Kdy je MDŽ a historie Mezinárodního dne žen

MDŽ má dnes spousta z nás spojený s minulým režimem. Přitom tento den se slaví i jinde než jen v bývalých zemích východního bloku. Jak vznikl, kdy se slaví a proč bychom si ho měli připomínat i dnes?

Mezinárodní den žen spousta lidí považuje za „komunistický svátek“, to není tak úplně pravda – což si ukážeme v dalším textu. Historie Mezinárodního dne žen je totiž mnohem spletitější a zajímavější. MDŽ se slaví každoročně na jaře, konkrétně 8. března.

Mezinárodní den žen se slaví 8. března.

Mezinárodní den žen sice patří mezi mezinárodně uznávané svátky, ale nejedná se o svátek státní. Nemusíte proto řešit otevírací dobu obchodů o svátcích. Otevřeno je totiž úplně normálně jako v kterýkoliv běžný den.

Historie Mezinárodního dne žen

Začátky Mezinárodního dne žen bychom mohli vysledovat do USA okolo roku 1900. Jedná se o dobu plnou změn, zejména těch společenských. A tak není divu, že i ženy chtěli mít právo mluvit do toho, co se okolo nich děje. Demonstrace za volební právo svolávala Socialistická strana USA (zde je důležité neplést si socialismus a komunismus). Ta také ustanovila vlastní svátek žen, který připadal na 28. února.

Později se začal slavit i v Německu, Rakousku-Uhersku, Dánsku a Švýcarsku. Hlavním cílem MDŽ bylo právě volební právo žen. Dnešní datum, 8. března, bylo vybráno po první světové válce.

mezinarodni-den-zen

OSN oficiálně tento svátek uznala v roce 1975. Jaký je program MDŽ dnes? Ač už ženy volební právo mají, je stále aktuální. A to proto, aby připomněl důležitost rovnoprávnosti, spravedlnosti, ale i míru a rozvoje v méně rozvinutých zemích. Právě ženy (ale i další skupiny, například děti a menšiny) jsou nejvíce ohrožené v zemích, kde probíhá válka, ale i tam, kde je vysoká míra chudoby a nízké vzdělanosti. Kromě toho se jedná i o připomenutí lepších pracovních podmínek pro ženské pohlaví.

V Česku si MDŽ spojujeme hlavně s dobami komunistické nadvlády. Ženy měly, nebo spíš musely, být obdarovávány karafiátem. Protože to tak strana chtěla. Jednalo se o další ze svátků, které komunisté/bolševici pokřivili k vlastní propagandě, prospěchu a obklopili ho kýčem. Kromě ČR byl hojně protlačován i v ostatních zemích východního bloku. V zásadě se z něj ale zcela vytratilo původní poselství. 

Má dnes MDŽ nějaký význam? A jak ho slavit?

Právě kvůli komunistické minulosti dnes spousta lidí Mezinárodní den žen vůbec neslaví a velká část populace si ho přímo oškliví. Jak jsme si ale ukázali, není pravda, když se řekne, že MDŽ je komunistický svátek. Naopak, jeho poselství je aktuální i v dnešním světě.

Pokud chcete na MDŽ udělat radost mamince, partnerce nebo komukoliv dalšímu, snažte se vyvarovat karafiátu. Ten je přeci jen zatížený vzpomínkami na minulý režim. Existuje spousta jiných květin, kterými můžete zapůsobit. Nebo můžete sáhnout po bonboniéře či lahvi dobrého vína. Obdobně jako na Den matek.

Nejčastější dotazy

Kdy se slaví MDŽ?

Každoročně připadá na 8. března. Nejedná se o státní svátek, obchody jsou otevřené podle standardní otevírací doby.

Jaká je historie MDŽ?

Původně šlo o svátek spojený s požadavkem na volební práva žen, který iniciovala Socialistická strana v USA. Později byl rozšířený na připomínku důležitosti rovnoprávnosti a spravedlnosti. Silně ho protlačovali také komunisté, což mělo za následek, že se spoustě lidem zprotivil.

Čím oslavit MDŽ?

Dříve se darovaly karafiáty, dnes je jen na vás, čím se rozhodnete ženy okolo vás potěšit.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat