Rozměry – Šířka x Výška x Hloubka (ŠxVxH)

Když si představíte nějaký objekt, jedním z prvních, co vás napadne, jsou jeho rozměry. Rozměry jako je šířka, výška a hloubka jsou tři základní rozměry, které nám pomáhají porozumět, jak je věc velká a zdali se vejde do našeho domova nebo kamkoliv jinam. V tomto článku se podíváme na to, co rozměry znamenají, jak se správně uvádějí, a prozkoumáme některé zajímavosti ohledně rozměrů nejběžnějších věcí okolo nás.

Jak správně uvádět rozměry?

Správné uvádění rozměrů je základem pro komunikaci a například i pro nákup věcí. Pokud si koupíte nový nábytek, ledničku, domácí pekárnu, auto, robotický vysavač nebo jiný výrobek, pravděpodobně budete hledat informace o jeho rozměrech. Rozměry jsou obvykle udávány v tomto formátu – ŠxVxH, neboli šířka x výška x hloubka.

Správné uvádění rozměrů není podmíněno ani opřeno o žádnou normu, která by stanovovala, jak správně uvádět rozměry.

V praxi to může znamenat to, že pokud kupujete nový kuchyňský robot nebo průmyslový vysavač snadno se může stát, že nemusíte správně odhadnout, který z těchto tří údajů je šířka, který výška a který hloubka. 

Při udávání rozměrů se doporučuje doplnit rozměry slovním vyjádřením, co konkrétně jednotlivé rozměry znamenají. 

  • Šířka 50 mm
  • Výška 80 mm 
  • Hloubka 50 mm 

 

3D Rozměry

Rozměry 3D – šířka x výška x hloubka jsou rozměry, se kterými se nejčastěji setkáme při velikosti doručovaného balíku, nákupu zboží jako je lednice, sušička nebo při vybírání nové kuchyně nebo obývací stěny. Většinou jsou tyto rozměry uvedeny ve formátu šířka x výška x hloubka, což nám poskytuje jasný pohled na velikost daného objektu. Nicméně, uvádění rozměrů v tomto formátu není pravidlem, a tak si pořadí rozměrů někteří prodejci mohou upravit dle toho, co je pro zákazníka nejdůležitější.

Mohou se proto objevit výjimky v závislosti na povaze produktu a tomu, co je pro spotřebitele důležitější. Například u lednice je výška nejdůležitější, protože je třeba zajistit, aby se lednice vešla do skříňky kuchyňské linky. Proto v tomto případě bývá výška častokrát uváděna jako první rozměr. Například u lednice je postavení rozměrů logické, ovšem pokud jsou rozměry jinak uvedeny, mohl by to být pak problém.

2D Rozměry

Rozměry 2D – šířka x výška se obvykle uvádějí pouze dva rozměry, a to standardně v pořadí šířka x výška.

Nejčastěji se setkáváme s 2D rozměry u různých typů papíru, kde šířka a výška jsou klíčovými informacemi pro tisk a formátování dokumentů. Standardní formáty papíru, jako je A4 nebo A3, mají pevně standardizované a stanovené rozměry, které jsou známé a používané téměř po celém světě.

Stejně tak se 2D rozměry používají i pro definici ploch, například při navrhování plakátů na billboardové plochy, velikosti obrazů, nebo designu webových stránek či podlah. Šířka a výška v těchto případech určují, jak bude výsledná plocha vizuálně vypadat a jaký bude její poměr stran.

Co je to šířka?

Šířka je prvním údajem, který se nejčastěji píše, a označuje horizontální rozměr objektu (z levého do pravého bodu), tedy, jak je široký.

Co je to výška?

Výška je obvykle druhý údaj, a označuje vertikální rozměr, což je, jak je objekt vysoký (vzdálenost od spodu nahoru).

Co je to hloubka?

Hloubka je většinou uvedena jako poslední číslo, a udává rozměr objektu do hloubky, tedy, jak je objekt hluboký (vertikální vzdálenost dvou bodů).

Rozměry papírů

Jak jsme již zmínili nejčastěji se setkáváme s uvedením 2D rozměrů u různých typů papíru, kde je uvedena šířka a výška.

Nejběžnějším formátem papíru je A4 (210 mm x 297 mm), který se používá pro tisk dokumentů. Další známý formát je A3 (297 mm x 420 mm), který je dvojnásobným A4. Existuje mnoho dalších formátů papíru, které se používají k různým účelům, a jejich rozměry se odvíjí od sérií A, B a C.

Formáty papíru a jejich standardizované rozměry:

A0841 x 1189 mm
A1841 x 594 mm
A2420 x 594 mm
A3420 x 297 mm
A4210 × 297 mm
A5210 x 148 mm
A6148 x 105 mm
A7105 x 74 mm
A874 x 52 mm
Velikost papíru

Rozměry praček

Pračka je dalším běžným spotřebičem, u kterého jsou rozměry pro zákazníky klíčové. Standardní rozměry praček mohou být různé v závislosti na výrobci a modelu, ale většinou se pohybují kolem 60 cm šířky, 85-90 cm výšky a 50-65 cm hloubky. Výška může být důležitá, pokud máte omezený prostor pod pracovní deskou nebo ve vestavěné skříni. Na trhu existují také pračky s variantou SLIM, a tedy s hloubkou od 33 do 50 cm, které se hodí do velmi omezených prostor.

Rozměry dveří

Když mluvíme o rozměrech dveří, měli bychom si uvědomit, že existuje mnoho různých typů dveří, jako jsou vchodové dveře, interiérové dveře a skříňové dveře. Rozměry vchodových dveří se často pohybují kolem 80-90 cm šířky a 200-210 cm výšky, což umožňuje pohodlný vstup a výstup. 

Interiérové dveře mohou být menší, běžný rozměr se uvádí 197 cm výšky a 80 cm šířky. Další rozměry jsou v šířce od 60 do 90 cm, a ve standardně ve výšce do 210 cm.

měření

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat