Jak funguje krokoměr v mobilu a hodinkách?

Chůze je nejpřirozenější pohyb, díky kterému se udržíte v dobré náladě a zdraví. Navíc se dá chůzí i hubnout! Není proto divu, že se čím dál tím víc lidí spoléhá na krokoměry. Zjistěte, jak funguje krokoměr v mobilu a chytrých hodinkách a jaká technologie je nejpřesnější.

Co je to krokoměr a jak funguje?

Krokoměr bychom mohli označit jako technologii/funkci/aplikaci na počítání kroků. Je to celkem široké označení. Pokud vás zajímá, kolik toho denně ujdete, spolehněte se na elektroniku – ta vám to spočítá!

Podle lékařů byste denně měli ujít 10 000 kroků. Starším osobám stačí 8000.

Pedometr v telefonu

  • Aplikace bývají zdarma
  • Může mít další šikovné funkce
  • Měření není přesné
  • Telefon běžně nemáte neustále u sebe

Nejčastěji se s krokoměrem setkáte ve formě aplikací pro chytré telefony. Ty si můžete stáhnout na Google Play nebo App Store zcela zdarma. Některé běží na pozadí celý den, jiné je potřeba spustit. Záleží, co od aplikace očekáváte.

Chcete si změřit chůzi na procházce? Nebo během celého dne? Podle toho se rozhodujte. V případě, že byste ocenili i další funkce (např. počítání kalorií, sledování pitného režimu atd.), poohlédněte se po šikovnější aplikaci. Krokoměry ve smartphonu bohužel patří mezi ty méně přesné. Jestli jste v tomto směru náročnější, zvažte nákup chytrých hodinek nebo fitness náramku.

Chytré hodinky a fitness náramky

  • Kromě pedometru mají i další praktické funkce
  • Zobrazují notifikace
  • Měří přesně
  • Vyšší investice

Chytré hodinky, fitness náramky a sporttestery mají krokoměr v naprosté většině případů už zabudovaný jako vlastní funkci. Kroky vám počítají automaticky bez toho, abyste museli stahovat nějakou extra aplikaci. Počet kroků se ukazuje na displeji a stačí jediný pohled k tomu, abyste věděli, jak na tom jste.

Pokud se chcete motivovat, chytré hodinky nebo fitness náramek jsou skvělý způsob, jak na to. Měření je přesné a spolehlivé. Zejména u chytrých hodinek nebo sporttesterů se setkáte i s tím, že si data můžete nahrávat do počítače a vytvářet různé statistiky.

Jestli jste aktivní sportovec nebo si hlídáte své zdraví, určitě to uvítáte. Třeba i na sledování výkonu při běhání, plavání atd.

Footpod

  • Nejpřesnější měření
  • Propojuje se s dalším zařízením

Potom tu máme krokoměry alias pedometry jako takové. Někdy se označují jako footpod. Jedná se o samostatná specializovaná zařízení určená čistě na počítání kroků, které si připevníte na pásek nebo třeba na botu.

Poskytují nejpřesnější měření. Jsou totiž vybavené speciální senzory. Ty dokážou odhadnout délku kroku a další důležité proměnné jako je terén atd. Propojují se s chytrými hodinkami nebo sporttestery.

Jak se kroky vypočítávají?

Zajímá vás, podle čeho pedometr v telefonu nebo chytrých hodinkách kroky vlastně počítá? Moderní technologie spoléhají na dva typy vypočítávání kroků. Pojďme zjistit, který je pro vás ten pravý.

jak funguje krokoměr

Kroky počítá na základě dat GPS

Telefon sám nebo aplikace v něm často počítá kroky na základě dat z GPS. Vychází z toho, že člověk za 1 km chůze udělá určitý počet kroků – cca 1500 až 1200. Podle toho, jakou vzdálenost ujdete, odhadne, kolik kroků jste udělali.

Toto měření je celkem přesné, ale má své limity. Tak jednak je základním předpokladem to, abyste byli připojení k GPS. Většinou se setkáte také s tím, že daná aplikace vyžaduje připojení k internetu. Což je jednak náročné na baterii, za druhé to není vždy proveditelné.

Krokoměr, který počítá kroky podle GPS, zároveň nemusí vždy správně vypočítat počet kroků, když třeba chodíte po horách. Nadmořskou výšku totiž ne každá aplikace do výpočtů zahrnuje a pokud ano, tak ne zrovna přesně. Pro horskou turistiku se vám vyplatí spolehnout na chytřejší zařízení, než je obyčejný smartphone s aplikací.

Měření kroků s GPS použijete pouze venku. Na kolektivní sporty nebo fitness centrum ho už z principu nevyužijete. Kroky pomocí GPS vypočítávají například aplikace v chytrých telefonech nebo chytrých hodinkách.

Kroky počítá pomocí algoritmu

Potom tu máme druhý způsob vypočítávání kroků. A to s pomocí algoritmu. Zařízení snímá pomocí senzorů, co se děje okolo něj. Reaguje na houpavý pohyb a vibrace lidského těla při chůzi a na základě tohoto pohybu počítá kroky. Jakmile se tedy začnete pohybovat, kroky vám automaticky naskakují.

Výhodou tohoto způsobu je, že není náročný na baterii. Tato funkce může běžet na pozadí klidně celý den a výdrž zařízení to nijak zásadně nepoznamená. Takový krokoměr využijete nejen venku, ale i uvnitř – třeba během sportu, v práci atd.

Stále je tu samozřejmě otázka přesnosti. Hodně záleží na tom, jaké zařízení používáte, zda má spolehlivé senzory, jak je šikovná daná aplikace atd.

Kroky pomocí algoritmu počítá například krokoměr (footpod), ale také většina fitness náramků, chytrých hodinek a některé aplikace v telefonu.

Nastavte si délku kroku

Ne vždy nastavení délky kroku aplikace nebo zařízení umožňuje. Přitom je to velice důležitý údaj – jinak dlouhý krok bude mít drobná žena a dvoumetrový muž. S touto informací si svůj výkon změříte o poznání lépe. Zařízení by se vás mělo zeptat na výšku, pohlaví a věk.

Nejčastější dotazy

Jak funguje krokoměr?

Jedná se o aplikaci či zařízení na počítání kroků.

Která zařízení umí počítat kroky?

Kroky vám spočítá například aplikace v mobilu. Dále chytré hodinky, fitness náramek nebo sporttester. U aktivních sportovců jsou oblíbené také footpody, samostatná zařízení určená právě na počítání kroků.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat