Kdy je Den Země? Užijte si ho s dětmi!

Den Země nám připomíná, že bychom se o svou planetu měli starat a nemyslet jenom na sebe. Slaví se již od roku 1970, v Čechách od roku 1990. Jakých akcí se můžete zúčastnit a kam vyrazit s dětmi?

Kdy se slaví Den Země

Mezinárodní den Země se slaví každoročně 22. dubna. Jedná se o svátek životního prostředí a naší planety. Ku příležitosti tohoto svátku se tedy pořádají různé vzdělávací akce a aktivity, které mají přitáhnout pozornost ke stavu životního prostředí a k tomu, jak ho zlepšit a pečovat o něj.

Den Země slavíme každý rok 22. dubna.

Každoročně slaví Den Země více jak 193 světových zemí. Jak to všechno začalo? Iniciativa vzešla z USA. Původně od aktivisty Johna McConella, který navrhl na konferenci UNESCO v roce 1969, aby nějaký takový den existoval. Kromě Země měl tento den sloužit i jako připomínka důležitosti světového míru. John McConell mimo jiné navrhl také vlajku Dne Země, která se stále používá.

22.4. v roce 1970 se na různých místech Spojených států demonstrovalo za ochranu životního prostředí. Kromě demonstrací se konaly i vzdělávací enviromentální akce. Uvádí se, že v ten den v celkovém součtu účastnilo až 20 milionů lidí, z velké části hlavně školáci a studenti.

Cílem kampaně, za kterou stál senátor Gaylord Nelson, bylo donutit politiky, aby otázku životního prostředí brali v potaz a zapojili ji do svých programů. Ale nejen politiky – vlastně i obyčejné spoluobčany. Aby nad přírodou více přemýšleli a vážili si jí. Zároveň organizátoři požadovali přísnější zákony na ochranu naší planety Země. Senátor Nelson za své aktivity později obdržel prezidentskou medaili svobody.

Šlo o rozsáhlou akci, která neproběhla bez povšimnutí zahraničních médií a aktivistů. Právě od tohoto dne začala tradice oslav Den Země. Napříště už ale pod záštitou OSN. A od té doby se slaví každý rok ve stejný den, tedy 22. dubna. V Československu se poprvé slavil v roce 1990. Ač je u nás v kalendáři, nejedná se o státní svátek, a tak nemusíte řešit otevírací dobu obchodů o svátcích, ani další záležitosti.

Jak se slaví Den Země?

Den Země se slaví nejen ve školách, ale i ve volnočasových klubech, dobrovolnických sdruženích, někdy dokonce i na pracovištích. Je na vás, zda si uděláte nějakou vlastní, menší oslavu. Například úklidem lesa za barákem. Nebo se zapojíte do něčeho většího.

Jaké aktivity se pořádají na Mezinárodní den Země?

  • Festivaly,
  • setkání,
  • vzdělávací akce,
  • aktivity pro děti v rámci škol,
  • jarmarky,
  • úklidové práce,
  • další environmentálně vzdělávací a prospěšné práce.
kdy je den země

Kam se vydat? Aktivity na Den Země pro dětmi

Pokud máte doma malé děti a rádi byste je na Den Země vzali na nějakou zajímavou akci, doporučujeme zamířit do nejbližší ZOO. Právě ty každoročně pořádají zajímavé doprovodné programy o zvířatech a přírodě. Výjimkou nejsou ani různé dílny a ukázky zvířat – například dravců, plazů atd. Program pravidelně připravuje ZOO v Jihlavě, Plzni, Vyškově, Liberec či Praha. Dále různé menší chovatelské stanice a útulky.

Nejčastější dotazy

Kdy se slaví Den Země?

Každý rok 22. dubna.

Proč se slaví Den Země, jak vznikl?

Začátkem byla velká kampaň v USA v roce 1970. V návaznosti na to se konaly obrovské demonstrace a vzdělávací akce, kterých se zúčastnilo na 20 milionů lidí. Cílem byla zlepšit ochranu přírody (prosazení zákonů, zodpovědnost lidí atd.) a vylepšit povědomí o dopadech lidské činnosti na Zemi. V současnosti se den koná pod záštitou OSN.

Jakých aktivit se lze účastnit?

Vzdělávacích akcí, jarmarků, úklidových činností, festivalů a různých aktivit a speciálních programů přímo pro děti.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat