7 mýtů o keto dietě

Chtěli byste mít alespoň o 5 kilo méně. Nebo i o víc. Už jste toho hodně vyzkoušeli. Ale skloubit hubnutí s prací a domácností bylo náročné a ne úplně úspěšné. Proto vás zaujala keto dieta. Jenže není to jen nějaký marketingový trik? V následujícím článku se dozvíte, jak to s tou keto dietou je doopravdy.

Keto dieta, někdy zvaná ketogenní nebo ketonová spočívá v tom, že konzumujete extrémně nízkosacharidovou stravu. Na rozdíl od jiných nízkosacharidových stravovacích stylů potřebné živiny přijímáte především z tuků a ne z živočišných bílkovin. Díky tomu, že tělo nedostává glukózu z potravy, musí si energii samo vyrobit z tuku v podobě ketonů. Tento proces se nazývá ketóza a odvíjí se od něj název diety. Během ketózy tělo spaluje i vlastní tuky a díky tomu hubnete i na problematických partiích jako jsou stehna

Během keto diety se doporučuje přijímat: 

·      60 – 75 % kalorií z tuků (lipidů)

·      15 – 30 % z bílkovin (proteinů)

·      a zbytek z cukrů (sacharidů)

Keto dieta je novodobý výmysl

Keto dieta v moderním pojetí je skutečně relativně nová věc. Ještě před pár lety se doporučovalo jíst stravu založenou na sacharidech v mnoha porcích rozložených do celého dne. A někomu to skutečně vyhovuje a dělá dobře. 

Jenže když se podíváme na antropologický výzkum a stravování našich předků, mnoho porcí sacharidů tam nenajdeme. Pravěký člověk se živil lovem a sběrem, tedy masem, vnitřnostmi, kořínky, lesními plody a semínky. A tyto potraviny mnoho sacharidů neobsahují. Naopak v nich převažuje tuk. Stejně tak v severských oblastech nejsou po většinu roku dostupné rostliny, maximálně trochu mechů a lišejníků. Sámové, Inuité i etnika ze Sibiře tak přežívali především díky tučnému masu. 

Obiloviny a mléčné výrobky začaly figurovat v lidské stravě až po neolitické revoluci. To znamená to, že asi 3 miliony let se lidé živili především tukem a první nárůst konzumace sacharidů přišel až před zhruba 10 000 lety. A to je z hlediska evoluce celkem krátká doba. Z tohoto faktu vychází i paleo dieta, která rovněž omezuje sacharidy. 

Potravinová pyramida, která doporučuje většinu kalorií přijímat ze sacharidů, je mnohem novodobější, než byste možná čekali. Poprvé byla představená ve Skandinávii v 70. letech a v USA ji začala vláda propagovat až v 90. letech. 

Potravinová pyramida
Potravinová pyramida doporučuje, aby většina kalorií pocházela z obilovin. Zdroj: Wikimedia Commons, Loma Linda University Vegetarian Food Pyramid

Strava založená na tucích rozhodně není novodobý výmysl. 

Stačí jíst tučná jídla

Tuk je sice hlavním zdrojem energie při keto dietě, ale rozhodně to neznamená, že máte jíst jakýkoliv tuk. Pořád platí, že se smaženého sýru mnoho živin nezískáte.

Kouzlo spočívá v tom, že budete konzumovat zdravé tuky, které jsou obsaženy v mořských rybách, volně se pasoucím dobytku, lesní zvěři, různých semínkách a farmářských mléčných výrobcích. 

V posledních desetiletích konzumaci tuků vinili za obezitu, zvýšený cholesterol, vysoký tlak a další zdravotní neduhy. Jenže nyní se ukazuje, že sice na tom měly tuky podíl, ale hlavně transmastné kyseliny a saturované tuky, tedy všelijaké průmyslově zpracované potraviny a ztužené tuky. Navíc v kombinaci s vysokou konzumací sacharidů. 

Jen tučná jídla jíst nestačí. Bohužel.

Při keto dietě mi nebude jídlo chutnat

Možná právě naopak. Tuk je nositel chuti, takže pravděpodobně budete spokojenější než na nízkotučné dietě, kdy jste nucení jíst kuře na vodě se suchou celozrnnou rýží.

Na druhou stranu hodně dobrůtek je kvůli vysokému obsahu sacharidů zapovězených, takže úplně “bezbolestné” to taky nebude. Jakmile se v tom však trochu naučíte chodit, budete schopní si připravovat chutná jídla splňující potřebné hodnoty pro ketózu. 

Vám by snad maliny se šlehačkou a hoblinkami čokolády nechutnaly? 

Při keto dietě se nesmí jíst ovoce

Jak se to vezme. V nejpřísnější fázi keto diety, která by měla trvat 2 až 6 týdnů byste měli zkonzumovat kolem 20 g sacharidů denně. Přitom jeden banán má 22 gramů sacharidů. Takže si ho raději většina lidí nedává, aby jim denní příjem vyšel. Ale lesní plody obsahují méně sacharidů, takže se naopak doporučují, zvláště kvůli obsahu antioxidantů. 

Jaký obsah sacharidů vám dělá dobře, vám pomůže odhalit stravovací program Whole 30

Keto dieta je drahá

Kupované směsi, speciální keto marmelády a keto chleby se mohou prodražit. Keto dietu však zvládnete i uvařit doma z běžných surovin ze supermarketu. Možná, když nebudete kupovat limonády a sladkosti, nakonec za jídlo i ušetříte. 

Po keto dietě už nikdy nepřiberu

Když hned po ukončení ketózy se zase začnete ládovat hromadou sacharidů, tak se jojo efekt s největší pravděpodobností dostaví. 

Pokud vše dodržujete, sacharidy jste navýšili jen mírně a přesto váha stoupla. Nelekejte se. Sacharidy vážou vodu, takže váha navíc je pravděpodobně jen znovu zadržená voda. 

Už nikdy nebudu moct jíst „normálně“

Pokud normálně znamená hodně sacharidů a nezdravých tuků, tak asi ne. Svou ideální míru a kombinaci si budete muset najít sami. Kromě jídla do svého nového životního stylu také zařaďte pravidelný sport. Co třeba začít běhat?

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat