Jak správně koupat miminko?

Narozením miminka se pro vás řada věcí změní, musíte se naučit mnoho nových dalších činností, které jsou pro vás nové. Krmení miminka, přebalování miminka, uspávání miminka nebo samotné koupání. Toto jsou činnosti, které se učíme za pochodu běžného dne. Vykoupat miminko je pro mnohé novopečené maminky tabu. Není potřeba se toho bát.

Přicházíme s cennými radami a praktickým návodem, jak na to. Před koupáním si ujasněte, jak budete chtít miminko koupat, zdali v kyblíku, dětské vaničce, velké vaně nebo ve sprchovém koutě? Další důležitou věcí je mít před koupáním připravený seznam pomůcek, které budou potřeba během samotném koupání a po koupání. Tuto specifickou výbavu pro miminko si nezapomeňte před narozením miminka pořídit.

Každá maminka by si měla podle sebe a svého miminka zvolit ten správný způsob koupání. Večerní koupání berte jako příjemný rituál s rozloučením dne a uklidněním miminka a navozením celkové pohody.

Jak často koupat miminko?

Na tuhle otázku jsou častokrát rozdílné odpovědi. Musíme si uvědomit fakt, že kůže novorozence a miminek není ještě pořád dostatečně vyvinutá, více náchylná a je odlišná než máme my dospělí. Dříve se doporučovalo koupat miminko každý den, naopak v současné době se toto příliš nedoporučuje. Je to především z častějšího výskytu možných kojeneckých ekzému. Obecně se doporučuje miminka koupat 2 až 4krát do týdne, miminka, která mají sklony k ekzémům, vyrážkám a alergiím je vhodné koupat 1 nebo 2krát do týdne. Každopádně pokud se miminko silně zpotí, to neznamená, že ho častěji vykoupat nemůžete.

Jak dlouho a v jak teplé vodě koupat miminko?

Samotná koupel by měla trvat ideálně okolo 5 až 10 minut. Dále nezapomeňte na to, že místnost, ve které budete koupat miminko by měla být příjemně vyhřátá na teplotu vyšší okolo 24 až 25 °C. Ideální teplota vody je kolem 37 °C. Teplotu vody můžete zkontrolovat pomocí teploměru nebo pomocí vaší ruky. 

Postup krok za krokem jak správně vykoupat miminko

V této sekci se budeme věnovat správnému postupu, krok za krokem, jak správně vykoupat miminko.

  1. Nejprve si připravte vše, co budete během koupání potřebovat. Miminko, které je ve vodě, nesmí zůstat v žádné případě samo!
  2. Do vaničky či kyblíku napusťte vodu. Ideální teplota je kolem 37 °C. Teplotu vody můžete zkontrolovat pomocí teploměru nebo pomocí vaší ruky.
  3. Vysvlečené miminko vezměte do náručí, pevně ho držte a opatrně jej vložte do vody.
  4. Miminko umývejte jemnou žínkou nebo rukou. Mycí prostředky používejte buď určené pro novorozence nebo stačí i obyčejná voda. Mycí přípravky budou potřebovat až větší děti.
  5. Při mytí miminka postupte od hlavičky až dolů. Pokožku umývejte jemně, nedřete ji. Snažte se své pohyby přizpůsobit mytí, tak jako kdybyste jemně masírovali nebo hladili.
  6. Nezapomeňte na záhyby (pod krkem, podpaží, pupík, nohy, ruce a zadeček), které jsou často zpocené a mohou vznikat nepříjemné opruzeniny.
  7. Holčičky umývejte postupně zepředu dozadu (od genitálií směrem k zadečku). Naopak u chlapečků nikdy nepřetahujte předkožku. 
  8. Teď přichází fáze osušení. Miminko zabalte do jemné bavlněné a dostatečně velké osušky. Důkladně jej osušte a nezapomeňte na zmíněné záhyby. 
  9. Uši a nos miminka očistěte pomocí vatové tyčinky, která má široký konec a je přesně určena pro miminka a malé děti. Do uší a nosu nezajíždějte příliš hluboko.
  10. Pokud má miminko ještě u pupíku pahýlek opatrně jej vydezinfikujte pomocí gázy a líhu a následně vysušte. 
  11. Teď přichází na řadu příjemná a oblíbená činnost – péče o pokožku. Po koupeli je potřeba miminko kompletně natřít dětským olejíčkem, tělovým mlékem nebo například vepřovým sádlem. Pokožka je citlivá a velmi náchylná k vysušení, proto tento bod nikdy nepřeskakujte.
  12. Miminko oblečte do pyžama a nejlépe pomalu ukládejte ke spánku.
Jak koupat miminko, které pláče?
Pláče miminko při koupání?

Jak koupat miminko aby neplakalo?

Možná vás v průběhu koupání miminka rozruší pláč, který není k neutišení. Přinášíme vám několik tipů, jak tomu předejít, popřípadě jak miminko utišit ještě v samotné vodě. 

Samotnou koupel správně načasujte

Miminko koupejte ještě v době, kdy není příliš unavené nebo přetažené. Pokud tento čas nestihnete, celé koupání pro jistotu odložte na další den. A jenom proveďte nezbytnou hygienu.

Masáž pokožky

Nezapomeňte na masáž pokožky v podobě jemných, citlivých a pomalých pohybů. Miminka přesně tyto pohyby mají rády. S masáží a jemnými pohyby už můžete začít ve vodě a poté pokračovat na posteli či přebalovacím pultu.

Vhodná a ideální teplota vody

Vypozorujte, jaká teplota vašemu miminku vyhovuje. Obecně by se měla pohybovat okolo 37 °C. Ještě před samotným koupáním vždycky teplotu vody otestujte, například ponořením spodní části předloktí nebo pomocí teploměru do vody.

Teplo, šero, těsný prostor okolo sebe ve vodě

Vytvořte miminku tyto podmínky a miminko se bude cítit bezpečně, spokojeně a příjemně. 

Navoďte správnou atmosféru a pocit bezpečí

Při koupání miminko pevně držte a dopřejte mu pocit bezpečí, stability a pohodlí. Vyvarujte se rychlých, prudkých a neohrabaných pohybů. Pokud máte tu možnost můžete se i sem tam vykoupat s miminkem ve vaně společně.

V čem koupat?

Koupací kyblík, dětská vanička, koupání ve velké vaně nebo ve sprchovém koutě? Možná se miminko rozpláče, protože necítí bezpečnost, nelíbí se mu, jakou formou ho koupete či se vanička nebo kyblík nesejde s pochopením a miminko v ní nechce být. Hledejte další možné varianty pro klid a pohodu.

Jak koupat miminko ve sprchovém koutě?

Pokud nemáte jinou možnost díky stísněným prostorům, neklesejte na mysli, protože máte několik různých možností, jak miminko ve sprchovém koutě vykoupat. První možností je miminko vykoupat v náručí společně s maminkou nebo tatínkem. Zde bude nutná přítomnost dospělého, který vám potřebnou věc podá, vezme miminko, utře jej a podobně. Každopádně tento způsob není nejbezpečnější. Dle velikosti vašeho sprchového koutu je možné pořídit dětskou plastovou nebo nafukovací vaničku či koupací kyblík nebo malý nafukovací bazének. Poslední možností je i plastová nebo textilní podložka, na které může miminko ležet. Zde musíte počítat s tím, že pokud nezvolíte kyblík ani vaničku, budete muset miminko ve sprchovém koutě sprchovat, což se malému miminku nemusí vůbec líbit. Obecně při koupání miminka ve sprchovém koutě buďte o to více obezřetní, protože to není nejbezpečnější způsob koupání, a především pro toho, kdo koupe to není nikterak moc pohodlné. 

Jak koupat miminko ve velké vaně?

Bojujete s místem a nebo jste se rozhodli, že nechcete pořizovat žádné objemné věci? Pokud budete chtít koupat miminko ve velké vaně nezapomeňte dokoupit alespoň dětské plastové nebo textilní lehátko. Díky tomu budete mít nad miminkem kontrolu. Miminko bude pohodlně ležet v lehátku a vy jej budete moci v klidu umýt. Nevýhodou tohoto způsobu koupání je napuštění velkého množství vody. Další nepříjemnou záležitostí je fakt, že budete muset být během koupání ve velké vaně pořád ohnutí. Pokud chcete můžete se s miminkem koupat společně a vzájemně si užít společnou blízkost, jen doporučuji obezřetnost a maximální bezpečnost.

Jak koupat miminko ve vaničce?

Koupání miminka v dětské vaničce je nejvíce rozšířeným způsobem koupání. Je bezpečné, pohodlné a vhodné i případně pro větší miminka a kojence. Vaničky lze vybrat s plochým dnem nebo budou mít dno, které je uzpůsobeno tak, aby miminko udrželi ve správné poloze. Pokud má vanička ploché dno doporučujeme dokoupit plastové nebo textilní lehátko nebo nějakou jinou položku do vody. Díky tomu budete mít nad miminkem 100 % kontrolu a miminko bude ležet pohodlně v lehátku. Dětské vaničky vybírejte dle svých potřeb a preferencí. Některé dětské vaničky jsou vybaveny různými vychytávkami, například mají v sobě zabudovaný teploměr do vody, kde snadno zjistíte správnou teplotu vody. Dětská vanička vám vydrží dlouho.

Jak koupat miminko v koupacím kyblíku?

Koupací kyblík je další atraktivní alternativou obyčejných dětských vaniček. Kyblík je vyroben z nezávadného měkkého plastu, má zaoblené vrchní části, které nijak miminko nezraní. Koupání v kyblíku je pro miminko příjemné a přirozené, jelikož stísněné prostory kbelíku připomínají miminku dobu, kdy ještě bylo v bříšku maminky. Koupací kyblík patří k nejbezpečnějšímu způsobu koupání. Další výhodou je nižší spotřeba vody, koupání zvládnete sami, protože není možnost, aby miminko uklouzlo nebo se nějak jinak poranilo. Kyblík je snadno přenositelný, a tudíž miminko můžete koupat kdekoliv vy chcete a potřebujete. Nevýhodou je fakt, že až miminko povyroste, tak pro něj už nebude tolik koupání komfortní a budete se muset poohlédnout po něčem větším. V kyblíku se nedoporučuje dlouhé koupání, jelikož novorozenci ještě nemají vyvinuté zádové svaly. 

Ať si vyberete jakýkoliv způsob mytí miminka, nikdy od miminka neodcházejte!

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat