Příprava kávy: možnosti přípravy a druhy kávy

Nedovedete si ráno představit bez pořádného šálku kávy? Už vás nebaví obyčejný český turek nebo rozpustná káva a rádi byste svůj ranní kávový rituál dovedli k dokonalosti? Pojďte se s námi podívat na různé varianty přípravy kávy.

Domácí příprava kávy

Káva je pro většinu lidí první věcí, kterou ráno ochutnají. Proto se vyplatí investovat do vhodného kávovaru a připravovat si kávu doma. Je to rychlejší, levnější a je jen na vás, jaký druh kávy si vyberete.

Pokud jste v pití kávy solitér, budete si připravovat kávu v pressovači (pákovém nebo automatickém), případně v kapslovém, který odměřuje dávku kávy přesně na jednu porci a je jen na vás, jaký druh kávy si necháte připravit. Šálek kávy se připravuje ze 7 g kávy mleté dle požadovaného nápoje a objem vody na jeden šálek je cca 125 ml.

Nezapomínejte také na důležitou údržbu. Po každém použití otírejte trysku na mléko a pokud máte tvrdší vodu, myslete také na odvápnění kávovaru, které by se mělo provádět zhruba 1x za 3 měsíce.

Mletí kávy 

Existuje několik způsobů, jak umlít kávu. Ve výběrových pražírnách kávy je možné nechat si kávu namlít profesionálním mlýnkem. Čerstvě namletá káva však může rychle ztratit vůni i chuť. Dále je možné mlít kávu přímo v automatickém kávovaru, nebo v odděleném mlýnku. Ideální je možnost volby hrubosti zrn.

Hrubost mletí je mnohem důležitější, než samotný způsob mletí. Záleží na tom, jaký způsob přípravy kávy používáte. Do frenchpressu je třeba vyšší hrubosti zrn, než do mocca konvičky. Při přípravě espressa má vliv na výsledný produkt správná hrubost v souladu se správným tlakem. Pokud si nejste jistí, namelte kávu na střední hrubost. Použít můžete buď elektronický, nebo ruční mlýnek. Mletím kávy doma zajistíte, že bude mít vaše káva čerstvou chuť i vlastnosti.

Způsoby přípravy kávy

Příprava kávy ve frenchpressu

Připravte si odpovídající množství kávy. Pokud váš frenchpress má odměrku na jeden šálek kávy, naměřte jednu odměrku. Káva by měla být hrubě namletá. 

Frenchpress byste měli předehřát. Ideálně tak, že připravíte vodu nadvakrát. Ideální je uvařit vodu o dvojnásobku objemu frenchpressu. Po uvaření nalijte vodu do frenchpressu a zbytek nechte lehce vychladnout (asi na 90 °C). Po chvíli vodu vylijte, nasypejte do frenchpressu kávu a zalijte malým množstvím připravené vody. Po chvíli vodu dolejte do plna a zakryjte víčkem s vysunutým pístem. Ten přitlačte ke dnu až po 3 nebo 4 minutách. Kávu lze ihned nalévat.

TIP: Vyberte si z této nabídky váš nový frenchpress domů.

Příprava kávy v moka konvičce

Mletou kávou se plní filtr, který najdete ve střední části konvičky, a to až po okraj (případně rysku). Do spodní části konvičky nalijte vodu. Konvičku postavte na vařič a přiveďte k varu. Vařící voda stoupá a filtruje se přes kávu. V případě, že je káva hotová, začne konvička většinou pískat. 

Káva z moka konvičky

Příprava kávy v kávovaru

Pákový kávovar

Pákový kávovar předehřejte, ať se voda připraví na požadovanou teplotu. Do páky vložte požadované množství kávy, rovnoměrně jej rozprostřete a ideálně pořádně zatlačte. Nechte malé množství vody protéct kávovarem, aby se očistil, poté vložte páku, čistý šálek a znovu pusťte horkou vodu. Voda by měla protékat asi 25 sekund k přípravě kvalitního espressa.

Kapslový kávovar

Tento kávovar je na použití ten nejjednodušší. Jsou cenově dostupné a jednoduché. Výrobci kapslí prodávají i kapsle, jako je tomu například u značky Dolce Gusto.

Naplňte zásobník vodou a do místa určeného vložte kapsli. Většina kapslových kávovarů má jen jedno tlačítko ke spuštění. Některé se spouští vložením kapsle, proto mějte šálek na kávu připraven na mřížce.

Automatický kávovar

Plně automatické kávovary zvládají přípravu kávy bez dalších okolků. Zkontrolujte, zda je dostatek obsahu v zásobnících na kávu, vodu a mléko. Poté stačí stisknout tlačítko s požadovaným nápojem. Nezapomeňte postavit do kávovaru šálek.

Příprava kávy v džezvě

Džezva je kovová nádoba připomínající úzký malý rendlík. Vaří se v ní tradiční turecká káva, a to za použití mletých zrn a koření. Nádobu naplňte do dvou třetin studenou vodou, poté přidejte kávu a koření (kardamom, skořici, hřebíček). Džezvu zahřívejte až do chvíle, kdy káva začne pěnit až po okraj. Zpěněnou kávu můžete sbírat a umístit ji na dno připravených šálků. Proces opakujte ještě dvakrát a kávu poté přelijte do šálků.

příprava kávy v dřezvě

Příprava kávy v překapávači

Příprava kávvy v překapávači je jednoduchá. Naplňte zásobník na vodu a do zásobníku na kávu přidejte požadovaný obsah. Zde se řiďte typem překápávače: některé mají filtr omyvatelný, do jiného je nutné vložit papírový. Filtr naplňte kávou v požadovaném množství, vložte konvičku a zapněte překapávač.

Příprava kávy v rychlovarné konvici

Rychlovarná konvice umožňuje přípravu instantní i mleté kávy. Stačí ji pouze naplnit vodou a zalít požadovanou surovinu v konvici nebo šálku. Zní to banálně, ale tento postup je použitelný pro mnoho receptů na ledovou kávu. Nezavrhujme tedy ani jednoduchost.

Druhy kávy

V domácích podmínkách si můžete připravit následující druhy kávy:

Turecká káva

Káva připravovaná v tzv. džezvě (viz výše) ze studené vody, hrubě mleté kávy a koření. Káva je tmavá a obsahuje zpěněné kousky zrn.

  • Objem nápoje: 25 – 35 ml
  • Velikost hrnku: 60 – 90 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy
turecká káva

Espresso

V italštině doslova “káva na požádání”. Tato káva se připravuje v pákovém nebo automatickém kávovaru ze 7 g kávy, a to při tlaku 9 barů a teplotě okolo 90 °C. Tmavě hnědá tekutina mívá na povrchu jemnou pěnu. Káva mívá většinou menší objem, okolo 30 ml. Často se také setkáte s espressem luongo, které obsahuje stejné množství kávy, ale více vody (60 ml).

  • Objem nápoje: 25 – 35 ml
  • Velikost hrnku: 60 – 90 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy
espresso

Caffè latte

Káva s horkým mlékem. Nápoj se podává ve vysoké sklenici. Espresso se opatrně vlévá do horkého mléka.

  • Objem nápoje: 200 – 220 ml mléka a 30 ml kávy
  • Velikost hrnku: 280 – 330 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy
café latt

Latte macchiato

Horké mléko s vrstvou espressa a mléčnou pěnou. Název doslova znamená “umazané mléko”. Jedná se o větší variantu nápoje café latte.

  • Objem nápoje: 200 ml mléka a 30 ml kávy
  • Velikost hrnku: nad 250 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy
Latte macchiato

Cappuccino

Horké mléko, mléčná pěna a espresso v třetinovém poměru. Dokonalé kapučíno má na povrchu hladkou pěnu bez bublinek. Pěna nesmí přetékat hrnek a nesmí být spálená, ani vařící.

  • Objem nápoje: 120 – 150 ml mléka a 30 ml kávy
  • Velikost hrnku: 150 – 180 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy
cappuccino

Americano

Klasické espresso, jehož objem se horkou vodou zvětší asi v poměru 1:5. Jde o správnou náhradu kdysi běžného “velkého espressa”;

  • Objem nápoje: 30 ml kávy + 120 – 150 ml vody
  • Velikost hrnku: 150 – 180 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy
caffé americano

Frappé 

Studený nápoj z instantní kávy, připravovaný ze studené vody, kávy a cukru, případně sirupů. Připravuje se v shakeru. 

  • Objem nápoje: 25 – 35 ml
  • Velikost sklenice: 450 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy
frappé

Zelená káva

Nepražená, zelená zrna kávy. Nápoj ze zelené kávy je zdravější, má větší stimulační účinek a podporuje zažívání. K dostání bývá v prodejnách s alternativní výživou nebo online.

  • Objem nápoje: 200 ml
  • Velikost hrnku: 250 ml
  • Gramáž: 7 – 10 g kávy

Ledová káva

Ledová káva je nápoj z kávy a ledu nebo zmrzliny. Velice se podobá frappé, avšak bývá vyráběno zpravidla ze zchlazeného kvalitního espressa. 

  • Objem nápoje: 200 ml
  • Velikost hrnku: 200 – 250 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy

Alžírská káva

V našem prostředí se alžírskou kávou myslí espresso s čepicí šlehačky přelitá vaječným likérem. Ve světě se toto spojení nezachovává a jeho původ u nás je neznámý, protože se nedá říct, že by spojení kávy a vaječného likéru bylo v Alžíru běžné. Existuje jen několik pojítek, například portugalská dobrota s názvem Mazagran, která nese název alžírského města a jedná se o kombinaci rumu, citronu, cukru a ledu. Pokud toužíte po kombinaci vaječného likéru a kávy, v zahraničí ji můžete, hlavně během Vánoc, najít pod pojmenováním Eggnog latte.

  • Objem nápoje: 25 – 35 ml
  • Velikost hrnku: 60 – 90 ml
  • Gramáž: 7 – 14 g kávy

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat