Grilování na balkoně – Co na to zákon a jaké jsou možnosti?

Jste příznivci opékaného masa a zeleniny, ale neměli jste to štěstí na zahrádku či dvorek, kde by se daná aktivita dala zrealizovat? Možná patříte k těm šťastnějším, kteří mají alespoň balkon, a tak mohou pobýt na čerstvém vzduchu a pod širým nebem i za předpokladu, že bydlíte v bytě. Než ale naložíte maso na grilování, zkontrolujte, jestli váš gril odpovídá nutným požadavkům, jestli váš balkon umožňuje bezpečné použití, ale hlavně zkontrolujte, jestli kouřem a hlukem neobtěžujete vaše sousedy.

Psaná i nepsaná pravidla

Grilování je příjemná aktivita nejen pro ty, kteří disponují vlastní zahrádkou. Gril je možné rozbalit a používat i na balkónech bytových domů. Je však nutné dodržovat určitá pravidla, jak bezpečnostní, tak morální.

Pokud žijete v bytovém domě, nejprve si pročtěte pravidla soužití vašeho sdružení nebo domovní řád. Ten často specifikuje podmínky, na kterých se majitelé bytů dohodli. Mezi ně může patřit právě i grilování na balkoně. Nezpůsobujte proto nepříjemnosti sobě ani sousedům, kteří mají taktéž právo využívat svůj balkon nerušeně. V případě, že ve vašem domovním řádu nenajdete přímo zákaz grilování na balkóně, respektujte například to, že si vaši sousedé pověsili na balkon čisté prádlo a grilování odložte.

Co o grilování na balkoně říká zákon?

Dle občanského zákoníku není grilování pochopitelně zakázáno, ale je zakázáno obtěžovat okolí pachem, hlukem nebo kouřem, proto pokud grilujete pravidelně, zajistěte, aby váš volný čas nebyl sousedům na obtíž. Zákon klade důraz na “přiměřenost”, co je přiměřené nebo nepřiměřené by už bylo předmětem sporu v přestupkové komisi, v ojedinělých případech může dojít i na soudní spor. V případě dlouhodobého “zamořování” okolí kouřem a pachem můžete totiž čelit žalobě a vysoké pokutě. S tím, že se v létě griluje a maso je pak občas cítit, se do jisté míry počítá, takže pokud grilujete “přiměřeně” neměli byste mít se zákonem problém.

Citace z občanského zákoníku, § 1013, odstavec 1

Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

Zdroj: Zakonyprolidi.cz

Vybírejte vhodný gril

Elektrický gril

Velmi vhodnou alternativou je elektrický gril, který je v tomto ohledu prakticky nejbezpečnější. Nevytváří kouř a riziko vzplanutí nežádoucích objektů je za normálních podmínek prakticky nulové. Avšak pozor na to, aby byl daný produkt navržen pro použití venku. V případě náhlého deště hrozí znefunkčnění grilu a také zkrat ve vašem domovním obvodu.

Plynový gril

Další alternativou, která je ovšem trochu dražší je plynový gril. Vlastníte-li nebo budete vlastnit plynový gril, rozhodně myslete i na vlastní bezpečnost. Pozor na správné nakládání s plynovými lahvemi a také na květiny, pokud máte na balkoně truhlíky, jejichž obsah by mohl vzplanout. Přímé slunce a kouření může být ve spojení s propan butanem také vražedná kombinace. Na malém balkoně může být riskantní i vznětlivé zateplení domu v kombinaci s větším větrem obráceným proti stěně, proto požárníci zejména ve vyšších patrech grilování na balkoně nedoporučují. 

Gril na dřevěné uhlí

Nepříjemnostem můžete předejít už při nákupu grilu. Někteří výrobci na možnost použití grilu na balkoně upozorňují v návodu nebo na krabici, případně ji vylučují. Při grilování na balkóně v paneláku si dávejte pozor na to, pokud máte nad balkonem přístřešek nebo máte v bytě místo balkonu lodžii. Gril na dřevěné uhlí je často doporučováno používat v nekrytých prostorách. Některé grily taky mívají uveden dosah sálavého tepla, které by mohlo za určitých podmínek způsobit požár nebo spálení příslušenství balkonu. Dbejte na to, aby tento údaj splňoval podmínky vašeho balkonu. Je to však velmi náročný požadavek.

Pokud si stojíte za uhlím, vybírejte bezkouřovou variantu grilu s upraveným větráním. Případně může postačit bezkouřové dřevěné uhlí. Jinak můžete vybírat mezi plynovými nebo elektrickými grily. Pečené maso sice bude cítit, ale štiplavý kouř vám nehrozí.

Nyní nezbývá než vám držet palce a popřát dobrou chuť.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat