Kdy je Den matek? A jaký dárek vybrat?

Jaký den se slaví Den matek? A proč ho vlastně slavíme? V článku se podíváme nejen na inspiraci na dárky pro maminky, ale i na to, jak a proč ho slaví jinde ve světě.

Den matek je krásný svátek, který si užívají nejen maminky, ale i jejich děti. Kdy se slaví? Každý rok stejně, druhou květnovou neděli. Přípravy na něj ale probíhají o něco dřív, a to hlavně ve školkách a na prvních stupních. Své mamince však můžete udělat radost v jakémkoliv věku. Ale ani na tatínky se nezapomnělo. Ti mají svůj vlastní Den otců.

Mezinárodní den matek se slaví každý rok ve stejný den – druhou květnovou neděli. V roce 2024 připadá tento svátek na 12. května.

Den matek najdete v kalendáři. Ale nejedná se o státní svátek. Obchody jsou tedy otevřené jako obvykle. Nemusíte si dělat starosti s otevírací dobou obchodů během svátků. A dárek pro maminku seženete klidně i v neděli.

Proč slavíme Mezinárodní den matek?

Den matek se v nějaké podobě slaví ve více než 40 zemích světa. Na rozdíl od Mezinárodního dne žen ale pro Den matek není stanoveno jedno platné datum, které by se používalo všude. Proto se slaví jindy u nás, jindy ve Velké Británii a jindy třeba v arabských státech.

Už jsme si řekli, jaký den je Den matek. Ve stejný den jej slaví i v USA, přičemž z USA jsme tento den převzali i my v Čechách. Tato verze je celkem moderní a vznikla na počátku 20. století na počest aktivistky Anny Jarvis, která bojovala za práva matek. V roce 1914 byl Den matek vyhlášený jako celonárodní svátek prezidentem Woodrow Wilsonem. 

V Čechách tento svátek propagovala Alice Masaryková. Po druhé světové válce však byl značně upozaděný komunisty protlačovaným Mezinárodním dnem žen. To bylo tak trochu dáno i tím, v jaký den Den matek je a že se MDŽ přibližuje. Až po roce 1989 se Den matek zase začal slavit oficiálně.

Čím potěšit maminku? Dárek na Den matek

Spousta lidí sahá po přáníčku a květinách. Zkuste letos maminku překvapit přáním v originální obálce. Dá se do ní dát třeba i dárkový voucher. Podívejte se, jak vyrobit vlastní originální obálku. Další tipy na dárky pro maminku jsme rozebrali v samostatném článku. Prolistujte si ho, určitě najdete inspiraci.

jaký den je den matek

Den matek ve světě

Je také potřeba zmínit, že v různých tradicích má tento svátek trochu jiný původ.

  • Tak například v Británii se začala Neděle matek slavit již v 16. století. Připadá na postní dobu před Velikonocemi. Tento den sloužil k tomu, aby se sloužící matky vrátily k rodinám (většinou pracovaly daleko od domova) a užily si volna se svými dětmi.
  • hinduistickém prostředí (Indie, Nepál) se Den matek slaví v den novoluní v měsících dubnu nebo květnu. Matkám se překládají vybrané pokrmy.
  • Číně se na Den matek dávají karafiáty nebo lilie (lilie čínské matky sázely, když děti odcházely z domova). Jedná se o den, kdy se připomíná důležitost pomoci chudým matkám ve venkovských oblastech.
  • Izraeli se slaví Den matek 13. února, což je den, kdy zemřela Henrietta Szold. Ta založila organizaci Aliyat Hanoar, která během Třetí říše zachránila tisíce židovských dětí před koncentračními tábory. Postupem času se původní Den matek změnil na Den rodiny.
  • Ve spoustě katolických zemích (Španělsko, Jižní Amerika atd.) vychází tradice Dne matek z úcty k Panně Marii. Většinou má květnové datum, jelikož právě ten je podle katolické církve měsícem Panny Marie. V Bolívii však Den matek připomíná padlé matky, které bojovaly během války o nezávislost za budoucnost svých dětí.

Nejčastější dotazy

Kdy se slaví Den matek?

Mezinárodní den matek se slaví každý rok ve stejný den – druhou květnovou neděli. V roce 2024 připadá tento svátek na 12. května.

Co darovat mamince na Den matek?

Spousta lidí sahá po přáníčku, květinách, bonboniéře nebo vínu. Oblíbené jsou také dárkové vouchery, vůně nebo kosmetika.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat