33 nápadů na občerstvení pro dětskou oslavu, aneb jak na dokonalou párty

Dětská oslava je událost, kterou by si jak děti, ale i rodiče měli dosytosti užít. Je to událost, kdy je třeba, aby rodiče přimhouřili alespoň jedno okolo a dětem dopřáli i něco méně zdravého. Připravili jsme pro vás celkem 33 tipů na různé občerstvení, které bude lahodit jak oku, ale i chuťovým buňkám všem věkovým generacím.

Co je třeba zajistit na občerstvení na dětskou oslavu?

Jak konkrétně se připravit na oslavu narozenin pro děti jsme se už věnovali v jednom z minulých článků. Tentokrát se budeme věnovat tomu, jak nejlépe zajistit kompletní občerstvení na dětskou oslavu. Protože ať už je to příprava občerstvení na oslavu pro dospělé nebo pro vaše ratolesti a jejich kamarády, vždycky je nutné se na to důkladně připravit a promyslet, všechny možné varianty. 

Jelikož tajemstvím úspěchu oslavy je perfektní plánování a načasování, a tak ideálně když začnete s přípravami minimálně měsíc dopředu

Ještě před samotným plánováním je nutné si uvědomit, zdali to bude oslava narozenin pro roční dítě nebo to bude pro dítě, kterému je 5 let. Dalším důležitým bodem je, kde se bude narozeninová oslava odehrávat, jakou zábavu a program pro děti připravíte, jaký finanční budget chcete do oslavy investovat a v neposlední řadě jaké občerstvení chcete pro děti připravit nebo objednat. Posledním důležitým bodem je zvolit téma dětské oslavy, které se pak bude nést v duchu celé oslavy. Můžete do zvoleného tématu zakomponovat pozvánky, narozeninový dortík, další občerstvení, ale také výzdobu nebo zábavné hry.

Pokud budete připravovat pokrmy doma, je nutné začít s přípravou den předem nebo v den konání oslavy, nejčastěji ráno. Nezapomeňte, že pokud chcete objednat dort a další pokrmy v cukrárně je nutné se minimálně 2 měsíce předem informovat a zamluvit si termín.

A jako nakonec si naplánujte nákup různých pomůcek a surovin, které budete potřebovat při pečení, vaření nebo přípravy koktejlů.

Oslava je to pro malé děti, tudíž ocení veselé párty nádobí a doplňky. Nezapomeňte jak na barevné talířky, pohárky a kelímky. Doplňte je barevnými brčky, a míchátky, které nesmí chybět v žádném nápoji. 

11 tipů na sladké občerstvení

Přinášíme nápady na sladké laskominy, které budou chutnat všem dětem. Tyto tipy jsou tak variabilní, tudíž si je můžete přetvořit pro svoje potřeby. Nebojte se experimentovat a co nejvíce používat červené ovoce, které je díky své barevnosti pestré a hravé. 

1. Narozeninový dort

Na žádné narozeninové oslavě by neměl chybět dort. Nechte si záležet na výběru a vyberte ten, aby bylo vaše dítě spokojené. Základem dortu by měl být lahodný a vláčný korpus. Dort ideálně doplňte buď marcipánovými postavičkami,  barevnými lentilkami nebo čokoládovými pralinkami a bonbony. Pokud mají vaše děti rády svěží dortíky, pak vsaďte na citronovou chuť, doplněnou lesním ovocem. Pokud si na dort netroufáte, můžete si jej objednat v cukrárně, kde vám jej vyrobí podle vašich chuťových ale i vizuálních představ. 

2. Mrkvový dort

Pokud je váš oslavenec malé miminko, ideálně když pro něj vytvoříte dort, do kterého se bude moci zakousnout. Volte například tradiční vláčný mrkvový dort nebo banánový, který opět můžete ozdobit různými druhy sezonního ovoce. Tyhle dorty jsou vhodné pro děti do 1 roku života, ale rádi se do něj pustí i děti větší.

3. Jednoduché muffiny

Ať už plánujte nebo naplánujte dort můžete doplnit oslavu dalšími sladkými dobrůtkami v podobě velmi oblíbených muffinů. Výhodou je, že jsou to malé buchtičky, které se dětem dobře konzumují a nezaberou tolik práce.Takovou nejoblíbenější chutí pro děti jsou banánové muffiny se spoustou čokolády nebo nadýchané muffiny s barevnými lentilkami.

4. Vláčná bábovka

Další rychlovkou, kterou můžete obšťastnit děti je bábovka. Ať už to bude tvarohová, maková nebo jablečná. Další zdravější variantou je například jablečná bábovka nebo jogurtová s žitnou moukou. Nezapomeňte bábovku ozdobit a posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou a posypat kokosem. Děti se budou olizovat až za ušima.

5. Dětské sušenky ve tvaru medvídků

Medvídkové nadýchané sušenky potěší všechny děti. Nezapomeňte si koupit formičky medvídků nebo jiné formičky, které děti ocení. Pokud máte malé děti, tak vyrobte sušenky ve zdravější verzi buď z ovesných vloček, jablka nebo velmi oblíbené mrkvové, které jsou velmi vláčné a nevysuší se. Pokud chcete medvídka vylepšit, namočte mu jeho packy do čokoládové polevy.

6. Piškotová roláda s ovocem

Taková obyčejně neobyčejná piškotová roláda udělá na stole pro oslavence a jeho přátele velkou parádu. Upečte na oslavu roládu z klasického piškotového těsta a vylepšete ji domácí marmeládou ať už bude rybízová, co má říz nebo klasická malinová, která pohladí mlsný jazýček. Hotovou roládu posypte moučkovým cukrem a dejte na ni kousky ovoce (maliny, borůvky, jahody nebo kousky broskve).

7. Jogurtové vafle s ovocem

Ani nevíte, jak vafle můžou udělat radost na narozeninové oslavě. Najděte si ideálně zaručený recept, a za půl hodiny máte hotovo! Mezi dětmi jsou oblíbené vafle banánové nebo ty vláčné, z jogurtu. Nezapomeňte pak hotové vafle na talíři ozdobit ovocem, marmeládou nebo obyčejným jogurtem.

8. Perníčky 

Samozřejmě perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, ale co si je připomenout i během roku? Vláčné medové perníčky potěší děti a vás taky, protože příprava a konečná výroba je velmi snadná. Upečte pro oslavence a malé návštěvníky vláčné medové perníčky, které jsou měkké a ke konzumaci určené okamžitě. Nakupte ještě před tím formičky zajímavých postaviček. Perníčky ozdobte klasickou bílkovou polevou nebo můžete zaexperimentovat a pořídit polevy nejrůznějších barev.

9. Ovocný talíř 

Ovocné talíře jsou vděčným doplňkem například k čokoládovému dortu. Každý si vezme, to co mu chutná. Je to snadné, budete potřebovat různé druhy ovoce, různá vykrajovátka a nůž. Pokud si s tím nechcete lámat hlavu dejte na talíře různé druhy ovoce, jako jsou maliny, borůvky, banány, hrozny nebo meloun. Naopak pokud chcete vytvořit něco velkolepého, nebojte se toho. Velmi hezky bude vypadat kokosová palma vytvořená z banánů, které budou zobrazovat kmen, kiwi nakrájejte na srpky a budou vypadat jako listy palmy. Borůvky dejte na kiwi, aby připomínaly kokosové ořechy. Nápadů, jak efektivně vytvořit ovocný talíř najdete na Pinterestu.

Zdroj: Pinterest Solteirasnoivascasadas.co

Pokud se chcete na dětské oslavě vyšvihnout vyrobte dětem ovocné špejle. Na dřevěnou špejli napíchejte různě barvené ovoce, které pak můžete ponořit do čokolády. 

10. Jablečné šátečky

Pokud si netroufáte na žádné složité pečení, máme i pro vás tipy, čím děti obdarovat a udělat radost. Obyčejný tradiční jablečný štrůdl z listového těsta nebo například jablečné taštičky. Oba dva pokrmy jsou snadné s minimem surovin a obyčejným listovým těstem, které koupíte v každém supermarketu. 

11. Domácí zmrzlina

Zmrzlina na dětské oslavě zkrátka nesmí chybět!  Můžete koupit zmrzlinu a ledňáky v supermarketu nebo si je můžete vytvořit pro dětské osazenstvo. Domácí výroba se vždycky cení! Je zcela na vás, jaké ovoce použijte a jakou zmrzlinu vyrobíte. Můžete například udělat i netradiční zmrzlinu. Jak na to? Kiwi nakrájejte na silné plátky, opatrně napíchněte na dřívko od zmrzliny a obalte ze všech stran v čokoládové polevě. Dejte ztuhnout do mrazáku a máte hotovo.

11 tipů na drobné slané občerstvení

Vyvarujte se kupovaným slaným chipsům, křupkám a podobně. Dejte si tu práci a udělejte tyčinky vlastní výroby. Pojďme se společně obohatit slanými tipy. Připravili jsme pro vás tzv. rychlovky, které budete mít rychle hotové a děti si na nich pochutnají. 

1. Pizza nebo minipizzy

Pizza je takovou klasikou, kterou žádné dítě nepohrne. Pokud uděláte minipizzy budou vhodné pro malé děti, jelikož se jim budou lépe konzumovat. Těsto připravte buď kynuté nebo když vás tlačí čas sáhněte po listovém, které koupíte v každém supermarketu. Nezapomeňte tradiční suroviny jako kvalitní šunka, rajčata, papriky, oregano, kečupčím více sýra, tím lépe. Pokud chcete experimentovat můžete vyzkoušet nivu, mozzarellu, hermelín, kukuřici nebo čerstvé bylinky.  

2. Domácí brambůrky

Pokud chcete vašim větším ratolestem udělat radost, nekupujte jim slané chipsy, ale udělejte jim zdravější variantu. Je to snadné, rychlé a především zdravé. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Smíchejte olej, česnek a sůl a každé kolečko touto směsí lehce potřete. Vyskládejte na pečící papír a pečte ve vaší troubě na 180-200 °C, cca 30 minut. V půlce doby pečení brambůrky otočte. K těmto zdravým brambůrkům je možné udělat chutné dipy ze zakysané smetany a tvarohu s různými druhy koření dle chuti návštěvy.  

3. Šneky neboli slané koláčky

Další slanou variantou jsou tradiční šneci. Nesmí totiž chybět na žádné dětské a dospělácké oslavě. Jsou oblíbené díky tomu, že jsou rychle připravené, mají různé obměny a jsou oblíbenou chuťovkou i pro malé děti, protože se jim dobře konzumují. Použijte obyčejné listové těsto a nezapomeňte sýr, šunku a hodně kečupu. 

4. Zeleninové talíře

Pokud chcete udělat zdravou svačinku pro vaše malé osazenstvo, tak vsaďte na jistotu. Vytvořte barevné zeleninové talíře, do kterých dáte všechny možné druhy zeleniny.

5. Kuřecí nugetky neboli stripsy s hranolky a salátem

Ke slavnostnímu oběd pro děti připravte kuřecí stripsy s domácími hranolky a salátem. Aby byly kuřecí stripsy a domácí hranolky odlehčené připravujte je v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Horkovzdušná fritéza je všestranným pomocníkem zdravého smažení. Maso a hranolky by byly na pánvi v oleji zbytečně těžké na trávení.

6. Zeleninové tyčinky

Zeleninové tyčinky můžete udělat buď v troubě, horkovzdušné fritéze a nebo je nakrájet a nechat v syrové formě. V té syrové formě se například hodí okurky, mrkev nebo papriky různé barvy nakrájené na hranolky. Naopak mrkev, batáty, celer, dýně nebo červená řepa se hodí upečené

7. Popcorn

Pokud zrovna nemáte moc prostoru k přípravě, připravte pro děti ochucený popcorn. Můžete koupit hotovou směs, kterou připravíte pohodlně na sporáku. Popcorn můžete ochutit sýrem nebo karamelem, jako sladká varianta pro mlsné jazýčky.

8. Veselé jednohubky

Obyčejné jednohubky potěší každé dítě. Výhodou je rychlá příprava a můžete vymyslet prakticky cokoliv. Místo obyčejných dřevěných párátek nezapomeňte pořídit nějakou pěknou sadu zábavných párátek, o které se děti nezraní a budou je na jednohubkách bavit. Můžete připravit obyčejné jednohubky s rohlíkem nebo jinými pokrmy. Popusťte svoji fantazii  nebo nažhavte internet. 

9. Sandwich s kvalitní šunkou a zeleninou

Rychlou svačinkou na oslavě může být i klasika, kterou zná každé dítě z domova, a tak bude jistotou, že se do ní všichni pustí, když jim vyhládne. Potřebujete toustový chléb, kvalitní šunku nakrájenou na plátky, kvalitní sýr eidam a listy ledového salátu nebo pekingského zelí. Z těchto surovin vytvoříte lahodný sandwich, do kterého s chutí zakousne každé dítě. Můžete také vytvořit různé obličeje zvířátek. Ideální svačinka, co zasytí je z upečeného domácího chleba s pomazánkou nebo lučinou, která je nahoře doplněná zeleninou. Oči vytvoříte pomocí koleček okurky, mrkev vytvoří úsměv a červená mini rajčátka nebo papriky zase ouška.

Zeleninový talíř pro děti
Zdroj: Pinterest Allrecipes.com

10. Grilované kuřecí kousky se zeleninou

Pokud máte možnost grilování u vás na zahradě, připravte dětem zážitek a ugrilujte jim kuřecí kousky v perfektně vyladěné marinádě, protože ta zajistí křehké a chutné masíčko. Jako přílohu zvolte oblíbené hranolky nebo suché topinky.

11. Párek v listovém těstu

Listové těsto a párečky jsou zaručeným tipem, který bude dětem chutnat. Párky můžete potřít hořčicí nebo kečupem a zabalit do listového těsta. Nezapomeňte listové těsto posypat bílým nebo černým sezamem.

11 tipů na lahodné dětské nápoje

Cola, kofola nebo další druhy přeslazených limonád. To jsou přesně nápoje, které potkáváme v obchodech a neměly by se vůbec objevovat na dětské oslavě. Vyzkoušejte naše zdravější varianty nápojů, které budou dětem chutnat. Nezapomeňte na pestrobarevná brčka a míchátka, které váš nápoj ještě více ozdobí. 

1. Domácí limonády

Základem dobré domácí limonády je čerstvé ovoce, zelenina, bylinky a kostky ledu. Nezapomeňte na jemně perlivou vodu, která limonádě dodá ten správný říz a tu perlivou chuť. Zapojte svoji fantazii a připravte limonádu například z melounu, jahod, kiwi, pomerančů nebo malin. 

Zdroj: Pinterest Annmariegianni.com

2. Citronáda

Citronáda se hodí většinou do letních měsíců, protože umí perfektně osvěžit. Pro děti citronádu udělejte lehce slabší, než kdybyste ji připravovali pro dospělé. Základem jsou kvalitní BIO citrony včetně lístků máty. Nezapomeňte na brčko společně s plátkem citronu na okraji skleničky. 

3. Domácí sirup 

Pokud rádi experimentujete, můžete dětem připravit domácí sirup. Mezi ty nejoblíbenější patří bezinkový, malinový, levandulový, z pampelišek nebo zajímavou chutí překvapí rebarbora. V letní měsících je vhodný okurkový sirup, který osvěží a zažene žízeň. 

4. Voda s citronem

Obyčejná voda s citronem je univerzální nápoj, který se hodí v jakémkoliv čase, na jakékoliv oslavě, a jak pro děti malé, tak i velké děti.

5. BIO šťáva

Pokud nemáte prostor ani čas vymýšlet nějaké dětské nápoje a koktejly, inspirujte se v obchodě a kupte šťávy nebo sirupy nejlépe v BIO kvalitě. Ideálně, aby nebyly uměle dochucované, dobarvované, doslazované a s co nejmenším množství chemických látek, které nejsou žádoucí.

6. Ovocné smoothie

Dopřejte dětem i během zábavy a skotačení dostatek vitamínů a energii a sytosti, například prostřednictvím ovocných smoothie. Jsou to rychle připravené svačinky, které zaženou hlad a dodají nový příval energie. 

7. Ovocné koktejly se zmrzlinou

Potěšte děti v letních parných dnech ovocnými koktejly. Je to snadné, potřebujete jen 3 ingredience, a to vanilkovou zmrzlinu, mléko a jakékoliv ovoce. Můžete přidat jak jahody, maliny, kiwi nebo banány. Ovoce rozmixujte, přidejte mléko a pokračujte v mixování. Poté přidejte vanilkovou zmrzlinu a mixujte do té doby, až se nápoje spojí a začne lehce pěnit. 

8. Dětská káva

Pokud je váš oslavenec a jeho přátelé větší děti, překvapte je dětskou kávou, kterou si na oslavách dopřávají dospělí. Stačí k tomu jen 2 ingredience, a to tradiční Caro a mléko. Kávu udělejte dětem slabší a oslaďte medem, javorovým sirupem nebo vanilkovým cukrem. 

9. Horká čokoláda nebo kakao

V pochmurných měsících a zimním období potěší a zahřeje na duši tradiční horká čokoláda.  Buď koupíte směs, kterou rovnou připravíte nebo si horkou čokoládu můžete vyrobit z typických surovin, jako je čokoláda, smetana ke šlehání, vanilkový cukr a popřípadě kakao. Další a rychlejší možnou variantou je mléko s Grankem. 

10. Obyčejný dětský čaj

Pokud máte oslavu pořádanou v zimě nebo v chladném období, nešlápnete vedle, když dětem uvaříte oblíbený ovocný nebo bylinkový čaj. Kvalitní dětské čaje najdete jak v lékárně, supermarketech nebo ve svém oblíbeném BIO obchodě. Osladit čaj lze například medem nebo javorovým sirupem nebo bio šťávou. Zapomeňte na klasický bílý cukr. 

Osladit čaj klasickým bílým cukrem není vhodné, protože děti za den zkonzumují mnohem více cukru, než je jejich tělo schopné spotřebovat. 

11. Dětské šampaňské

Děti, tak jako dospělí chtějí mít oslavu ze vším všudy. Co takhle jim obstarat dětské šampaňské. Na trhu už je mnoho různých výrobků, které jsou vyrobené z kvalitních surovin bez umělých přísad a barviv a mimo to nejsou plné zbytečné chemie a cukrů.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat