Jak vyčistit spáry? 3 triky pro zářivě čisté obklady

Trápí vás černé spáry? Nebo je na nich zašlá špína a skvrny, které se nechtějí odporoučet? S námi s nimi zatočíte během chvilky. A zvládnete to zcela bez agresivní a drahé chemie. Vhodné pro alergiky i ekologické domácnosti. Zjistěte, jak vyčistit spáry jedlou sodou, octem či kyselinou citronovou.

Koupelna se zašlými spárami není nic, s čím by se chtěl člověk chlubit. Nemluvě o hygienické stránce věci. Našemu zdraví to může jedině uškodit. V drogeriích najdete hned několik chemických prostředků, které hlásí, že s vaším problémem zatočí – ať už vás trápí plíseň, vodní kámen nebo zažrané nečistoty.

Ty jsou ale jednak zbytečně předražené, a navíc škodlivé. Obsahují agresivní chemikálie, které poškozují naše zdraví a v přírodě nadělají obrovskou paseku. Nemluvě o plastu, který se jen hromadí v našich skříňkách. Spáry se přitom dají vyčistit úplně jednoduše, za pomocí výbavy, kterou určitě všichni máte v kuchyni. Řeč je o octu, jedlé sodě a kyselině citronové.

  • Jedlá soda si poradí i s tou nejodolnější špínou a vodním kamenem. Jelikož ji přidáváme do jídel, nemusíte se bát chemikálií. Díky tomu je skvělá pro alergiky.
  • Ocet v domácnosti pomůže s plísněmi, nečistotami, vodním kamenem, dokonce vyleští baterie nebo zrcadla. Na úklid používáme stolní ocet s menším podílem kyseliny okolo 8 %. Pokud vám vadí jeho odér, nalijte zhruba polovinu do větší zavařovací sklenice, nakapejte cca 10 kapek esenciálního oleje a vždy, když vám zbyde nějaký citrus, vložte ho dovnitř. Odér tak jako tak po úklidu vyčichne, a navíc zůstane svěží citrusová/esenciální vůně. Díky jeho antibakteriálním účinkům se často používá místo aviváže.
  • Kyselina citronová vzniká fermentací citrusových šťáv. Je to šetrný pomocník, který užijete při likvidaci plísní, špíny a vodního kamene. Šikovnější hospodyňky ji využijí i ve výrobě vlastních prášků na praní a univerzálních čističů.

Proti vzniku plísní se braňte preventivně. Po použití místnosti vždy pečlivě větrejte (okno či větrák) a dbejte na to, aby v ní byla minimální vlhkost. Pokud se vám plíseň hromadí ve sprchovém koutu, nechávejte jeho dveře vždy otevřené a po použití ho otřete hadříkem s mikrovláknem.

Jak vyčistit plíseň a vodní kámen ve spárách

Zatočte s odpornou černotou! Víme, jak se zbavit plísně v koupelně i v kuchyni. Jen za pomocí běžně dostupných pomocníků. Rozhodně tedy není potřeba kupovat agresivní čističe s chlorem. Máme pro vás dva způsoby. Protože každému vyhovuje trochu něco jiného.

Čištění spár pomocí kašičky

  1. Do misky si nasypte cca dvě lžíce jedlé sody. Přidávejte ocet po lžičkách, až umícháte hustou kašičku. Jedlá soda se úplně nerozpustí, ale to nevadí.
  2. K ruce si vezměte buď malý kartáček s drsným vlasem, nebo klasický zubní kartáček, který jste vyřadili. Naneste s jeho pomocí kašičku na spáry a nechte působit půl hodiny.
  3. Vydrhněte.
  4. Nakonec očistěte hadříkem namočeným ve vodě.

Tento postup je vhodný na opravdu odolné plísně, ale i vodní kámen. V případě vodního kamene je nejlepší sodu zalít teplým octem, jelikož ten je účinnější.

Čistění spár pomocí spreje

  1. Ocet smíchejte s teplou vodou (ne vroucí) v poměru 1:1. Lze přidat trochu kyseliny citronové nebo šťávy z citronu.
  2. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem. Naneste na špinavá místa a nechte působit okolo dvaceti minut.
  3. Vezměte si vyřazený kartáček na zuby a spáry vydrhněte.
  4. Očistěte hadříkem namočeným ve vodě.

Tento postup většinou zabere, nicméně aktivní směs není tak silná jako ta s jedlou sodou. Doporučujeme ho do prostorů, které na tom nejsou tak špatně.

Je to pohodlnější, hlavně kvůli tomu, že máte sprej. Pokud by plíseň byla opravdu odolná, tekutinu vylijte a přidejte do ní jedlou sodu. Vytvořte kašičku a postupujte jako v předchozí kapitole.

čištění spár v koupelně

Odolnou špínu odstraní jedlá soda a kyselina citronová

Čerstvá špína se ze spár dá většinou odstranit pomocí vařící vody. Pokud je však už zaschlá a nechce se jí dolů, vyzkoušejte následující trik.  

  • Do misky dejte dvě lžíce jedlé sody a dvě lžíce kyseliny citronové (lze upravovat podle velikosti plochy). Přidávejte horkou vodu tak, aby vznikla hustá pasta
  • Pastu naneste na špinavé spáry pomocí kartáčku a nechte půl hodiny působit.
  • Vydrhněte.
  • Očistěte čistým hadříkem s vodou.

Chraňte spáry před špínou! Pomocí vosku

Spáry lze „naimpregnovat“ pomocí parafínové svíčky. Základem však je, aby byly dokonale čisté a suché. Přejeďte po nich párkrát tupým koncem svíčky. A to je celé. Díky tomuto triku budou odolnější vůči vodě a plísním.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat