Vánočka je připravovaná ze sladkého kynutého těsta obdobně jako tradiční mazanec. K výrobě vánočky není třeba dlouhý seznam surovin, protože většinu z nich máte doma. Zkuste si slavnostní vánočku připravit za pomocí domácí pekárny nebo rovnou celou v domácí pekárně.
Co všechno domácí pekárna umí připravit?
Uvažujete, že si pořídíte domácí pekárnu? Dnes jich je na trhu obrovské množství a je jen na vás, jakou pekárnu zvolíte. Doporučujeme zvolit takovou, aby měla dostatek takových programů, které budete využívat. Domácí pekárnu využijete na vytvoření různých druhů pochutin. Můžete v ní připravit a upéct čerstvý chléb, nadýchaný mazanec, nebo v ní připravíte lahodné těsto na křupavé celozrnné rohlíky. Domácí pekárny umí pomocí programu příprava těsta připravit bezchybné těsto na další slané a sladké pečivo, na pizzu nebo koláče. Ty chytřejší mají součástí také programy výrobě domácích marmelád a džemů nebo jogurtu. Moderní pekárny disponují nejrůznějším příslušenstvím v podobě stojánků na bagety, odměrkami nebo nejrůznějšími pečícími formami.
Slavnostní vánočka zadělávaná v domácí pekárně
Pokud si chcete upéct tradiční vánočku, zkuste tento recept. Nejprve si připravíte těsto v domácí pekárně a poté připravené těsto spletete do tvaru vánočky a poté dáte péct do trouby.
Těsto:
- 250 ml vlažného polotučného mléka
- 100-120 g rozpuštěného másla
- 2 vajíčka
- 2 vanilkové cukry
- 100-120 g cukru krupice
- ½ lžičky soli
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- Citronová kůra z jednoho citronu
- Hrst rozinek a mandlí
- Špetka anýze
- Špetka muškátového květu
- Rum
Posypka:
- 1 vajíčko na potření
- Mandle na ozdobení
Postup:
- Den předem si rozinky zalijte rumem a nechte nabobtnat.
- Další den se vrhněte na přípravu a pečení vánočky. Je třeba dodržovat postup správného pořadí při vkládání surovin do pekárny.
- Nejprve nalijte do nádoby 250 ml vlažného mléka, 2 rozšlehaná vajíčka a 100-120 g rozpuštěného másla, nebo jiného tuku na pečení, jako je Hera nebo Stella.
- Do tekoucí směsi přidejte smíchanou polohrubou moukou společně s hladkou.
- Dále do jednoho rohu přidejte 2 balíčky vanilkového cukru, do dalšího rohu přidejte 100-120 g cukru krystalu. Do dalšího rohu přidejte ½ soli, do dalšího citronovou kůru a koření jako je anýz a muškátový květ, který vánočku dokonale provoní.
- A jako tradičně uprostřed nádoby udělejte do mouky malý důlek a do něj nasypte celý sáček sušeného droždí.
- Domácí pekárnu nastavte na program příprava těsta. Těsto bude krásně zpracované a nadýchané. Tento program obvykle trvá okolo 90 minut.
- Asi v půlce tohoto program se většinou ozve signál, kdy je možné pekárnu otevřít a dát do těsta cokoliv dalšího je potřeba. Přidejte k těstu rozinky. Poté nechte pekárnu pracovat dál.
- Zkontrolujte těsto a vytáhněte z pekárny. Vánočku upleťte, tak jak jste zvyklí.
- Hotovou vánočku nechejte 30 minut až 1 hodinu venku (na teplém místě) dál kynout. Nejlépe když ji ještě přikryjete utěrkou.
- Troubu si předehřejte na 150 °C a plech vyložte pečícím papírem. Vánočku dejte na plech a potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Nezapomeňte zapíchnout po celé délce alespoň 4 špejle, aby držela svůj tvar.
- Pečte opatrně pozvolna asi 40 minut, vždy podle konkrétního typu trouby. Po upečení vyzkoušejte špejlí, zdali je těsto propečené. Pokud se chce z vrchu pálit, přikryjte ji alobalem.
- Upečenou vánočku vyndejte z trouby a nechte na mřížce zcela vychladnout.
Čím déle necháme vánočku kynout, tím lépe, protože při nedostatečném vykynutí může vánočka popraskat.
Jak uplést vánočku z různého počtu pramenů
Vánočka připravená v domácí pekárně
Pokud chce vyzkoušet vánočku připravit celou v domácí pekárně, tak recept je jednoduchý a výsledná vánočka chutná dobře. Domácí pekárnu nastavte při pečení na základní program pro normální pečení chleba, nastavení tmavší nebo střední kůrka a velikost jako velký chléb.
Těsto:
- 250 ml vlažného polotučného mléka
- 120-125 g rozpuštěného másla
- 2 vajíčka
- 2 vanilkové cukry
- 100-120 g cukru krupice
- ½ lžičky soli
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1, 5 lžičky sušeného droždí
- Citronová kůra z jednoho citronu
- Hrst rozinek a mandlí
Posypka:
- 1 vajíčko na potření
- Mandle na ozdobení
Postup:
- Dodržujte správné pořadí při vkládání ingrediencí do domácí pekárny. Nejprve nalijte do nádoby 250 ml vlažného mléka, 2 rozšlehaná vajíčka a 120-125 g rozpuštěného másla, nebo můžete použít jiný tuk na pečení, jako je Hera, Stella a podobně.
- Přidejte 400 g polohrubé mouky a 250 g hladké mouky.
- Do jednoho rohu přidejte 2 balíčky vanilkového cukru, do dalšího rohu přidejte 100 g cukru krystalu. Do třetího rohu přidejte ½ soli, a do posledního místa dejte nastrouhanou citronovou kůru.
- Uprostřed nádoby udělejte do mouky malý důlek a do něj nasypte sušené droždí.
- Domácí pekárnu nastavte na program příprava těsta. Program se postará o to, aby bylo těsto správně zpracované a nakynuté. Tento program trvá okolo 90 minut.
- V půlce programu obvykle zazní zvukový signál, v tomto okamžiku můžete do těsta nasypat rozinky a mandle.
- Po ukončení programu máte na výběr, co s těstem budete chtít udělat dál. Pokud chcete připravené těsto nechat v pekárně, rovnou zapněte program pečení na základní program a tmavší nebo střední kůrku a velikost jako velký chléb.
- Další možností je, že hotové těsto z pekárny vyndáte na pomoučenou podložku. Z nádoby nesmíte zapomenout vyndat míchací vrtulku. Těsto si rozdělíte na 3 stejné kusy a vytvarujete je do pramenů, které klasicky spletete do copu. Oba konce vánočky pořádně přimáčkněte, aby se nerozpletly.
- Nezapomeňte v obou případech vánočku potřít rozšlehaným vejcem a posypat mandlovými lupínky.
- Takto připravenou vánočku dejte zpět do pekárny a dejte péct.
- Pekárna začne pracovat sama. Suroviny se ohřejí na potřebnou teplotu a vánočka se pak sama upeče.
- Upečenou vánočku vyndejte na mřížku nebo dřevěné prkénko a nechte vychladnout.
Den před pečením vánočky si hrst rozinek dejte o misky a zalijte rumem. Dostanou tak ještě lepší chuť.