Necítíte se ve své kůži, můžete být podráždění, bez nálady a nevrlí. Jídelníček totiž úzce souvisí s vaší náladou. A proto by měl být pravidelný, zdravý a vyvážený. Odborníci doporučují sníst alespoň 5 zdravých, střídmě velkých jídel za celý den. Do svého jídelníčku určitě zahrňte dostatek zdravých potravin, jako jsou ovoce, zelenina, listové saláty, celozrnné pečivo, mléčné výrobky, vejce, kvalitní maso, ryby, ořechy, kvašenou zeleninu a sacharidy v podobě brambor, rýže a luštěnin. Naopak je nutné se vyhnout nezdravým jídlům jako jsou průmyslově vyrobené potraviny, smažená a tučná jídla. 

5. Dostatečný pitný režim

Nedostatečný pitný režim je možnou příčinou toho, že máte špatnou náladu, chybí nedostatek energie a jste unavení. Zkontrolujte si svůj pitný režim, protože dospělý člověk by měl vypít za jeden den v průměru až 2 litry čisté vody. Přesné množství je závislé na vaší hmotnosti a také na tom, jak se stravujete. Odborníci doporučují dospělému člověku vypít okolo 30-45 ml tekutin na kilogram své váhy. To znamená, že žena s hmotností 65 kg by měla vypít v rozmezí 2-3 litrů čerstvé vody denně. Doporučujeme obyčejnou čerstvou vodu nebo bylinné čaje či zeleninové freshe. Omezte kávu, perlivé vody nebo limonády. S alkoholem to nepřehánějte, protože možná vám přivodí dobrou náladu, ale jen na danou chvíli.  

6. Pozitivní rituály

Nejlépe jak vyzrát na špatnou náladu je mít v rukávu pozitivní rituály. Vnímejte své tělo a dělejte to, co má rádo, a co vám dělá dobře. Před samotným spánkem čtěte knihu, dopřejte si pohodovou koupel, udělejte si masku na obličej nebo si připravte deník a zapište si do něj všechny pozitivní věci a události, co se vám za ten den staly nebo příští den čekají. Ráno po probuzení začněte myslet pozitivně. Dopřejte si pohodové a klidné vstávání, udělejte si dobrou snídani a voňavou kávu, zacvičte si, meditujte, zkrátka dělejte to, co vy chcete.

Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den. Pokud se od samého rána nastavíte na pozitivní vlnu, budete takto skvěle naladěni po celý den až do večera.

7. Nepořádek na stole i v hlavě

Máte doma chaos? Nestíháte uklízet? Nemůžete udržet systematičnost ve svých věcech? Možná i to vás sem tam může rozhodit a vyvést z míry, protože se sami nemůžete soustředit a pořád se zpětně vracíte k tomu, co nemáte hotové. Udělejte tedy něco, co jste už dlouho a pořád odkládali. Začněte se systematičností a ukliďte si celý byt od stropu až k podlaze, ale důkladně, kousek po kousku, nic nevynechejte! A uvidíte, jak se vám postupně zlepší nálada a udělá dobře, jak v hlavě, tak i na duši. Při velkém, generálním úklidu se můžete zaměřit na věci, které už nepotřebujete a obdarovat tím tak své známé nebo podat pomocnou ruku těm, co to potřebují. Čistší byt a méně věcí zaručí ještě větší spokojenost, protože se vám bude v domě lépe dýchat a bydlet, protože nebudete zavaleni vším možným. Můžete i v konečném důsledku popřemýšlet o přestavbě některého z nábytků či celé místnosti. Změníte tím tak svoji rutinu a prostředí, a i to vám může zvednout náladu.

8. Digitální detox

Sledování novinek a zpráv, pozvolné strašení médií? Nebo na známých sociálních sítí jen přehlídka cizích dokonalých životů? Necítíte se kvůli tomu dobře? Možná potřebujete digitální detox! Zkuste alespoň krátkodobý detox a uvidíte co to s vámi udělá. Pokud to nejste schopni dodržet, alespoň se snažte v digitální světě vyhledávat pozitivní události, zajímavé a motivační postřehy nebo pozitivně smýšlející a naladěné jedince jako jste vy sami. 

Digitální detox je strávený čas bez používání elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony, počítače, televize, rádio a další obdobné věci. 

9. Čistá hlava, čistá duše, čisté tělo

Uvědomte si, že nelze být zdravý v rozbitém těle. Najděte si především i čas jen pro sebe. Dělejte to, co vás baví. Snažte se po celý týden zařazovat do svého volného času aktivity a věci, které vás baví a naplňují. Rádi malujete, tancujete, zpíváte, posloucháte hudbu nebo čtete? Vyberte si oblíbenou činnost a věnujte se jí naplno. Nezapomeňte i na své přátele. Setkávejte se s nimi a udržujte vřelé vztahy. Zajděte si na rychlý oběd či večeři nebo do kina či divadla. Trávení času s tím, koho máte rádi je skvělý způsob, jak si zlepšit a udržet dobrou pozitivní náladu. Najděte si i dostatek času pro sebe. Potřebujete být sami? Tak to udělejte. Naordinujte si jednodenní nebo víkendový pobyt, kde budete jen vy sami a dopřejte si zasloužený relax a odpočinek. Starejte se o svou duši a tělo. Dopřejte si hydrataci pokožky, zajděte si na masáž, kosmetiku a nebo peeling. Studujte, zajímejte se o témata, která jsou vám blízká nebo se zúčastněte semináře či školení, kde se můžete setkat s novými informacemi či lidmi. Zároveň si utřiďte myšlenky, zjistíte tak, co vám chybí, co potřebujete, a co byste chtěli. 

Pokud je vaše myšlenka negativní a pesimistická, zkuste ji vědomě přeměnit a přeformulovat na pozitivní. Tímto tak své negativní myšlení upravíte, a budete se cítit lépe a šťastněji.

10. Smějte se

Možná to zní jako klišé, ale smích opravdu léčí a je hodně nakažlivý. Smích umí změnit chemické procesy, které jsou ve vašem těle. Šťastní a pozitivně naladění lidé se pořád smějí nebo usmívají. Úsměv vám může zajistit a přinést pozitivní pocit a také pocit štěstí. Pokud se budete chovat šťastně a vesele vaše nálada se bude zlepšovat a vaše myšlenky a pocity už nebudou tolik negativní a černé a budou reagovat na váš úsměv. Jak si smích naordinovat? Stačí se podívat na nějakou zábavou komedii, vtipné video, pobavte se ve svém okolí se zábavným a usměvavým člověkem nebo si vezměte fotoalbum či telefon a zavzpomínejte na staré časy a nechte vzpomínky plout přítomným okamžikem.

11. Žijte tady a teď

Naučte se konečně žít přítomným okamžikem. Žijte přítomností, to vás udělá šťastnými. Stres, starosti a smutek pramení z minulosti nebo z budoucnosti, zkrátka z toho, nad čím přemýšlíme, co se stalo a odehrálo a co by se mohlo nebo mělo stát v budoucnu. Nejhorší je ten pocit, že si děláte starosti z toho, co se teprve možná stane. Zaměřte se na každou svoji minutu a věnujte tomu veškerou svoji pozornost. Když budete s přáteli, budete číst knížku, budete se procházet v lese nebo se budete věnovat dětem, odložte telefon a další rušivé elementy a vnímejte každou minutu, vnímejte sebe sama a své okolí a nebuďte myšlenkami jinde. Protože myšlenkami jsme často jinde a ne tam, kde bychom měli být. Pokud nevíte, jak začít žít přítomným okamžikem. Zkuste se například v lese nebo jiném místě, uklidnit, zklidnit svoje tělo a myšlenky a jen pravidelně dýchejte. Zavřete oči a vnímejte okolí (fouká vítr, zpívají ptáci, bzučí hmyz…) a nakonec se zaměřte na svůj dech.  

Žít přítomným okamžikem je správným klíčem ke šťastnému a dlouhodobému životu. 

12. Za vším hledejte něco pozitivního

Není nic horšího, když vás negativní myšlenky a situace čím dál víc strhávají dolů. Nedovolte malým negativním věcem, aby vás stále ovlivňovaly. Naučte se tomu postavit čelem a všechno negativní obrátit do pozitivna. Říká se, že všechno špatné je pro něco dobré. A je to pravda! S odstupem času, vám to půjde lépe pochopit. Mnoho lidí mívá špatnou náladu kvůli nepodstatným a nedůležitým věcem a situacím. Například venku prší? Vezměte si deštník. Obsluhovala vás nepříjemná prodavačka v obchodě? Nevadí, usmějte se na ni a popřejte jí hezký den. V práci před vámi stojí důležitý a náročný projekt? Vaše myšlenky vám napovídají, že ten projekt je velký a náročný, nevíte si s ním rady, a nevíte, zdali ho stihnete dokončit ve smluvený termín. Změňte myšlenky na pozitivní směr a na úspěch. Bude to výzva, naučím se něco nového a budu mít zajímavou zkušenost. Pustím se do projektu ještě dnes! Soustřeďte se na sebe a naučte se větu: nenechám si tím zkazit náladu a ovlivnit se tím. Pokud potřebujete více času, nad každou negativní zkušeností se více zamyslete a poučte se z toho, co se vám stalo a jděte dál. Jsou to věci, které už nemůžete změnit ani nijak ovlivnit, ale můžeme se z nich poučit.

Cítíte se dnes pod psa, bez nálady a pozitivní energie? Rozjasněte si den, tím, že si obléknete něco barevného na sebe, nalakujete si výraznou barvou nehty a rozzáříte pleť nějakým zajímavým stínem nebo výraznou barevnou rtěnkou. 

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat