Nafukovací vířivka v zimě – jak ji používat?

V zimních měsících jsme kvůli nedostatku slunce a venkovních aktivit (neplatí pro ty z vás, kteří pracují venku) často vystresovaní a unavení. Soukromá nafukovací vířivka může být skvělou volbou pro nikým nerušené odreagování a relaxaci, a navíc vás udrží v kondici. Jak si ji i v zimě užít do sytosti?

Nafukovací vířivka není uzpůsobená celoročnímu venkovnímu používání. I když se vyrábí z tvrzeného syntetického materiálu, nízké teploty pod bodem mrazu by mohly poškodit jak tento materiál, tak jejich plastové součástky. Minimální doporučená venkovní teplota, do které můžete vířivku nechat na zahradě, je 4°C.

Pokud chcete i tak svoji nafukovací vířivku užívat venku i v zimě, musíte si pořídit speciální termopodložky a termoizolační plachty a vířivku vhodně zastřešit. Ani tak vám však nikdo nezaručí, že krutou zimu přežije.

V zimě stačí vířivku přesunout dovnitř 

Velkou předností nafukovacích vířivých van je jejich relativní skladnost a mobilnost. Během letních měsíců si ji můžete užít na zahradě a na zimu přestěhovat do interiéru, pokud máte vhodný prostor. Tím může být koupelna, terasa, lodžie, hala nebo třeba garáž. Vana totiž nepotřebuje stálý přívod vody a vystačí si s napájením z běžné 220V zásuvky.

Při výběru vířivé vany, kterou budete chtít používat během zimy v domě či bytě, se zaměřte na několik specifikací. Tou nejdůležitější je odpovídající plošné zatížení, které by nemělo přesáhnout 500 kg na m². Pokud to bude víc, je na místě poradit se s odborníkem.

Rozměry by měly být uzpůsobené prostoru, ve kterém chcete nafukovací vířivku nainstalovat. Vana dlouhá do 2 metrů a široká do 1,5 metru by měla poskytnout dostatečný komfort pro dva, maximálně tři uživatele.

Možností, kam vířivku umístit, je poměrně hodně. Pokud je relativně teplá zima a vlastníte byt s balkonem, lodžií či střešní terasu, můžete ji nechat právě tam. Ideální je koupelna či prádelna, které jsou uzpůsobené zvýšené vlhkosti, případně také garáž. Pomýšlet můžete třeba i na umístění do haly, problém samozřejmě není ani některý z pokojů. 

Pozor na bezpečnost

Vířivá vana v interiéru však vždy znamená určité riziko, takže je nezbytné, aby její hydrodistribuční soustava byla vybavena systémem stavítek. Ta v případě poruchy umožní odpojit konkrétní část vany a zabránit nehodě. 

Pokud to dispozice místnosti umožní, je vhodné vybavit podlahu výpustí o propustnosti alespoň 75 litrů za minutu. Myslete také na to, že je třeba zachovat přístup ke všem stranám vany, případně umožnit její odtažení od stěny do vzdálenosti alespoň 70 centimetrů.

Jak vybrat vířivku do bytu

Při výběru můžete postupovat tak, že si vyfotíte prostor, kam chcete vířivku umístit. Dobrý prodejce spolu s techniky váš návrh vyhodnotí a případně navrhnou jiné řešení či úpravy. Spolu s architektem pak dokážou dodat vizualizaci uvažovaného řešení, abyste si lépe představili, jak bude nainstalovaná vířivka vypadat.

Pokud nemáte v plánu vířivou vanu přes zimu používat, můžete ji vyfouknout, vysušit a uklidit například do komory, odkud ji můžete kdykoliv zase vytáhnout a ihned připravit k použití. Díky snadné instalaci máte nafukovací vířivku připravenou k relaxaci za 10 minut. 

Praktický samonafukovací systém stiskem jednoho tlačítka zajistí velmi rychlé nafouknutí těla vířivky ihned po zapojení do elektrické zásuvky. Pak stačí jen napustit vodu a po několika minutách se můžete oddávat relaxaci uprostřed bublinek.

Provoz nafukovací vířivky o objemu do 700 l vody vás vyjde na 500 až 700 korun měsíčně. U větších vířivek využívaných venku i 2 000 korun. Nafukovací vířivky koupíte od 10 000 do 30 000 korun.

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat