5 zajímavostí, které (možná) netušíte o kobercích

Koberce patří mezi nestárnoucí klasiku a těžko najdete domácnost, kde by podlahu nějaký koberec nebo kobereček nezdobil. Dokážou oživit interiér a zútulnit každou místnost. Připravili jsme pro vás pět zajímavostí o kobercích, které jste (možná) vůbec netušili.

Koberce dříve hojně zdobily i stěny

Dneska si pořizujeme koberce, koberečky nebo běhouny především na zem. Dříve jste se ale běžně setkali také s koberci na stěnu. A to buď s tapiseriemi nebo gobelíny. Jako tapiserii můžeme označit jakýkoli koberec na stěnu. Gobelíny jsou správně jen takové koberce, které pochází z francouzské dílny Manufacture des Gobelins.

Tapiserie a různé koberce na stěnu se hojně používaly třeba v antickém Řecku, Římě nebo Egyptě. Sloužily nejen jako dekorace, ale dokázaly také držet teplo. Což se v dobách, kdy místnosti tvořily chladné zdi a neexistovalo ústřední topení, velmi hodilo.

Přestože se s tapiseriemi a gobelíny setkáte spíš při prohlídce historických památek, i v současnosti můžete koberec umístit na stěnu. Slouží nejen jako praktický izolant tepla a hluku, ale také jako designový prvek.

Koberce nezhoršují alergii

Možná jste se s tímto mýtem už také setkali. Nicméně koberce alergikům nezpůsobují větší potíže než tvrdé podlahy Na rozdíl od tvrdých podlah na koberci totiž nevíří prach, který pak dráždí sliznice.

Běžné alergeny jako jsou prachové částice nebo zvířecí chlupy, totiž koberec zachytí ve vláknech. Pak je stačí jen pravidelně vysávat.

Koberce nezhoršují alergii

Nejstarší koberec pochází z 4. století př.n.l.

Za nejstarší existující koberec se považuje Pazyryk, který byl podle archeologů vyrobený někdy mezi 4. a 3. stoletím př.n.l.

Našel se v hrobce nomádského válečníka v roce 1949 při archeologických vykopávkách v údolí Pazyryk na Altaji.

Díky tomu, že v pohoří Altaj panují stabilně nízké teploty, zůstal koberec ve velmi zachovalém stavu. Podle místa nálezu se mu začalo říkat Pazyryk. Koberec pravděpodobně vyrobili v Persii nebo střední Asii a válečník ho dostal darem.

Koberec Pazyryk zdobí jeleni a válečníci na koních. Repliku tohoto nejstaršího nalezeného koberce si můžete dokonce pořídit. Moderní kopie je vyrobená nejčastěji z kvalitní vlny.

Originál je v současné době uložený v Ermitáži v ruském Petrohradu.

Koberce drží teplo a izolují hluk

Mezi nejčastější motivy k pořízení koberce většinou patří oživení interiéru. Hlavně u kusových koberců, nebo třeba koupelnových předložek.

Jenže koberce tradičně fungují také jako výborný tepelný izolant. Pokud potřebujete udržet teplo v místnosti a zkrouhnout tak například náklady za vytápění, pak je pořízení koberce ideální volba.

S kobercem můžete dokonce snížit teplotu vytápění až o 2 °C, aniž byste přišli o své pohodlí.

Koberec dokáže i zlepšit akustiku v místnosti. Zbaví vás nepříjemné ozvěny a celkově eliminuje zvuky, které se z vašeho bytu přenáší třeba k sousedům. Koberce jsou proto ideální do dětských pokojů. Děti díky nim zůstanou i při hře na zemi v teple, zároveň se jejich bujará hra nenese celou bytovkou.

Koberce drží teplo a izolují hluk

Největší koberec na světě by pokryl fotbalové hřiště

Pokud zatoužíte spatřit největší perský koberec na světě, najdete ho v mešitě šejka Zayeda v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech.

Koberec vyrobila íránská firma Carpet Company a trvalo ji to rok a půl. Koberec je vlněný a ručně tkaný.  Pracovalo na něm přes 1 200 tkalců z různých oblastí Íránu. Na výrobu koberce padlo 38 tun vlny a bavlny.

Koberec pokrývá podlahu v celé mešitě a zabírá plochu neuvěřitelných 5 453 metrů čtverečních. Na koberci byste napočítali přes 2 miliardy uzlíků. Odhadovaná cena koberce činí přes 8 milionů amerických dolarů.

Zdroj: shutterstock.com

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat