Sjednání odběru plynu a srovnání dodavatelů

Sjednáváte odběr plynu? Je to velké rozhodnutí, které ale naštěstí není nevratné. Dodavatele totiž můžete vždy změnit. Na co se připravit? Vše projdeme krok za krokem. Zjistěte, kdo nabízí levný plyn a udělejte si srovnání dodavatelů.

Z čeho se skládá cena plynu? Co ji ovlivňuje?

Dodavatelé nabízí různé ceny za plyn. Jak je to možné, ptáte se? Je to dáno hlavně tím, že finální částka má se skládá ze dvou složek.

Cena plynu se skládá z:

  • regulované složky = poplatky za distribuci a poplatek operátorovi trhu,
  • neregulované složky = cena samotného plynu a drobné poplatky.

Cena plynu se skládá z regulované složky = poplatky za distribuci a poplatek operátorovi trhu, a neregulované složky = cena samotného plynu a drobné poplatky.

Cena plynu kolísá a může se lišit v závislosti na sezóně, dostupnosti plynu a spotřebě. Do finální částky vstupují i politické změny, situace na burze a další. Zkrátka – faktorů je opravdu hodně.

Proti výkyvům v cenách se můžete pojistit fixací ceny plynu. To znamená, že vám dodavatel na určitý časový úsek (zpravidla jeden až tři roky) zaručí neměnnou cenu energií. Fixace se logicky vyplatí nejvíc tehdy, když se očekává růst cen.

Jenže současná doba je dost nejistá a nikdo neví, co se stane za měsíc. Tak proč se nepojistit? Pravdou je, že kdyby cena plynu razantně klesla, vy stále budete povinní platit částku, kterou jste si zafixovali. I kdybyste byli v nevýhodě.

Udělejte si samoodečet a zjistěte, kolik zaplatíte u současného dodavatele. Jak na samoodečet plynu či elektřiny se dozvíte u nás na blogu. Výslednou hodnotu vynásobte cenou za plyn a hned budete vědět, na čem jste. Nejste spokojení? Nemusí to být dáno jen vaší spotřebou, ale právě i nevýhodnou cenou u dodavatele. Naštěstí ho můžete změnit!

Vyberte vhodného dodavatele

Firmy se předhání v tom, kdo naláká nejvíc zákazníků. V rámci námluv odběratelů slibují nejlevnější ceny plynu, špičkové služby atd. Ne vždy je všechno tak růžové, jak vypadá. Určitě si pamatujete na karambol okolo firmy Bohemia Energy.

Dodavatele si před výběrem pečlivě prověřte. Nenechte se zlákat nejlacinější nabídkou. Je lepší se spolehnout na ověřenou firmu se stabilní pozicí na trhu. Vyhněte se společnostem, které mají podle recenzí problémy s fakturací, dodávkami a zákaznickou podporou.

Samotná změna dodavatele plynu ve finále není nic obtížného. Stačí zařídit potřebnou dokumentaci. V případě, že vypovídáte smlouvu na dobu určitou, budete muset zaplatit poplatek za nedodržení smlouvy. Smlouvy na neurčito lze vypovědět kdykoliv.

Jaké podklady připravit

Abyste mohli přejít k novému dodavateli, musíte si pro firmu připravit podklady. Co všechno je bude zajímat? Například název současného dodavatele plynu, dobu trvání stávající smlouvy a samozřejmě technické údaje o odběrném místě, například číslo plynoměru. Všechny důležité údaje byste měli najít přímo ve smlouvě se stávajícím dodavatelem nebo na faktuře.

Pokud vám papírování přerostlo přes hlavu, nebojte se obrátit na zákaznickou podporu nového dodavatele a poproste je o asistenci. Zároveň to můžete vzít i jako takový test, jak spolehlivý jejich zákaznický servis je. Podívejte se na srovnávače dodavatelů plynu a zvolte si takového, který vás nenechá ve štychu.

Srovnání dodavatelů plynu

Jak dál ušetřit za plyn?

Peníze navíc se vždy hodí a energie je jedna z nejvyšších položek výdajů domácnosti. Prolistujte si článek Jak ušetřit za plyn a zjistěte, jak plynem nepropálit díru do rozpočtu. Podíváme se, jak ušetřit za topení, vaření a další věci v domácnosti.

Úspory za topení docílíte například i tak, že vsadíte na efektivnější způsob vytápění. Například kondenzační kotel atp.

Nejčastější otázky a odpovědi

Z čeho se skládá cena plynu?

Cena plynu se skládá z regulované a neregulované složky. Regulovaná složka zahrnuje poplatky za distribuci a poplatek operátorovi trhu, zatímco neregulovaná složka zahrnuje cenu samotného plynu (+ drobné poplatky).

Jak se mohu pojistit proti výkyvům v cenách plynu?

Proti výkyvům v cenách se můžete pojistit fixací ceny plynu, kdy vám dodavatel na určitý časový úsek (zpravidla jeden až tři roky) zaručí neměnnou cenu energií. Fixace se vyplatí nejvíc tehdy, když se očekává růst cen.

Na co si dát pozor při výběru dodavatele plynu?

Ač hledáte nejvýhodnější cenu, nenechte se automaticky zlákat nejlevnější nabídkou. Spolehněte se na ověřenou firmu se stabilní pozicí na trhu. Vyhnout byste se měli dodavatelům, kteří mají podle recenzí problémy s fakturací, dodávkami a zákaznickou podporou. Využijte srovnávače dodavatelů plynu – pomohu vám s porovnáním.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat